Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Irritatie tussen D66 en CU over abortus verkiezingsretoriek'

'Irritatie tussen D66 en CU over abortus verkiezingsretoriek'

DEN HAAG (ANP) - De aloude irritatie tussen D66 en ChristenUnie over abortus is zaterdag nieuw leven ingeblazen door een uitspraak van Don Ceder, kandidaat-Kamerlid van de ChristenUnie. Op YouTube zei hij dat ook voor verkrachte vrouwen vijf dagen bedenktijd moet gelden als zij een abortus willen plegen. Dat is tegen het zere been van D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Ook op social media barstte de discussie los, veelal vrouwen tegen mannen. Twitteraars zien ook verkiezingsretoriek, omdat de bewering van Ceder onder de huidige wet valt.

"Witheet maakt dit me. De nr vier van de ChristenUnie. Gedwongen wachten en nadenken als vrouw abortus wil na verkrachting. Geen enkel idee dus wat dit betekent voor haar. Ware gezicht van de CU. Buitengewoon onfatsoenlijk en een gebrek aan respect naar vrouwen. Onacceptabel", twitter Dijkstra. Ze krijgt veel bijval, vooral van vrouwen. "Het zou helpen wanneer de man eerst 5 dagen nadenkt of het wel zo verstandig is om die vrouw te verkrachten" en "Dus de man verkrachtte in een opwelling, de vrouw moet nadenken", luidden tweets.

Maar ook Ceder krijgt steun voor zijn standpunt en hekelen de "overtrokken en onverdraagzame" reactie van de uit de Kamer vertrekkende D66'er. "Dit is precies de reden dat ik voor de afschaffing ben van vrouwenkiesrecht. Ze denken altijd zeggenschap te hebben over andermans lichaam, namelijk die van het ongeboren kind", twittert iemand die zich jurist noemt.

Bedenktijd afschaffen

Verkrachting valt nu ook onder de bedenktijd voor een abortus, maar in de praktijk kunnen abortusartsen ook van een zogenoemde noodsituatie uitgaan. Dat zijn uitzonderingssituaties waarbij de arts en vrouw in overleg mogen afwijken van de bedenktijd. Probleem is dat de wet deze noodsituaties niet vast omschrijft. In de praktijk komt het overigens nauwelijks voor dat een abortus wordt gevraagd na een verkrachting.

Dijkstra diende vlak voor het verkiezingsreces nog een initiatiefwetsvoorstel in om de verplichte bedenktijd sowieso af te schaffen. De arts en de betrokken vrouw kunnen dan wel samen een tijd afspreken om de zwangerschapsbeƫindiging te overdenken. Een meerderheid van de Kamer nam ook een motie aan dat het kabinet opriep de bedenktijd af te schaffen. Het demissionaire kabinet kan hier niet meer mee aan de slag.

De twee regeringspartijen botsen bijna altijd over medisch-ethische kwesties, zoals over euthanasie voor mensen die vinden dat hun leven voltooid is. De afgelopen kabinetsperiode vonden de coalitiepartijen elkaar juist ook op onderwerpen zoals asielzoekers en het milieu.

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

9 uur geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

10 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

11 uur geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

12 uur geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

14 uur geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

15 uur geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

18 uur geleden