Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Irritatie in Kamer om hogere kosten renovatie Binnenhof

Irritatie in Kamer om hogere kosten renovatie Binnenhof

DEN HAAG (ANP) - De flink hogere raming van de kosten van de renovatie van het Binnenhof valt slecht bij onder meer de VVD en SP in de Tweede Kamer. De stijging zit vooral in de veiligheidsmaatregelen, die eerder niet voorzien waren, en in duurzaamheidsplannen.

VVD-Kamerlid Daan de Kort begrijpt niet dat er niet eerder uitgebreid is gekeken naar veiligheidsmaatregelen. En "wederom wordt er extra geld uitgetrokken voor verduurzaming. Zijn deze wel noodzakelijk?", vraagt hij zich af. Hij stelt Kamervragen erover aan demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) die verantwoordelijk is voor de renovatie. Hij wil weten wanneer Knops al wist dat het duurder zou uitpakken en waarom hij dit op de eerste dag van het zomerreces pas naar buiten brengt.

Ook SP-Kamerlid Sandra Beckman is daar boos over. "We hebben steeds gewaarschuwd. Kabinet: zorg dat dit niet weer overheidsproject wordt dat gierend duurder wordt en langer duurt En als iedereen op #persconferentie let stuurt kabinet even een brief met dit nieuws. Wat een bende", twittert ze. Extra cynisch vindt ze dat bij de stukken aan de Kamer ook uitleg zit hoe ze de aangenomen motie hierover gaan uitvoeren. "We spraken uit: Kamer moet meer inzicht en grip krijgen om vertragingen en kostenoverschrijdingen te voorkomen Dat doe je dus niet door dit zo als reces begonnen is als voldongen feit te sturen."

Knops meldde vrijdagavond, niet lang na de coronapersconferentie van premier Rutte, dat de renovatie van het Binnenhof in Den Haag zo'n 718 miljoen euro gaat kosten. Oorspronkelijk werd er 475 miljoen euro voor geraamd. Vorig jaar werd de eerste raming al bijgesteld naar 562 miljoen euro.

Meer uit Politiek

Gezamenlijk plan GroenLinks en VVD voor duurzamere pacht boeren

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en VVD in de Tweede Kamer trekken gezamenlijk op om de pachtregels voor boeren duurzamer te maken. Ze willen inzetten op het afsluiten van langdurige contracten voor het gebruik van landbouwgrond zodat jonge boeren meer zekerheid hebben, kunnen groeien en duurzaam bodembeheer kan worden gestimuleerd. Volgens de twee partijen worden nu juist kortere contracten afgesloten waardoor agrariërs die de grond pachten niet worden aangemoedigd om de bodem goed te onderhouden. "Een ondernemer doet grote investeringen immers niet voor een paar jaar, maar voor de toekomst."

4 uur geleden
Investeringsplicht Nederlandse films kan dankzij BBB door Senaat

DEN HAAG (ANP) - Na lang soebatten heeft de Tweede Kamer ingestemd met de wet die streamingbedrijven als Netflix verplicht om te investeren in Nederlandse producties. De linkse oppositie toonde zich in debatten voorstander van een investeringsplicht, maar heeft onverwacht toch tegen deze wet gestemd. GroenLinks, PvdA en SP vinden dat de coalitiepartijen het oorspronkelijke voorstel te veel hebben afgezwakt. Desondanks kan het voorstel waarschijnlijk op voldoende steun rekenen in de Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) - in de nieuwe Senaat de grootste partij - heeft namelijk voor gestemd.

18 uur geleden
Tientallen Groningers aangekomen in Den Haag voor debat

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vijftig Groningers zijn dinsdag per gratis bus aangekomen in Den Haag. Zij zijn in de hofstad om het debat over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning in de Tweede Kamer bij te wonen. Ze arriveerden bij het Malieveld en lopen vanaf daar in een stoet richting het Kamergebouw. Ze roepen onder meer "respect voor Groningen, respect voor Grunn" en dragen een spandoek mee waarop staat 'Geen gebakken lucht. Daden voor Groningen, nu!'. De actievoerders verwachten nog meer Groningers die op eigen gelegenheid naar Den Haag komen.

19 uur geleden
Van der Burg onder vuur over terugsturen Marokkaanse asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Vrijwel de hele Tweede Kamer is over staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heen gevallen tijdens een kort debat over het terugsturen van Marokkaanse uitgeprocedeerde asielzoekers. Van links tot rechts vindt de Kamer het absurd dat Van der Burg spreekt over een succesvolle asieldeal met Marokko, terwijl er tot nu toe maar enkele tientallen asielzoekers zijn teruggestuurd.

19 uur geleden
Tweede Kamer voorbereid op komst honderden Groningers voor debat

DEN HAAG (ANP) - Voor de Groningers die dinsdag het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning willen bijwonen, zijn extra zalen gereserveerd. De medewerkers in het Kamergebouw weten niet op hoeveel mensen ze moeten rekenen, maar er is plek voorbereid voor zo'n 250 Groningers.

20 uur geleden
Senaatslid voor BBB Tamara Monzon trekt zich terug

DEN HAAG (ANP) - Tamara Monzon, de nummer 16 van de BoerBurgerBeweging (BBB) voor de Eerste Kamerfractie, heeft zich vanwege privéredenen teruggetrokken. Dat bevestigt BBB-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Ilona Lagas, na berichtgeving door NRC. In plaats daarvan wordt Math Goossen uit Limburg op 13 juni als Senaatslid geïnstalleerd.

20 uur geleden
Minister Hoekstra veroordeelt opblazen stuwdam in Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) veroordeelt het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Hij laat weten "ernstig bezorgd" te zijn over de verwoesting van de Nova Kachovka-stuwdam en spreekt van een "opzettelijke en roekeloze daad".

21 uur geleden