Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

iRobot keldert op Wall Street, Spirit Airways stijgt na cijfers

iRobot keldert op Wall Street, Spirit Airways stijgt na cijfers

NEW YORK (ANP) - iRobot ging vrijdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De overname van de robotstofzuigermaker door webwinkelconcern Amazon gaat waarschijnlijk niet door. Zowel de Europese als Amerikaanse autoriteiten zullen volgens mediaberichten naar verwachting geen goedkeuring geven voor de deal van omgerekend zo'n 1,3 miljard euro. Volgens de toezichthouders zou de macht van Amazon binnen de markt van robotstofzuigers te groot worden. Het aandeel iRobot kelderde zo'n 30 procent, terwijl Amazon vrijwel vlak noteerde.

Spirit Airways won daarentegen circa 18 procent. De luchtvaartmaatschappij verhoogde zijn verwachtingen voor het vierde kwartaal. Het bedrijf verwacht onder meer dat de opbrengsten aan de bovenkant van zijn eerdere voorspelling zal uitkomen dankzij sterke ticketverkopen aan het einde van het jaar. Het aandeel Spirit wist daarmee weer wat te herstellen van de zware koersverliezen eerder deze week. Die volgden op het besluit van een rechter om de overname van Spirit Airlines door branchegenoot JetBlue Airways te blokkeren.

De algehele stemming op Wall Street bleef positief, na de sterke techrally een dag eerder. Zo hielpen de grote Amerikaanse chipbedrijven Intel, Nvidia en AMD de techgraadmeter Nasdaq donderdag al aan een slotwinst van 1,4 procent. Beleggers reageerden verheugd op de beter dan verwachte resultaten en vooruitzichten van de Taiwanese chipproducent TSMC. TSMC zette vrijdag de opmars voort op de beurs in Taipei en in New York gingen AMD, Marvell Technology, Nvidia en Microchip Technology ook verder omhoog, met winsten tot ruim 1 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent hoger op 37.494 punten. De brede S&P 500-index steeg 0,2 procent tot 4788 punten en techbeurs Nasdaq ging 0,3 procent omhoog tot 15.101 punten. Dankzij de koerswinsten van donderdag staan de S&P 500 en de Nasdaq weer in de plus voor dit jaar.

Apple won bijna 1 procent. Het techconcern heeft de Europese Commissie toezeggingen gedaan in het kader van een onderzoek naar het schenden van concurrentieregels. Volgens Brussel heeft het Amerikaanse bedrijf namelijk "aanzienlijke marktmacht" met Apple Pay, waarmee mensen contactloos kunnen betalen met hun iPhone of iPad. Met de toezeggingen wil Apple tegemoetkomen aan de zorgen van de Commissie en een boete voorkomen.

Verder maakte Wayfair een koerssprong van dik 10 procent. De onlineverkoper van meubels en huishoudelijke artikelen gaat wereldwijd zo'n 1650 banen schrappen om kosten te besparen.

Meer uit Financieel

Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

14 minuten geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

9 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

11 uur geleden
Dow op Wall Street sluit voor het eerst boven de 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag voor het eerst ooit boven de 40.000 punten gesloten. De graadmeter brak donderdag al voor het eerst in de geschiedenis door de 40.000 punten, maar sloot die dag nog onder dat niveau. Vrijdag ging de index vervolgens licht omhoog, waardoor aan het eind van de sessie een score van 40.003,59 punten op de borden stond.

12 uur geleden
Economen ING: nog te bezien of akkoord economie vooruit helpt

AMSTERDAM (ANP) - Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een vrijdag verschenen rapport spreken experts van de bank van een "een duidelijke verandering in de richting van het economisch beleid". Maar "al met al valt het nog te bezien of de economische groei hierdoor hoger of lager zal uitvallen".

12 uur geleden
Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

ARLINGTON (ANP/AFP) - De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug. Het gaat om de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman.

14 uur geleden