Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraniër in Zweden krijgt ook in hoger beroep levenslange celstraf

Iraniër in Zweden krijgt ook in hoger beroep levenslange celstraf

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Een Iraniër in Zweden heeft ook in hoger beroep een levenslange celstraf gekregen voor betrokkenheid bij executies en martelingen van dissidenten in Iraanse gevangenissen in 1988. Hij werd vorig jaar voor het eerst veroordeeld, wat leidde tot spanningen tussen Zweden en Iran.

Iran noemde het eerste vonnis politiek gemotiveerd en pleitte voor de vrijlating van de 62-jarige Hamid Noury. De voormalige medewerker van een gevangenis in Karaj, nabij de Iraanse hoofdstad Teheran, ontkent de beschuldigingen. Zijn advocaten vroegen de rechtbank in Stockholm om vrijspraak of een mildere straf.

In Iran zouden zeker 5000 gevangenen in de jaren tachtig zijn gedood in opdracht van de toenmalige Iraanse leider Khomeini, als wraak op aanvallen van de MEK-verzetsbeweging aan het einde van de Irak-Iranoorlog (1980-1988).

Noury werd in 2019 opgepakt op de luchthaven van Stockholm. De politie had klachten over hem ontvangen van Iraanse dissidenten in Zweden. Zweedse rechtbanken kunnen volgens wetgeving burgers berechten voor misdaden die in het buitenland zijn gepleegd.

Meer uit Buitenland

Hezbollah: meer dan zestig raketten afgevuurd op posities Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt meer dan zestig raketten te hebben afgevuurd op posities van het Israëlische leger, waaronder in de Golanhoogten. Er wordt gesproken van vergelding voor Israëlische aanvallen. De Israëlische krijgsmacht bevestigt dat veertig raketten de grens zijn overgestoken, berichten Israëlische media.

39 minuten geleden
Poetin en Xi verdiepen samenwerking tussen hun landen

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping hebben in Beijing hun handtekeningen gezet onder een verklaring voor het verdiepen van de samenwerking tussen hun landen. Poetins bezoek staat in het teken van het verder aanhalen van de banden.

1 uur geleden
Toestand neergeschoten Slowaakse premier is stabiel maar ernstig

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - De toestand van de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico is stabiel maar nog steeds ernstig. Dat is donderdagochtend medegedeeld door vicepremier Robert Kalinák.

2 uur geleden
Drijvende weg voor hulpleveringen bevestigd aan de kust in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De drijvende pier voor de tijdelijke haven voor humanitaire steun aan Gaza is vastgelegd aan de kust. Volgens de Amerikaanse krijgsmacht, die de haven gebouwd heeft, worden binnen enkele dagen de eerste vrachtwagens met hulpgoederen aan land gebracht.

2 uur geleden
Buitenlandse media stellen vooral nog vragen bij nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandse media vragen zich af wie de nieuwe premier van Nederland wordt, maar ook hoe lang de nieuwe Nederlandse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zal standhouden. De samenwerking wordt gezien als overwinning voor Geert Wilders, tegen wie ook weerstand bestaat.

3 uur geleden
Xi ontvangt Poetin in Beijing

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Chinese president Xi Jinping heeft donderdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin verwelkomd in de Chinese hoofdstad Beijing, zo was te zien op de Chinese staatstelevisie.

5 uur geleden
Poetin aangekomen in China voor tweedaags bezoek

MOSKOU/BEIJING (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin is in China aangekomen voor een tweedaags bezoek aan het land. Op beelden van de Russische televisie was te zien hoe Poetin door Chinese functionarissen werd verwelkomd toen hij uit zijn vliegtuig stapte. Over een rode loper liep hij vervolgens naar een klaarstaande auto.

12 uur geleden