Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraniër in Delft opgepakt die aanslag zou beramen in Iran

Iraniër in Delft opgepakt die aanslag zou beramen in Iran

DELFT (ANP) - Een 40-jarige Iraniër is maandag aangehouden in Delft op verdenking van het voorbereiden van een aanslag in Iran en deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie meldt dat er in januari een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar de man naar aanleiding van informatie van de inlichtingendienst AIVD.

De verdachte zou samen met anderen bezig zijn met de voorbereiding van een of meerdere terroristische aanslagen in Iran. Wie die andere personen zijn, is nog onduidelijk. Daar loopt onderzoek naar, aldus een woordvoerder van het OM. Bij de doorzoeking van de woning van de man in Delft zijn telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen. Ook op zijn werkplek in Rijswijk is onderzoek gedaan.

De opgepakte man woonde volgens de woordvoerder al enige tijd in Nederland. Hij is actief voor de Iraanse verzetsbeweging ASMLA die is gevestigd in Nederland en Denemarken. Ook in Denemarken zijn maandag aanhoudingen verricht in het kader van het strafrechtelijk onderzoek. De Iraniër wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Ambassadeur ontboden

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft maandag de Saudische ambassadeur ontboden, in verband met een "vermeende link" tussen diens land en ASMLA. De in Denemarken opgepakte leden van de groep worden tevens beschuldigd van spionage voor Saudi-Arabië. In Nederland is van zo'n aanklacht geen sprake, aldus de bewindsman.

Blok heeft de Saudische ambassadeur laten weten "dat de ongewenste activiteiten waarvan ASMLA in Denemarken wordt beschuldigd niet acceptabel zijn". Zijn Deense ambtgenoot heeft diezelfde boodschap overgebracht aan de ambassadeur van Saudi-Arabië in Kopenhagen.

ASMLA

ASMLA is een organisatie die in 1999 in Iran is opgericht met als doel de bevrijding van de regio Ahwaz (Khuzastan) van Iran te bewerkstelligen. De gewapende tak van de ASMLA pleegt aanslagen in Iran, onder meer op olie- en gasvelden en op de Iraanse Revolutionaire Garde. Zo zou de verzetsbeweging samen met een andere organisatie achter de aanslag op de militaire militaire parade zitten in Ahwaz op 22 september 2018.

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijkheden de ASMLA aan te merken als een terroristische organisatie, aldus het OM.

Meer uit Binnenland

Amsterdam neemt afscheid van Wallen-ondernemer Jan Otten

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt woensdag en donderdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Een deel van het afscheid is openbaar. Otten was eigenaar van het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso en ook van de Bananenbar, de Hospitalbar, Sexy Loo, het Erotisch Museum en de Sex Palace Peepshow in de hoofdstad.

15 minuten geleden
Deels Nederlandse klimaatsatelliet EarthCare gelanceerd

VANDENBERG (ANP) - De deels Nederlandse satelliet EarthCARE is in de nacht van dinsdag op woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië. De sonde moet de komende jaren vanuit de ruimte de verandering van het klimaat in de gaten houden.

3 uur geleden
Klaver roept Schoof op tot vrijwillige hoorzitting in Kamer

HILVERSUM (ANP) - Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA roept kandidaat-premier Dick Schoof op vrijwillig mee te doen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij deed dat bij Op1. Ministerskandidaten zullen zich verplicht moeten verantwoorden tijdens een hoorzitting voordat ze worden geïnstalleerd. Dat gebeurt dit keer voor het eerst, zo had de Kamer vorig jaar bepaald.

3 uur geleden
Aanhoudingen bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdagavond meerdere mensen aangehouden bij een betoging in Den Haag. Honderden pro-Palestijnse demonstranten hadden zich verzameld bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. De burgemeester heeft de demonstratie inmiddels beëindigd, aldus een woordvoerder van de politie.

6 uur geleden
Fiscus vijf jaar onder toezicht van Autoriteit Persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst komt vijf jaar onder toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) te staan, meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) aan de Tweede Kamer. De fiscus komt onder een vergrootglas te liggen om "tot een duurzame verbetering van de bescherming van persoonsgegevens van burgers en bedrijven te komen".

8 uur geleden
Den Haag: maatregelen om onrust tijdens EK te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Tijdens het komende EK voetbal zijn er extra veiligheidsmaatregelen in Den Haag. Zo komt er extra cameratoezicht en worden verkeersregelaars ingezet. De gemeente wil daarmee voorkomen dat er ongeregeldheden uitbreken.

9 uur geleden
Hongarije ziet liever Roemeen dan Rutte als NAVO-topman

BOEDAPEST (ANP) - Hongarije ziet liever de Roemeense president dan Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. De Hongaarse regering steunt ook daarom de kandidatuur van Rutte voor het NAVO-leiderschap niet, benadrukt de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto.

9 uur geleden