Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran wil niet rechtstreeks met VS praten over kernprogramma

Iran wil niet rechtstreeks met VS praten over kernprogramma

WENEN (ANP/DPA) - Iran blijft weigeren om rechtstreeks met de Verenigde Staten te onderhandelen over het redden van het atoomakkoord uit 2015. Het internationale overleg over mogelijkheden om die deal nieuw leven in te blazen gaat maandag verder na maanden te hebben stilgelegen, maar er lijkt vooralsnog geen uitzicht te zijn op een doorbraak.

Diplomaten uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China keren na vijf maanden terug naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te bemiddelen tussen Iran en de VS. Washington wil dat de Iraniërs hun nucleaire programma aan banden leggen, zodat de ontwikkeling van kernwapens buiten bereik blijft. De Iraanse machthebbers willen af van internationale sancties.

Onderhandelaars toonden zich in aanloop naar het overleg niet erg optimistisch. "We denken niet dat het Westen echt een akkoord wil", zei de Iraanse onderhandelaar Ali Bagheri. De Amerikaanse evenknie van Bagheri, Robert Malley, zinspeelde op zijn beurt op nieuwe maatregelen als de Iraniërs zich onvoldoende constructief opstellen.

Internationaal akkoord

De Iraanse minister Hossein Amir-Abdollahian van Buitenlandse Zaken heeft al uitgesloten dat zijn diplomaten rechtstreeks gaan onderhandelen met de Amerikaanse delegatie. Diplomaten uit de twee landen worden zelfs niet geacht om aan dezelfde tafel te zitten. Dat betekent dat hun collega's uit andere landen boodschappen over en weer moeten overbrengen.

Er lag in 2015 al een internationaal akkoord over het Iraanse nucleaire programma, maar dat was geen lang leven beschoren. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump gooide de overeenkomst in 2018 in de prullenbak en legde Iran weer zware sancties op. Hij vond dat de regering van zijn voorganger Barack Obama een slechte deal had gesloten. Iran stopte vervolgens ook met het naleven van de afspraken.

Nu Trump is vertrokken uit het Witte Huis, probeert de internationale gemeenschap om het nucleaire akkoord nieuw leven in te blazen. In Iran vond ondertussen ook een machtswisseling plaats. Daar moest de relatief gematigde president Hassan Rohani afgelopen zomer plaatsmaken voor de hardliner Ebrahim Raisi.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Hulpvlucht naar Tonga moet omkeren vanwege coronageval aan boord

SYDNEY/WELLINGTON (ANP/RTR) - Een humanitaire vlucht vanuit Australië naar Tonga moest vrijdag omkeren nadat duidelijk werd dat iemand aan boord van het toestel besmet was met het coronavirus. Tonga is coronavrij en er gelden strenge maatregelen aan de grens om besmettingen buiten de deur te houden, wat de op gang komende hulpoperatie na de vulkaanuitbarsting en tsunami van afgelopen weekend bemoeilijkt.

26 minuten geleden
Vlucht van Miami naar Londen keert om vanwege mondkapjesweigeraar

MIAMI (ANP) - Een vlucht van Miami naar Londen is donderdag na vertrek teruggekeerd naar de luchthaven van de stad in Florida vanwege een passagier die weigerde een mondkapje te dragen. Luchtvaartmaatschappij American Airlines meldt volgens CNN in een verklaring dat de passagier zich "niet aan wetgeving rondom mondkapjes hield" en er daarom besloten werd om te keren.

3 uur geleden
Biden corrigeert verspreking over Oekraïne na felle kritiek

WASHINGTON (ANP/DPA) - President Joe Biden heeft donderdag beklemtoond dat elke overschrijding van de Russisch-Oekraïense grens door Russische troepen in zijn ogen "een invasie" betekent. En dat dit ernstige consequenties met zich mee zal brengen. Vicepresident Kamala Harris was al in de media verschenen om te zeggen dat de Verenigde Staten Rusland met zeer zware kosten en consequenties zal opzadelen, als president Poetin van Rusland een inval in Oekraïne beveelt.

10 uur geleden
Huis wil informatie van Ivanka Trump over bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP) - De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van 6 januari op het Capitool onderzoekt, heeft donderdag een Ivanka Trump, de dochter van voormalig president Donald Trump, per brief verzocht om haar medewerking aan het onderzoek.

12 uur geleden
Blinken: Rusland riskeert spanning Koude Oorlog terug te brengen

BERLIJN (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwt dat Rusland riskeert de verdeeldheid uit de Koude Oorlog terug te brengen. Dat zou Moskou doen door Oekraïne te bedreigen. Blinken deed zijn uitspraken donderdag in een toespraak in Berlijn bij ministersoverleg met collega's. Vrijdag spreekt hij met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in Genève.

13 uur geleden
Boze kunstenares wil werk verwijderd zien uit ambtswoning Johnson

LONDEN (ANP) - De Britse kunstenares Tracey Emin heeft geëist dat een kunstwerk van haar hand wordt verwijderd uit de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson op Downing Street 10 in Londen. Ze doet dit uit onvrede over de in haar ogen "beschamende leugens" van Johnson over lockdown-feestjes. Ze zegt dat haar werk met de titel More Passion niet past bij het "gebrek aan medeleven" van de regering met het lijden van mensen tijdens de pandemie.

16 uur geleden
Voormalige paus liet na in te grijpen in 4 kindermisbruikzaken

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De voormalige paus Benedictus XVI liet na in te grijpen in vier kindermisbruikzaken binnen de Duitse Rooms-Katholieke Kerk. Een onderzoek van advocatenkantoor Westpfahl Spilker Wastl naar misbruik in het aartsbisdom van München en Freising bracht dit aan het licht. De paus emeritus was van 1977 tot 1982 aartsbisschop van het bisdom.

18 uur geleden