Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran wil hoge aantal echtscheidingen terugdringen

Iran wil hoge aantal echtscheidingen terugdringen

TEHERAN (ANP/DPA) - Iran wil het hoge aantal echtscheidingen in het land terugdringen door de behandeling van het aantal echtscheidingszaken te beperken. In opdracht van het Iraanse hoofd van justitie mogen notariskantoren sinds zaterdag slechts een beperkt aantal echtscheidingszaken per jaar accepteren, aldus een woordvoerder van de Kamer van Notarissen. Dat schrijft het persbureau Isna. Zo mogen dit jaar in de hoofdstad Teheran 182 echtscheidingen plaatsvinden.

Volgens officiële cijfers eindigt elk derde huwelijk in Iran in een echtscheiding, twintig jaar geleden was het een op de acht. Voor Iran, met zijn strenge islamitische regels, is dit percentage zeer verontrustend.

Volgens sociologen is dit te wijten aan drastische veranderingen in de sociale orde van het land in de afgelopen jaren. Echtscheiding is voor veel vrouwen en gezinnen niet langer een taboe. Ook willen veel jongeren in de grote steden relaties zonder huwelijksakte.

Bovendien hebben steeds meer vrouwen een betere academische opleiding dan mannen en krijgen ze daardoor betere banen. Dat maakt ze zowel financieel als sociaal onafhankelijker en moediger, aldus de sociologen. Zij betwijfelen dan ook of het indammen het scheidingspercentage in Iran zal doen dalen.

Meer uit Buitenland

Laatste foto koningin Elizabeth levert fotograaf prijs op

GLASGOW (ANP) - Jane Barlow is de eerste fotograaf die is uitgeroepen tot journalist van het jaar tijdens de Scottish Press Awards. Ze kreeg de prijs voor haar "ontroerende" laatste openbare beelden van koningin Elizabeth, enkele dagen voor haar dood.

23 minuten geleden
Landbouwminister: nog jaren schade aan land door damdoorbraak

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.

1 uur geleden
Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

2 uur geleden
Boegbeeld conservatieven VS Pat Robertson (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.

3 uur geleden
Londen legt nieuwe sancties op aan Belarus voor steun aan Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe sancties aan Belarus opleggen omdat het Oost-Europese land de Russische invasie van Oekraïne faciliteert. President Aleksandr Loekasjenko stond aan het begin van de oorlog toe dat Belarussisch grondgebied werd gebruikt in aanloop naar de invasie.

3 uur geleden
VS schorten voedselhulp op voor miljoenen Ethiopiërs

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat op grote schaal gedoneerde voedselvoorraden worden verduisterd, bericht The Washington Post. In gelekte documenten staat volgens de krant dat figuren binnen de Ethiopische overheid een sleutelrol speelden.

3 uur geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

4 uur geleden