Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran wil dat VS miljarden teruggeven voor hervatting atoomoverleg

Iran wil dat VS miljarden teruggeven voor hervatting atoomoverleg

TEHERAN (ANP/BLOOMBERG) - Iran verlangt van de VS dat die ten minste 8,6 miljard euro (10 miljard dollar) aan bevroren Iraanse fondsen vrijgeven als ze willen dat Teheran de nucleaire besprekingen hervat. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian zondag in een interview met de staatstelevisie.

Volgens Amirabdollahian had de Amerikaanse regering rond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, vorige maand in New York, via "verschillende kanalen" contact met zijn team gezocht over het hervatten van de onderhandelingen. Die liepen in juni vast toen de geestelijke Ebrahim Raisi tot president werd gekozen. Bij die gelegenheid in New York zou Iran zijn standpunt over de bevroren miljarden met de VS hebben gedeeld. Raisi staat vijandiger tegenover het Westen dan zijn voorganger Hassan Rohani.

In 2015 sprak Iran met China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie af dat het land zijn nucleaire programma aan banden zou leggen in ruil voor intrekking van economische sancties. Maar in 2018 stapte toenmalig president van de VS Donald Trump uit het akkoord en verscherpte hij de sancties tegen Iran.

Nieuwe gesprekken

Sinds het aantreden begin 2021 van Joe Biden doen de VS pogingen om het atoomakkoord van 2015 nieuw leven in te blazen. De Iraanse eis vormt mogelijk een complicatie bij die inspanningen, hoewel het nog onduidelijk is of het een harde voorwaarde is om de gesprekken opnieuw te starten.

"Als het meneer Biden ernst is, zeg hem dan dat hij een serieus signaal moet afgeven", heeft Amirabdollahian naar eigen zeggen verklaard. "En een serieus signaal is minstens 10 miljard dollar van ons bevroren geld vrijgeven."

Sancties

Een andere mogelijke complicatie is dat als het al tot onderhandelingen komt, deze volgens Amirabdollahian gevoerd zullen worden door Ali Bagheri Kani. Die ultraconservatieve criticus van het nucleaire akkoord is vorige maand benoemd tot plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken.

De VS hebben nog niet officieel gereageerd op de uitlatingen van Amirabdollahian, laat staan dat ze de bewuste fondsen hebben vrijgegeven. In de tussentijd blijven de sancties tegen Iran van kracht en blijft zijn ruwe olie van de markt. Als gevolg van die sancties zijn miljarden dollars aan Iraanse olie-inkomsten bevroren op rekeningen in het buitenland, de meeste in Zuid-Korea.

Meer uit Buitenland

Zeker twintig doden bij explosie brandstofopslag Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - De explosie op maandag in een brandstofopslag in Nagorno-Karabach heeft aan zeker twintig mensen het leven gekost. Nog eens 290 mensen zijn gewond geraakt, van wie een deel in levensgevaar is, zeggen de Armeense autoriteiten in het gebied. In Nagorno-Karabach zijn ruim 13.000 mensen op de vlucht geslagen en naar Armenië getrokken.

1 uur geleden
Oekraïne: 26 van 38 Russische drones neergehaald

KYIV (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag 38 drones ingezet voor aanvallen op Oekraïne. De meeste zouden zijn neergehaald, maar toch werd de voor de graanexport belangrijke havenstad aan de Donau Izmajil opnieuw getroffen, meldt de Oekraïense luchtmacht.

2 uur geleden
Rusland en VS beschuldigen elkaar van onrust Nagorno-Karabach

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en de VS hebben elkaar beschuldigd van het veroorzaken van instabiliteit rond Nagorno-Karabach. Maandag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland een onbetrouwbare bondgenoot was voor Armenië. De Russische ambassadeur in de VS noemt die uitspraken "schandelijk" en zegt dat de VS alleen maar Rusland willen beschadigen.

2 uur geleden
Thaise protestleider krijgt vier jaar cel om majesteitsschennis

BANGKOK (ANP/AFP) - Een Thaise rechtbank heeft dinsdag een van de leidende figuren in de door jongeren geleide pro-democratische protestbeweging in het land tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de koning zou hebben beledigd.

2 uur geleden
600 vluchtelingen in opvang Berlijn in quarantaine om mazelen

BERLIJN (ANP/DPA) - Een aankomstcentrum voor vluchtelingen in Berlijn is maandag in quarantaine geplaatst na een uitbraak van de mazelen. De ongeveer 600 bewoners van het centrum mogen het gebouw voorlopig niet verlaten, meldt het Duitse staatsbureau voor Vluchtelingenzaken.

4 uur geleden
Krant: moord sikh-leider in Canada was grotere operatie dan gemeld

SURREY (ANP) - Bij de moord op de separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni in Canada waren minstens zes mannen en twee voertuigen betrokken. Dat concludeert The Washington Post op basis van beveiligingsvideobeelden en getuigenverklaringen. Volgens de krant duiden die bevindingen op een grotere en meer georganiseerde operatie dan Canadese autoriteiten eerder rapporteerden. Die repten slechts van twee gemaskerde mannen die Nijjar hadden neergeschoten.

6 uur geleden
Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

7 uur geleden