Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran weggestemd uit VN-vrouwenrechtenorgaan

Iran weggestemd uit VN-vrouwenrechtenorgaan

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran is vanwege het brute neerslaan van door vrouwen geleide protesten in Teheran en andere steden niet langer lid van de VN-commissie die zich bezighoudt met vrouwenrechten. Het voorstel van de Verenigde Staten om Iran eruit te zetten kreeg de steun van 29 landen, met acht stemmen tegen en zestien onthoudingen.

Iran zou tot 2026 zitting hebben in de zogeheten Commissie voor de Status van Vrouwen, maar is per direct geen lid meer van het orgaan dat toeziet op het internationale verdrag dat discriminatie tegen vrouwen moet uitbannen. Volgens de aangenomen tekst schendt het Iraanse leiderschap de mensenrechten van vrouwen en meisjes, vaak met gebruik van buitensporig geweld.

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zei dat de VS met andere landen zouden samenwerken om Iran uit de commissie te verwijderen. Tegenstanders, waaronder Rusland en China, merkten op dat de uitzetting van een gekozen land "een gevaarlijk precedent" zou scheppen.

Iran is in de greep van demonstraties sinds Masha Amini, een jonge Iraanse Koerdische vrouw, half september overleed nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge, religieuze kledingvoorschriften die in het islamitisch geleide land gelden. Sindsdien zijn duizenden arrestaties verricht. Zeker vierhonderd mensen zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de protesten, soms tot lange celstraffen. De rechterlijke macht heeft elf doodvonnissen uitgesproken in verband met de protesten, waarvan er twee zijn voltrokken.

Meer uit Buitenland

Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

3 minuten geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

7 minuten geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

11 minuten geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

1 uur geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

3 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

4 uur geleden