Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran weggestemd uit VN-vrouwenrechtenorgaan

Iran weggestemd uit VN-vrouwenrechtenorgaan

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran is vanwege het brute neerslaan van door vrouwen geleide protesten in Teheran en andere steden niet langer lid van de VN-commissie die zich bezighoudt met vrouwenrechten. Het voorstel van de Verenigde Staten om Iran eruit te zetten kreeg de steun van 29 landen, met acht stemmen tegen en zestien onthoudingen.

Iran zou tot 2026 zitting hebben in de zogeheten Commissie voor de Status van Vrouwen, maar is per direct geen lid meer van het orgaan dat toeziet op het internationale verdrag dat discriminatie tegen vrouwen moet uitbannen. Volgens de aangenomen tekst schendt het Iraanse leiderschap de mensenrechten van vrouwen en meisjes, vaak met gebruik van buitensporig geweld.

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zei dat de VS met andere landen zouden samenwerken om Iran uit de commissie te verwijderen. Tegenstanders, waaronder Rusland en China, merkten op dat de uitzetting van een gekozen land "een gevaarlijk precedent" zou scheppen.

Iran is in de greep van demonstraties sinds Masha Amini, een jonge Iraanse Koerdische vrouw, half september overleed nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge, religieuze kledingvoorschriften die in het islamitisch geleide land gelden. Sindsdien zijn duizenden arrestaties verricht. Zeker vierhonderd mensen zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de protesten, soms tot lange celstraffen. De rechterlijke macht heeft elf doodvonnissen uitgesproken in verband met de protesten, waarvan er twee zijn voltrokken.

Meer uit Buitenland

Japanse minister roept in China op tot vrijlating landgenoot

BEIJING/TOKIO (ANP/RTR/DPA) - De Japanse minister van Buitenlandse Zaken heeft er zondag in Beijing bij zijn Chinese ambtgenoot op aangedrongen een gedetineerde Japanse staatsburger onmiddellijk vrij te laten. Een medewerker van Astellas Pharma wordt om onbekende redenen vastgehouden in China, meldde het farmaceutische bedrijf een week geleden. Volgens het Japanse Kyodo News zijn sinds 2015 minstens zestien andere Japanners in China vastgezet op verdenking van spionage.

58 minuten geleden
Grote explosie in centrum Antwerpen gelinkt aan drugsmilieu

ANTWERPEN (ANP) - Door een krachtige explosie voor een pand in het centrum van Antwerpen zijn in de nacht van zaterdag op zondag twintig huizen en veel auto's beschadigd. De politie gaat ervan uit dat daders uit het drugsmilieu een aanslag op een woning in de Osystraat hebben gepleegd. In de wijde omgeving van het pand is er schade aan ramen en autoruiten. Een persoon raakte lichtgewond door glas.

59 minuten geleden
Paus draagt in openbaar mis op na ziekenhuisbehandeling

VATICAANSTAD (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft kort na zijn ontslag uit een Romeins ziekenhuis de mis opgedragen aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Er zijn naar schatting 30.000 gelovigen naartoe gekomen. De paus ging naar de viering in zijn pausmobiel en groette omstanders.

2 uur geleden
Frankrijk: 1093 gewonde hulpverleners sinds start pensioenprotest

PARIJS (ANP) - Bij de pensioenprotesten in Frankrijk zijn tot dusver 1093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tegelijk lopen 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.

12 uur geleden
Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

TEL AVIV (ANP/DPA) - Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.

17 uur geleden
Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

MOSKOU (ANP/DPA) - Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.

21 uur geleden
Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

22 uur geleden