Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran vraagt Fransen om hulp bij onderzoek vliegtuigcrash

Iran vraagt Fransen om hulp bij onderzoek vliegtuigcrash

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran zegt dat het Frankrijk om hulp heeft gevraagd in het onderzoek naar het per ongeluk neerhalen van het Oekraïens passagiersvliegtuig op 8 januari. Iraanse onderzoekers willen de zwarte dozen in Frankrijk laten uitlezen.

Het toestel met 176 mensen aan boord, onder wie 57 Canadezen, werd kort na het opstijgen in Teheran neergeschoten met twee raketten. Iran heeft toegegeven dat zijn troepen het toestel neerhaalden en spreekt van een "rampzalige fout".

Het onderzoek naar de ramp, waarbij behalve Iran, Oekraïne en Canada betrokken zijn, vordert moeizaam. Iran beschuldigt de VS ervan dat het de software niet levert die nodig is om de zwarte dozen van de Boeing 737-800 uit te lezen. Canada en Oekraïne beschuldigen Teheran ervan dat het het onderzoek vertraagt. Daarbij komen de problemen door de coronapandemie.

Het verloop van het onderzoek was deze week onderwerp van gesprek bij de VN-organisatie voor burgerluchtvaart (ICAO). De vertegenwoordiger van Iran bij deze organisatie maakte bekend dat het de dozen in Frankrijk wil laten uitlezen. De Franse onderzoeksorganisatie BEA zegt nog geen officieel verzoek om hulp van Iran te hebben gekregen.

Meer uit Buitenland

Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

3 minuten geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

5 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

5 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

6 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

7 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

7 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

7 uur geleden