Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran verwijdert 27 camera's van atoomwaakhond

Iran verwijdert 27 camera's van atoomwaakhond

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran is van plan om 27 camera's van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) te verwijderen. Rafael Grossi, de directeur-generaal van de atoomwaakhond, zei tijdens een persconferentie dat Iran die stap donderdag al wil nemen en dat hij de toekomst van het nucleaire akkoord uit 2015 somber inziet.

Naast de 27 camera's zet Teheran nog meer apparaten uit waarmee het IAEA het atoomprogramma van Iran monitort. Daarmee zijn vrijwel alle extra middelen om toezicht te houden uit het akkoord van 2015 teruggedraaid. Volgens Grossi kan dit een "fatale klap" zijn voor de nucleaire deal, waarover nog onderhandeld wordt. Hij denkt dat er nog maar drie of vier weken over zijn voordat het onmogelijk wordt om het akkoord nieuw leven in te blazen. Er blijven nog zo'n veertig camera's draaien in de nucleaire faciliteiten van Iran.

Volgens het originele akkoord zou Iran stoppen met nucleaire activiteiten, in ruil voor het opschorten van internationale sancties. Het IAEA heeft Iran berispt voor de stilliggende onderhandelingen. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben deze week een resolutie opgesteld waarin ze Iran oproepen "volledig mee te werken" met het atoomagentschap. De resolutie is aangenomen door 30 van de 35 landen in het bestuur. Iran zou de camera's nu uitzetten als reactie op deze resolutie.

Het IAEA liet vorige maand in een rapport weten dat Iran vragen over verrijkt uranium op drie locaties die niet bekend waren onvoldoende had "opgehelderd". Een resolutie zou nodig zijn om een signaal af te geven dat het ontwijken van vragen van het IAEA consequenties heeft.

Meer uit Buitenland

Verdachte moordaanslag Trump had geen strafblad

WASHINGTON (ANP/RTR) - De verdachte van de moordaanslag op Donald Trump had geen strafblad, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankgegevens in de staat Pennsylvania. Hij is daar ook nooit aangeklaagd. Media schrijven ook dat er geen gegevens over de man te vinden zijn in de databanken van de federale rechtbanken.

38 minuten geleden
Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

1 uur geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

1 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

1 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

2 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

2 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

2 uur geleden