Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran: verdere verrijking uranium reactie op 'nucleair terrorisme'

Iran: verdere verrijking uranium reactie op 'nucleair terrorisme'

TEHERAN (ANP/AFP) - Het Iraanse besluit om uranium te gaan verrijken tot 60 procent is een reactie op het "nucleair terrorisme" door Israël. Dat zei de Iraanse president Hassan Rohani, die daarmee verwees naar de vermeende sabotage van de nucleaire installatie Natanz. "Wat wij doen is legaal", beklemtoonde hij.

Iran maakte dinsdag bekend dat het uranium verder gaat verrijken. Daarmee schendt het land opnieuw het atoomakkoord uit 2015. Dat gebeurt op een gevoelig moment, omdat internationaal topoverleg plaatsvindt om die deal over het nucleaire programma van Iran te redden. In dat akkoord was vastgelegd dat uranium niet boven de 3,67 procent zuiverheid verrijkt mag worden.

Hoogverrijkt uranium is nodig voor de productie van kernwapens, al zegt Iran daar niet op uit te zijn. Het land stelt dat het hoger verrijkt uranium wil gebruiken voor medische doeleinden. De Iraanse regering houdt aartsrivaal Israël verantwoordelijk voor de explosie in de nucleaire installatie van Natanz. Die heeft volgens ingewijden enorme schade aangericht.

Israël staat zeer kritisch tegenover het atoomakkoord met Iran uit 2015. De Iraniërs beloofden destijds dat ze hun nucleaire programma aan banden zouden leggen in ruil voor verlichting van internationale sancties. De deal kwam al na enkele jaren onder grote druk te staan toen de Amerikaanse president Donald Trump zijn land terugtrok uit het akkoord en Iran weer sancties oplegde. Daarna stopte ook Iran met het naleven van de afspraken.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

1 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

2 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

4 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

6 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

6 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

8 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

9 uur geleden