Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran stelt geen enkele band te hebben met aanvaller Rushdie

Iran stelt geen enkele band te hebben met aanvaller Rushdie

TEHERAN/NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft naar zeggen geen enkele band met de man die vrijdag in de staat New York de vermaarde schrijver Salman Rushdie met een mes aanviel. "Wij ontkennen categorisch elke band tussen de aanvaller en Iran. Niemand heeft het recht onze republiek te beschuldigen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

Hij vindt dat niet Iran, maar juist Rushdie en zijn aanhangers schuldig zijn aan het incident. "Door een rode lijn te overschrijden waarmee anderhalf miljard moslims diep worden beledigd, stellen ze zichzelf bloot aan de woede van mensen", zegt de regeringswoordvoerder.

Rushdie stond in het noorden van de staat New York op het punt een lezing te geven toen de 24-jarige Hadi Matar uit New Jersey met een mes het podium bestormde en de schrijver neerstak. Hij verwondde ook een gespreksleider op het podium licht. Rushdie is zwaar gewond geraakt en verliest mogelijk een oog. De dader is gearresteerd. Hij zou volgens zijn alleenstaande moeder in de VS niet religieus zijn opgevoed en zou mogelijk radicaal islamitisch gedachtegoed zijn gaan koesteren na een bezoek aan zijn vader in Libanon, berichtte de krant Daily Mail. De advocaat van Matar wilde niets kwijt over zijn cliënt en zei dat de volgende hoorzitting op 19 augustus zal zijn.

Fatwa

Rushdie publiceerde in 1988 het boek De Duivelsverzen, dat door een deel van de islamitische wereld werd opgevat als een belediging van de islam en de profeet Mohammed. Moslims hielden massale betogingen tegen de schrijver en zijn boek. In 1989 verklaarde de toenmalige geestelijk leider van Iran, de sjiitische ayatollah Ruhollah Khomeini (1902-1989), Rushdie vogelvrij en riep moslims op om hem te doden. Rushdie dook tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Er is op zijn minst één poging gedaan om hem te vermoorden: een mislukte bomaanslag.

De Iraanse regering heeft zich na de dood van de ayatollah gedistantieerd van de fatwa, het religieuze vonnis waarmee Rushdie en de uitgevers van zijn boek ter dood werden veroordeeld. Groepjes extremisten gaan er echter van uit dat de fatwa nog altijd geldt, omdat dergelijke oproepen van een hoge sjiitische geestelijke na diens dood niet meer zouden kunnen worden gewijzigd of ingetrokken. Maar Rushdie was eerder ook niet meer zo onder de indruk van de fatwa van Khomeini. Hij noemde het "meer een retorische kreet dan een daadwerkelijke bedreiging". Er was ook een beloning van circa 3 miljoen dollar uitgeloofd voor de moord op de schrijver, maar volgens een eerdere uitspraak van Rushdie was er "nog geen bewijs dat er mensen zijn die in die beloning geïnteresseerd zijn".

Meer uit Buitenland

Israëlische raketten raken doel in Iran

WASHINGTON (ANP/RTR) - Israël heeft raketten gelanceerd die een doel in Iran hebben geraakt. Dat zeggen regeringsbronnen in de Amerikaanse hoofdstad Washington tegen de zender ABC News. De Iraanse nieuwszender Fars meldt explosies in de stad Isfahan, zonder de herkomst te vermelden.

31 minuten geleden
Aanvaller Australische bisschop beschuldigd van terrorisme

SYDNEY (ANP/RTR) - De 16-jarige jongen die ervan wordt verdacht een Assyrisch-orthodoxe bisschop in Sydney te hebben gestoken met een mes, wordt beschuldigd van terrorisme. Dat zei de Australische politie vrijdag plaatselijke tijd. Als hij wordt veroordeeld, kan de jongen levenslang krijgen.

3 uur geleden
Palestijnse Autoriteit verwerpt Amerikaans veto VN-lidmaatschap

RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit heeft het veto van de Verenigde Staten over het volledige lidmaatschap van de Palestijnen in de Verenigde Naties veroordeeld. Het kantoor van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas spreekt van "agressie tegen het internationaal recht en een aanmoediging om de genocide tegen onze mensen voort te zetten", die het Midden-Oosten naar de "afgrond" brengt.

3 uur geleden
Twaalf juryleden in zwijggeldproces Trump geselecteerd

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Er zijn donderdag twaalf juryleden geselecteerd in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Zij zullen de komende weken beoordelen of Trump schuldig of onschuldig is aan het vervalsen van documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen. Met haar zou Trump een verhouding hebben gehad.

5 uur geleden
VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

WASHINGTON (ANP) - De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te worden erkend. De staat Palestina wordt door de meeste landen erkend, maar is in de volkerenorganisatie officieel een waarnemer, geen lidstaat.

8 uur geleden
Leden van familie Kennedy spreken steun uit voor Biden

WASHINGTON (ANP/AFP) - Vijftien leden van de beroemde en invloedrijke Amerikaanse politieke familie Kennedy steunen Joe Biden in zijn strijd om het presidentschap. Dat wordt gezien als een duidelijke afkeuring van de telg Robert F. Kennedy junior, die als onafhankelijke tegenkandidaat meedoet.

10 uur geleden
VN-chef waarschuwt in Veiligheidsraad voor strijd in hele regio

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres heeft tijdens een zitting van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten gewaarschuwd dat de hele regio in een algehele strijd dreigt te worden gesleept. Hij roept daarom op tot "maximale terughoudendheid op dit moment van maximaal gevaar".

12 uur geleden