Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran ontkent betrokkenheid bij aanval op vliegveld in Noord-Irak

Iran ontkent betrokkenheid bij aanval op vliegveld in Noord-Irak

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iran ontkent dat het iets te maken heeft met de beschieting van een vliegveld in het noorden van buurland Irak. Daar vielen een dode en raakten meerdere mensen gewond. Nederlandse militairen in het gebied bleven ongedeerd.

De internationale luchthaven in Erbil wordt onder meer beveiligd door troepen uit Nederland. Die maken deel uit van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS. Het vliegveld is ruim een jaar geleden al eens beschoten. Iraanse troepen vuurden destijds raketten af nadat de VS de prominente generaal Soleimani hadden gedood in Bagdad.

De recente aanval wordt opgeëist door een relatief onbekende organisatie die zich Awliyaa al-Dam noemt. Iran heeft volgens waarnemers nauwe banden met sommige milities in het buurland, maar zegt niets te maken te hebben met de gebeurtenissen van maandagavond. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde "verdachte pogingen om de aanval aan Iran toe te schrijven".

Kritiek

Bij de aanval zou een twaalftal raketten zijn afgevuurd. Die waren mogelijk gericht tegen het deel van de luchthaven in het Koerdische Erbil waar internationale troepen zijn gelegerd. Sommige raketten raakten het vliegveld, maar andere projectielen vielen op woonwijken. Daardoor raakten minstens vijf burgers gewond.

Het dodelijke geweld leidde tot internationale kritiek. De Nederlandse VN-gezant Jeanine Hennis-Plasschaert schreef op Twitter dat dergelijke "roekeloze daden" de stabiliteit in Irak in gevaar kunnen brengen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei zeer verontwaardigd te zijn.

Meer uit Buitenland

Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

1 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

2 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

3 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

4 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

5 uur geleden
Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

6 uur geleden
Aanvaller speeltuin Annecy vervolgd wegens poging tot moord

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, is zaterdag verhoord door twee onderzoeksrechters en wordt van poging tot moord beschuldigd. Procureur Line Bonnet heeft gezegd dat hij in voorlopige hechtenis is genomen op verdenking van poging tot moord en gewapend verzet. Hij heeft geen verklaring afgelegd.

9 uur geleden