Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran laat na gewonnen wedstrijd op WK gevangenen vrij

Iran laat na gewonnen wedstrijd op WK gevangenen vrij

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft 709 gevangenen vrijgelaten na de gewonnen voetbalwedstrijd in Qatar tegen het team van Wales. Het elftal van Iran begon het WK met een smadelijke nederlaag tegen Engeland (2-6), maar won vrijdag met 2-0 van Wales.

De justitiële autoriteiten hebben bekendgemaakt dat de gewonnen wedstrijd tot de vrijlatingen heeft geleid. Onder de vrijgelatenen zijn "enkelen die tijdens de recente gebeurtenissen zijn gearresteerd". Daarmee worden de felle protesten bedoeld die in heel het land zijn uitgebroken, nadat half september een 22-jarige Koerdische Iraanse overleed na haar arrestatie wegens schending van kledingvoorschriften. Volgens de familie is haar dood het gevolg van politiegeweld. Volgens een onderzoek van de autoriteiten had ze al heel lang een kwaal die tot haar overlijden leidde.

In het door westerse sancties getroffen land vinden sinds half september massale betogingen plaats voor vrouwenrechten, etnische bevolkingsgroepen, mensenrechten en betere economische omstandigheden en tégen het regime van de aartsconservatieve sjiitische geestelijkheid onder leiding van ayatollah Ali Khamenei. Duizenden mensen zijn opgepakt en volgens officiële cijfers zijn er meer dan 2000 aangeklaagd wegens hun rol in de protesten. Volgens mensenrechtengroepen zouden bij de heftige demonstraties in heel het land inmiddels circa vierhonderd mensen zijn gedood.

De autoriteiten hebben de actrice Hengameh Ghaziani op borgtocht vrijgelaten. Ze werd ruim een week geleden opgepakt nadat ze publiekelijk de protestbeweging had gesteund. Haar vrijlating op borgtocht lijkt geheel los te staan van de vrijlatingen naar aanleiding van het WK in Qatar. Op sociale media zijn ook beelden verschenen van de actrice en filmmaker Soheila Golestani die zonder hoofddoek door een park loopt en die het protest steunt en die onder anderen gezelschap krijgt van acht vrouwen die ook geen hoofddoek dragen. Verscheidene mensen uit de Iraanse filmwereld hebben de protesten gesteund en zijn vastgezet zoals de actrice Katayoun Riahi en de regisseurs Mohammad Rasoulof en Jafar Panahi.

Meer uit Buitenland

Palestijnse dichter Refaat Alareer gedood in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - De Palestijnse dichter en literatuurhoogleraar Refaat Alareer is gedood bij een Israëlische luchtaanval in Gaza. Dat meldt mededichter en vriend Mosab Abu Toha op Facebook. Volgens de literaire website Literary Hub kwamen bij de aanval ook Alareers broer, zus en vier kinderen van zijn zus om te leven.

43 minuten geleden
Taiwan: Chinese ballon gesignaleerd voor kust

TAIPEI (ANP/AFP) - Het Taiwanese ministerie van Defensie meldt dat een Chinese ballon vrijdag over de grens tussen de landen in de Straat van Taiwan is gevlogen. De ballon vloog volgens een woordvoerder een tijdlang oostwaarts en verdween toen. Het land houdt op 13 januari verkiezingen en vreest dat Beijing zich daarmee wil bemoeien.

1 uur geleden
Negen aanklachten tegen presidentszoon Hunter Biden

LOS ANGELES (ANP) - Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, is donderdag in Los Angeles aangeklaagd voor belastingontwijking. De 53-jarige zou hebben verzuimd 1,4 miljoen dollar (bijna 1,3 miljoen euro) aan belasting te betalen, terwijl hij er volgens justitie een extravagante levensstijl op nahield.

2 uur geleden
Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

5 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

5 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

9 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

9 uur geleden