Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran keurt Nederlands Janssen-vaccin goed

Iran keurt Nederlands Janssen-vaccin goed

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft het coronavaccin goedgekeurd van het Nederlandse Janssen. Dat zei het hoofd van de Iraanse medicijnwaakhond IFDA, die donderdag ook bekendmaakte dat het Russische 'Spoetnik Light' in gebruik kan worden genomen.

Iran heeft ruim 5 miljoen coronabesmettingen en 116.000 sterfgevallen gemeld en behoort daarmee tot de zwaarst getroffen landen ter wereld. De nieuwe Iraanse regering van hardliner Ebrahim Raisi staat onder druk om meer vaccins te regelen om de uitbraak onder controle te krijgen.

De Iraanse geestelijk leider Ayatollah Ali Khamenei verbood eerder dit jaar de import van coronavaccins uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Hij noemde die landen "onbetrouwbaar". Khamenei verduidelijkte later dat de maatregel betrekking had op vaccins die worden geproduceerd in de twee landen.

Importverbod

Het is onduidelijk wat dat importverbod betekent voor de invoer van het vaccin van Janssen, dat deel uitmaakt van de Amerikaanse Johnson & Johnson-groep. IFDA-topman Mohammad Reza Shanehsaz zou daar verder niet over hebben gesproken tegenover Iraanse media.

Iran heeft volgens officiële cijfers ongeveer 13 miljoen van de 83 miljoen inwoners volledig gevaccineerd. Het land gebruikt allerlei buitenlandse vaccins, waaronder het Russische Spoetnik-V, het Indiase Covaxin en het eigen COVIran Barekat. Ook wordt een versie van het AstraZeneca-vaccin gebruikt die niet in het Verenigd Koninkrijk wordt geproduceerd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Aantal nieuwe coronagevallen licht gedaald

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 5719 nieuwe coronagevallen geteld. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder, toen er op vrijdag volgens gecorrigeerde cijfers 5874 nieuwe besmettingen werden vastgesteld.

23 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen licht gestegen

ZEIST (ANP) - Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht gestegen naar 703. Het is voor het eerst sinds half augustus dat de ziekenhuizen meer dan 700 coronapatiënten behandelen.

1 dag geleden
Haagse bronnen: kabinet grijpt nu niet in om hogere coronacijfers

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet is momenteel geen paniek vanwege de stijgende coronacijfers, zeggen Haagse bronnen. Het kabinet blijft waakzaam, maar ziet geen reden om al eerder te besluiten over het al dan niet aanscherpen van de coronaregels, aldus ingewijden.

1 dag geleden
Aantal nieuwe coronagevallen stijgt verder naar bijna 6000

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 5903 nieuw bevestigde coronagevallen geteld. Dat is alweer een fikse stijging ten opzichte van een dag eerder, toen het er volgens het inmiddels gecorrigeerde aantal 5203 waren.

2 dagen geleden
Vlaanderen wil boosterprik corona voor hele bevolking

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Vlaamse regering wil iedereen van twaalf jaar en ouder de kans geven een zogeheten boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Dat heeft het kabinet van minister-president Jan Jambon vrijdag laten weten. Vlaanderen wil op die manier de bescherming tegen een coronabesmetting verhogen.

2 dagen geleden
Bijna 120 nieuwe Covid-patiënten op verpleegafdelingen

ZEIST (ANP) - De verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 118 nieuwe mensen met een coronabesmetting op. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat voor het eerst sinds eind juli het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen op één dag 100 of hoger is.

2 dagen geleden
Douane neemt illegale 'coronamedicijnen' in beslag

DEN HAAG (ANP) - De douane heeft 665 illegale zendingen met geneesmiddelen in beslag genomen die op internet werden aangeprezen voor de behandeling van Covid-19. Het grootste deel van de medicijnen bestond uit ivermectine, een geneesmiddel dat vooral voor dieren wordt gebruik tegen schurft en worminfecties. Ook onderschepte de douane antibiotica en middelen tegen malaria.

2 dagen geleden