Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran keurt Nederlands Janssen-vaccin goed

Iran keurt Nederlands Janssen-vaccin goed

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft het coronavaccin goedgekeurd van het Nederlandse Janssen. Dat zei het hoofd van de Iraanse medicijnwaakhond IFDA, die donderdag ook bekendmaakte dat het Russische 'Spoetnik Light' in gebruik kan worden genomen.

Iran heeft ruim 5 miljoen coronabesmettingen en 116.000 sterfgevallen gemeld en behoort daarmee tot de zwaarst getroffen landen ter wereld. De nieuwe Iraanse regering van hardliner Ebrahim Raisi staat onder druk om meer vaccins te regelen om de uitbraak onder controle te krijgen.

De Iraanse geestelijk leider Ayatollah Ali Khamenei verbood eerder dit jaar de import van coronavaccins uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Hij noemde die landen "onbetrouwbaar". Khamenei verduidelijkte later dat de maatregel betrekking had op vaccins die worden geproduceerd in de twee landen.

Importverbod

Het is onduidelijk wat dat importverbod betekent voor de invoer van het vaccin van Janssen, dat deel uitmaakt van de Amerikaanse Johnson & Johnson-groep. IFDA-topman Mohammad Reza Shanehsaz zou daar verder niet over hebben gesproken tegenover Iraanse media.

Iran heeft volgens officiële cijfers ongeveer 13 miljoen van de 83 miljoen inwoners volledig gevaccineerd. Het land gebruikt allerlei buitenlandse vaccins, waaronder het Russische Spoetnik-V, het Indiase Covaxin en het eigen COVIran Barekat. Ook wordt een versie van het AstraZeneca-vaccin gebruikt die niet in het Verenigd Koninkrijk wordt geproduceerd.

Meer uit Gezond

Kamer wil einde aan kiloknaller en ander gestunt met voedselprijs

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten moeten stoppen met het aanbieden van kiloknallers voor vlees, vindt de Tweede Kamer. Ook moeten zij stoppen met prijsstunts voor groente, fruit, zuivel en andere agrarische basisproducten. Wel moet het mogelijk blijven om de prijzen te verlagen van producten die anders bederven.

1 uur geleden
Inspectie tevreden over drinkwaterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het water dat drinkwaterbedrijven vorig jaar uit de kraan lieten komen bij Nederlanders was van goede kwaliteit, concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Van de ruim 540.000 metingen die werden gedaan om de kwaliteit te toetsen, voldeed het water in 99,9 procent aan alle normen, stelt de inspectie, die zijn bevindingen over 2021 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

4 uur geleden
EMA: herhaalprikken corona ook geschikt voor ongevaccineerden

AMSTERDAM (ANP) - De coronavaccins van Pfizer en Moderna die nu gebruikt worden als herhaalprik, kunnen ook ingezet worden als basisvaccinatie tegen het virus, concludeert de Europese medicijnwaakhond EMA. De vaccins zijn aangepast zodat ze beter werken tegen de omikronvariant van het virus.

2 dagen geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft laag, daalt niet meer

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer. Het aantal bevestigde besmettingen is nu stabiel op een laag niveau.

2 dagen geleden
Patiëntenorganisaties: advies kinderhartchirurgie teleurstellend

HAARLEM (ANP) - Meerdere patiëntenorganisaties voor mensen met een hartaandoening zijn "teleurgesteld" over het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de concentratie van de zorg voor kinderen die een hartoperatie moeten ondergaan. Het voorstel van de NZa om de zorg te verdelen in een noordelijke en zuidelijke regio noemen de organisaties "onwenselijk".

2 dagen geleden
Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij. De Kamer vindt dat nodig omdat een op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leeft soms geen tampons of maandverband kunnen betalen.

2 dagen geleden
Ook senaat stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts. Een ruime meerderheid steunde een initiatiefwetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, dat was ingediend door D66, VVD, PvdA en GroenLinks.

2 dagen geleden