Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran geeft visa aan Canadese ambtenaren na vliegtuigcrash

Iran geeft visa aan Canadese ambtenaren na vliegtuigcrash

OTTAWA (ANP) - Iran heeft acht visa afgegeven aan een team Canadese ambtenaren om naar Teheran af te reizen na het dodelijke vliegtuigongeluk. Volgens de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Francois-Philippe Champagne moeten de meeste van hen maandag in de Iraanse hoofdstad aankomen.

Champagne zei eerder op Twitter dat drie andere ambtenaren zaterdag al naar Iran zijn gevlogen om daar een uitvalsbasis op te zetten. "We verwachten dat het team op 14 januari volledig inzetbaar is om hun belangrijke werk te doen."

Iran heeft eerder toegegeven woensdag per ongeluk een vliegtuig met aan boord 176 passagiers te hebben neergeschoten. Alle inzittenden, onder wie 57 Canadezen, kwamen daarbij om.

Canada wil graag participeren in het onderzoek naar de crash en de families van de gestorven Canadezen helpen. Onder de ambtenaren bevinden zich mensen van de Canadese transport veiligheidsraad, de TSB. Volgens de TSB zou er een tweede team met onderzoekers komen die gespecialiseerd zijn in het downloaden en analyseren van vluchtrecorders.

De Canadese premier Trudeau heeft bij een herdenkingsdienst voor slachtoffers van de vliegramp beloofd dat hij zal streven naar gerechtigheid en verantwoording voor de slachtoffers. Hij zei niet te rusten voordat er antwoorden zijn.

Meer uit Buitenland

Dader steekpartij Annecy psychiatrisch onderzocht

ANNECY (ANP/AFP) - De Syrische vluchteling die donderdag in de Franse stad Annecy op een kinderspeelplaats met een mes onder anderen peuters aanviel, wordt psychiatrisch onderzocht. Zo wordt onder meer geprobeerd te achterhalen wat de man bewoog. De Franse autoriteiten denken niet aan een terroristisch motief en de man was niet onder invloed van alcohol of drugs.

1 uur geleden
Republikeinse voorzitter: aanklacht Trump donkere dag voor VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft donderdag op Twitter laten weten dat hij de aanklacht tegen voormalig president Donald Trump "een donkere dag" vindt voor de Verenigde Staten.

5 uur geleden
Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

7 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

12 uur geleden
EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

13 uur geleden
VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring", volgens Sunak een "actieplan voor de toekomst van onze samenwerking". De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

13 uur geleden
EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

14 uur geleden