Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen

Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen

TEHERAN (AFP/ANP) - Iran heeft een nieuwe luchtmachtbasis geopend, honderden meters onder het Zagrosgebergte. Die moet Amerikaanse bombardementen kunnen weerstaan. De aankondiging van die zogenoemde 'Oghab 44-'basis lijkt een reactie op de gezamenlijke militaire oefening van de Verenigde Staten en Israël twee weken geleden.

Het Iraanse persagentschap (IRNA) laat in het midden waar de nieuwe basis precies gelegen is, maar meldt dat er zowel drones als gevechtsvliegtuigen komen te staan. Iran produceert zelf drones en beschikt over Russische MIG- en Sukhoi-straaljagers en over Chinese F-7's.

Iran beschikt al over ondergrondse bases, maar dit is de eerste waar het gevechtsvliegtuigen stationeert en waar het die kan klaarmaken voor een offensief. In een propagandafilmpje beweert Iran dat het voortaan "de absolute overmacht heeft in het luchtruim van de regio".

Reactie

Het moment van de aankondiging lijkt niet toevallig gekozen. Woensdag viert Iran de 'Dag van de Luchtmacht', in aanloop naar de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie die zaterdag plaatsvindt.

Waarnemers gaan er ook vanuit dat de bekendmaking een reactie is op de Amerikaans-Israëlische oefening in de regio van twee weken geleden. Daarbij testten 6400 Amerikaanse en 1100 Israëlische soldaten hun vermogen om regionale bedreigingen het hoofd te bieden.

De gezamenlijke oefening was de grootste van zijn soort ooit. Iran werd niet bij naam genoemd als potentiële tegenstander, maar Teheran interpreteerde het Amerikaans-Israëlische optreden als een niet mis te verstane boodschap aan zijn adres.

Meer uit Buitenland

Doden en tientallen gewonden door zware tornado's in VS

LITTLE ROCK (ANP) - Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen en tientallen andere personen raakten gewond nadat zware tornado's vrijdag over een aantal staten in het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten zijn geraasd, schrijft CNN.

2 uur geleden
Minneapolis: groen licht politiehervorming na dood George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - Het bestuur van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft vrijdag een plan voor de hervorming van de plaatselijke politie goedgekeurd. De aanleiding is de gewelddadige dood van de 46-jarige George Floyd in 2020.

5 uur geleden
Media: Trump arriveert dag voor voorgeleiding in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Donald Trump vliegt maandag vanuit zijn woonplaats in Florida naar New York, één dag voor zijn voorgeleiding in een rechtszaal in Manhattan. Hij zal maandagavond in zijn Trump Tower verblijven, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie. De voormalig president wordt dinsdagmiddag (lokale tijd) verwacht in het gerechtsgebouw van Manhattan.

6 uur geleden
Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

9 uur geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

12 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

15 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

17 uur geleden