Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen

Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen

TEHERAN (AFP/ANP) - Iran heeft een nieuwe luchtmachtbasis geopend, honderden meters onder het Zagrosgebergte. Die moet Amerikaanse bombardementen kunnen weerstaan. De aankondiging van die zogenoemde 'Oghab 44-'basis lijkt een reactie op de gezamenlijke militaire oefening van de Verenigde Staten en Israël twee weken geleden.

Het Iraanse persagentschap (IRNA) laat in het midden waar de nieuwe basis precies gelegen is, maar meldt dat er zowel drones als gevechtsvliegtuigen komen te staan. Iran produceert zelf drones en beschikt over Russische MIG- en Sukhoi-straaljagers en over Chinese F-7's.

Iran beschikt al over ondergrondse bases, maar dit is de eerste waar het gevechtsvliegtuigen stationeert en waar het die kan klaarmaken voor een offensief. In een propagandafilmpje beweert Iran dat het voortaan "de absolute overmacht heeft in het luchtruim van de regio".

Reactie

Het moment van de aankondiging lijkt niet toevallig gekozen. Woensdag viert Iran de 'Dag van de Luchtmacht', in aanloop naar de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie die zaterdag plaatsvindt.

Waarnemers gaan er ook vanuit dat de bekendmaking een reactie is op de Amerikaans-Israëlische oefening in de regio van twee weken geleden. Daarbij testten 6400 Amerikaanse en 1100 Israëlische soldaten hun vermogen om regionale bedreigingen het hoofd te bieden.

De gezamenlijke oefening was de grootste van zijn soort ooit. Iran werd niet bij naam genoemd als potentiële tegenstander, maar Teheran interpreteerde het Amerikaans-Israëlische optreden als een niet mis te verstane boodschap aan zijn adres.

Meer uit Buitenland

Doden door bosbranden in zuidoosten van Turkije

MARDIN (ANP/AFP) - In het zuidoosten van Turkije zijn vijf mensen omgekomen en meer dan veertig anderen gewond geraakt door bosbranden, meldt de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op X. De vlammen bereikten een aantal dorpen in de nacht van donderdag op vrijdag.

1 uur geleden
VS en China informeel weer in gesprek over kernwapens

SHANGHAI (ANP/RTR) - Vertegenwoordigers van China hebben aan een Amerikaanse delegatie tijdens een tweedaagse reeks informele gesprekken verteld dat China niet zal terugvallen op nucleaire bedreigingen richting Taiwan, in het geval van een Chinese nederlaag in het conflict over het eiland.

2 uur geleden
Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten na grensoversteek

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse soldaten donderdag de grens waren overgestoken. Het incident vond plaats bij de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen de twee landen. Na de waarschuwingsschoten keerden de Noord-Koreaanse soldaten weer terug, aldus de Zuid-Koreaanse legerleiding.

3 uur geleden
Opnieuw demonstraties in Israël tegen regering Netanyahu

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden Israëliërs hebben donderdag gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze beschuldigen Netanyahu ervan een deal te belemmeren waardoor de Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden die door Hamas gevangen worden gehouden.

5 uur geleden
Mogelijke wapenleveringen van en naar Korea's na bezoek Poetin

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea heeft geleid tot speculaties over de rol van beide Korea's in de oorlog in Oekraïne. Poetin sloot donderdag niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwt hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

12 uur geleden
Acteur Donald Sutherland (88) overleden

MIAMI (ANP) - De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

14 uur geleden
Poetin ziet NAVO ook in Azië als bedreiging

HANOI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin beschouwt de NAVO ook in Azië als een "veiligheidsdreiging" voor zijn land. Poetin is op bezoek in Vietnam en beschuldigt de westerse alliantie ervan daar op te rukken.

14 uur geleden