Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran gaat drie terdoodveroordeelden opnieuw berechten

Iran gaat drie terdoodveroordeelden opnieuw berechten

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Het Iraanse hooggerechtshof gaat de doodvonnissen tegen drie jonge Iraniërs die vorig jaar deelnamen aan protestdemonstraties herzien. Dat meldt het hof zaterdag.

"Een verzoek om de zaak van de drie terdoodveroordeelden opnieuw te bekijken is geaccepteerd", zei het hooggerechtshof op zijn officiële website. "De zaak zal worden herzien bij een ander tribunaal", voegde het eraan toe, zonder verder uit te weiden over de beslissing.

De doodvonnissen tegen Amirhossein Moradi, Saeid Tamjidi en Mohammad Rajabi leidden in juli tot landelijke protesten. Onder de hashtag 'No To Execution' spraken volgens de media meer dan twee miljoen Iraniërs zich binnen 24 uur uit tegen de executie van de drie jonge Iraniërs. De protesten hadden zeer snel resultaat. Het hoofd van justitie, Ibrahim Raeissi, kwam persoonlijk tussenbeide en steunde verder onderzoek naar het vonnis, dat eigenlijk al juridisch bindend was.

Bezineprijzen

In november 2019 leidde de stijging van de benzineprijzen tot dagen van onrust in Iran, waarbij de veiligheidstroepen geweld gebruikten tegen de demonstranten. De politieke leiding beschreef de demonstranten als betaalde huurlingen van de Iraanse aartsvijanden Verenigde Staten, Israël en Saudi-Arabië. Volgens de Iraanse machthebbers wilden ze niet protesteren tegen de hogere benzineprijzen, maar het Iraanse systeem verzwakken of zelfs omverwerpen door sabotageacties.

De Iraanse regering heeft tot nu toe geen precieze gegevens verstrekt over het aantal mensen dat tijdens de protesten is gedood. Volgens onbevestigde berichten zouden tweehonderd mensen - demonstranten en politieagenten - om het leven zijn gekomen tijdens de rellen. Buitenlandse bronnen spreken van veel meer doden. Volgens Iran zijn destijds ook meer dan duizend demonstranten gearresteerd.

Meer uit Buitenland

Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

1 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

1 uur geleden
VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

1 uur geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

1 uur geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

3 uur geleden
Netanyahu tegen families: niet iedere gijzelaar wordt nu gered

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag familieleden ontmoet van de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Hij vertelde hen dat het op dit moment niet mogelijk is om alle gijzelaars terug te halen. Volgens de Israëlische nieuwssite The Times of Israel reageerden de familieleden vijandig op Netanyahu's woorden en kwam het tot felle aanvaringen.

3 uur geleden
Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

4 uur geleden