Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran en VS gaan in Wenen weer praten over atoomakkoord

Iran en VS gaan in Wenen weer praten over atoomakkoord

WENEN/TEHERAN/WASHINGTON (ANP/AFP) - Iran en de Verenigde Staten doen weer een poging het atoomakkoord uit 2015 nieuw leven in te blazen. De Iraanse hoofdonderhandelaar Ali Bagheri Kani en zijn Amerikaanse evenknie Rob Malley worden door hun regeringen naar Wenen gestuurd om verder te praten. De gesprekken worden hervat nadat de bemiddelende EU-buitenlandchef Josep Borell vorige week een nieuwe concepttekst voorstelde.

De onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran zitten al maandenlang muurvast. Eind juni leverden indirecte gesprekken in Qatar tussen Iran en de Verenigde Staten niets op. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan niet bereid te zijn om concessies te doen. Volgens het originele akkoord zou Iran zijn nucleaire activiteiten terugschroeven, in ruil voor het opschorten van internationale sancties. De Amerikaanse president Donald Trump trok zijn land daaruit terug, maar zijn opvolger Joe Biden is wel voorstander van een overeenkomst.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat de "wrede sancties" tegen het land worden opgeheven. In ruil daarvoor wil de VS strenge afspraken maken over het nucleaire programma en voorkomen dat Iran atoomwapens kan produceren. Teheran zegt alleen wetenschappelijk onderzoek te doen.

Meer uit Buitenland

Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

2 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

2 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

3 uur geleden
Armenië bereid alle etnische Armeniërs op te nemen uit Karabach

MOSKOU/JEREVAN (ANP/RTR) - De Armeens premier Nikol Pasjinian heeft in een toespraak gezegd dat het land bereid is alle etnische Armeniërs op te nemen uit de enclave Nagorno-Karabach. Die ligt ten oosten van Armenië, ingesloten door Azerbeidzjan. Officieel is de enclave waar al decennia strijd over is Azerbeidzjaans grondgebied. Afgelopen week voerde Azerbeidzjan een grote aanval uit om Nagorno-Karabach in te lijven.

6 uur geleden
Politie verijdelt verstoring start marathon Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De politie heeft kort voor het begin van de marathon van Berlijn een groepje betogers verwijderd. Die wilden de weg blokkeren door zich er vast te plakken. Dat gebeurde op de boulevard die van de Brandenburger Tor door een park naar het westen loopt, het beginpunt van de route van de marathon die later bij het bekende Berlijnse monument ook eindigt.

6 uur geleden
Franse rapper MHD tot 12 jaar veroordeeld wegens moord in 2018

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse rapper Mohamed Sylla, die bekend is onder de artiestennaam MHD, is na een proces van twee weken veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens de moord op een 23-jarige man in 2018. De rechtbank acht bewezen dat Sylla de hoofdrol heeft gespeeld bij de moord die onderdeel was van een conflict tussen jeugdbendes uit de wijk Cité des Chaufourniers en uit de aangrenzende wijk la Grange aux Belles in het noordoosten van Parijs.

7 uur geleden
Twee Palestijnen gedood door Israëlische militairen op Westoever

TULKARM (ANP/AFP) - Bij een Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn zondag twee Palestijnen doodgeschoten volgens de Palestijnse gezondheidsdiensten. De inval was in Nur Shams, vlakbij de stad Tulkarm, circa 60 kilometer ten noorden van Jeruzalem.

8 uur geleden