Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran en Venezuela tekenen voor 20 jaar samenwerking

Iran en Venezuela tekenen voor 20 jaar samenwerking

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran en Venezuela hebben een samenwerkingsakkoord voor de komende twintig jaar ondertekend. Het theocratische regime in Teheran en de links-autoritaire regering in Caracas slaan de handen ineen op gebieden als energie, defensie, financiën, politiek, toerisme en cultuur.

Ook komen er vanaf 18 juli directe vluchten tussen beide hoofdsteden. De ondertekening in het Saadabad-paleis in de Iraanse hoofdstad door de buitenlandministers van beide landen vond plaats in aanwezigheid van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi.

Beide landen kampen met economische problemen door onder meer Amerikaanse sancties. "Venezuela heeft zware jaren achter de rug, maar de bevolking, functionarissen en de president hebben zich vastberaden verzet tegen de sancties", zei Raisi tijdens een persconferentie die werd uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie. Dat bewijst volgens hem dat verzet werkt en "de vijand zal dwingen zich terug te trekken".

Maduro maakte melding van "belangrijke samenwerkingsprojecten op het gebied van energie, petrochemie, olie, gas en raffinaderijen". Hij voegde toe dat Venezuela open staat voor Iraanse toeristen. De Iraanse president benadrukte dat de directe vluchten tussen de twee hoofdsteden de weg kunnen effenen voor de verbetering van handels- en economische betrekkingen en de twee naties dichter bij elkaar brengen.

Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld, maar produceert weinig vanwege westerse sancties tegen het land. Iran meldde vorige maand dat de productiecapaciteit voor olie weer op het niveau was van voor de herinvoering van de Amerikaanse sancties onder toenmalig president Donald Trump in 2018.

Meer uit Buitenland

EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

1 uur geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

4 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

8 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

8 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

9 uur geleden
Doden bij pogingen migranten Engeland in bootjes te bereiken

WIMEREUX (ANP) - Bij pogingen van migranten om met een bootje via het Kanaal Engeland te bereiken, zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen, meldt de Franse nieuwssite La Voix du Nord. Bronnen bevestigen het nieuws tegenover persbureau AFP. Er is een grote zoekactie op touw gezet. Het ongeluk komt voor de Britse regering op een gevoelig moment, omdat afgelopen nacht een wet is aangenomen om de oversteken tegen te gaan.

10 uur geleden
Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

17 uur geleden