Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran en Venezuela tekenen voor 20 jaar samenwerking

Iran en Venezuela tekenen voor 20 jaar samenwerking

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran en Venezuela hebben een samenwerkingsakkoord voor de komende twintig jaar ondertekend. Het theocratische regime in Teheran en de links-autoritaire regering in Caracas slaan de handen ineen op gebieden als energie, defensie, financiën, politiek, toerisme en cultuur.

Ook komen er vanaf 18 juli directe vluchten tussen beide hoofdsteden. De ondertekening in het Saadabad-paleis in de Iraanse hoofdstad door de buitenlandministers van beide landen vond plaats in aanwezigheid van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi.

Beide landen kampen met economische problemen door onder meer Amerikaanse sancties. "Venezuela heeft zware jaren achter de rug, maar de bevolking, functionarissen en de president hebben zich vastberaden verzet tegen de sancties", zei Raisi tijdens een persconferentie die werd uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie. Dat bewijst volgens hem dat verzet werkt en "de vijand zal dwingen zich terug te trekken".

Maduro maakte melding van "belangrijke samenwerkingsprojecten op het gebied van energie, petrochemie, olie, gas en raffinaderijen". Hij voegde toe dat Venezuela open staat voor Iraanse toeristen. De Iraanse president benadrukte dat de directe vluchten tussen de twee hoofdsteden de weg kunnen effenen voor de verbetering van handels- en economische betrekkingen en de twee naties dichter bij elkaar brengen.

Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld, maar produceert weinig vanwege westerse sancties tegen het land. Iran meldde vorige maand dat de productiecapaciteit voor olie weer op het niveau was van voor de herinvoering van de Amerikaanse sancties onder toenmalig president Donald Trump in 2018.

Meer uit Buitenland

Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

1 uur geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

4 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

6 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

6 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

7 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

7 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

8 uur geleden