Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran en Saudi-Arabië bereid om met elkaar te praten

Iran en Saudi-Arabië bereid om met elkaar te praten

TEHERAN/RIYAD (ANP/DPA) - Aartsrivalen Iran en Saudi-Arabië willen met elkaar praten om de spanningen tussen de landen te verminderen. De landen hebben al jaren een slechte verhouding. Vorig jaar beschuldigden ze elkaar van raketaanvallen op onder andere een Iraanse olietanker en een Saudisch olieveld. Ook het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten zet de verhoudingen in de regio op scherp.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Faisal bin Farhan, maakte woensdag bekend klaar te zijn voor onderhandelingen. Zijn Iraanse collega Javad Zarif zei donderdag dat "ook Iran interesse heeft in gesprekken met zijn buren." Volgens Bin Farhan hebben "veel landen" aangeboden om te bemiddelen. Iran en Saudi-Arabië hebben sinds 2016 geen diplomatieke betrekkingen meer, nadat demonstranten in Teheran delen van de Saudische ambassade in brand hadden gestoken.

Het sjiitische Iran en soennitische Saudi-Arabië zijn allebei uit op meer invloed in de regio. In Jemen vecht Saudi-Arabië samen met de Jemenitische regering tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Ook zijn beide landen betrokken bij het conflict in Syrië. Daar ondersteunt Iran de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl Saudi-Arabië verschillende rebellengroepen steunt.

Meer uit Buitenland

Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

50 minuten geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

52 minuten geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

55 minuten geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

2 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

2 uur geleden
President Ecuador roept nieuwe noodtoestand uit

QUITO (ANP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft vanwege het dodelijke geweld in zijn land een nieuwe noodtoestand uitgeroepen in zeven van de 24 provincies. De maatregel zal zestig dagen van kracht zijn, blijkt uit een presidentieel decreet.

2 uur geleden
Macron aangekomen in Nieuw-Caledonië om conflict met separatisten

NOUMEA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is geland in de Pacifische archipel Nieuw-Caledonië. Hij begint er aan een dag vol gesprekken waarin hij zal proberen de rellen te beëindigen die zijn veroorzaakt door een omstreden electorale hervorming. Dat meldt het Elysée.

3 uur geleden