Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran dreigt samenwerking met atoomagentschap te herzien

Iran dreigt samenwerking met atoomagentschap te herzien

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran zal zijn samenwerking met het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) "serieus herzien" als het land te maken krijgt met "onrechtvaardige" maatregelen vanuit Europa. Dat zei Ali Larijani, de voorzitter van het Iraanse parlement zondag in een toespraak.

De parlementsvoorzitter reageert daarmee op een regeling uit de nucleaire deal met Iran uit 2015 die Frankrijk, Duitsland het Verenigd Koninkrijk en de EU vorige week in werking stelden. Die regeling is bedoeld voor klachten over naleving van de afspraken in de deal en kan ertoe leiden dat nieuwe sancties worden opgelegd.

Iran zegt zich niet langer gehouden te voelen aan het internationale atoomakkoord sinds de Verenigde Staten zich in 2018 eenzijdig terugtrokken en opnieuw economische sancties troffen tegen het land. Onder het akkoord uit 2015 beloofde Iran de nucleaire activiteiten terug te schroeven in ruil voor verlichting van sancties.

Het IAEA heeft bevestigd dat Iran de verrijking van uranium hervat heeft in de ondergrondse atoomfaciliteit in Fordow. De Amerikaanse president Donald Trump legde het land daarop nieuwe economische sancties op. De EU reageerde niet mee te gaan in die aanpak en sprak uit de nucleaire deal met Iran te willen redden, mits Teheran zich aan de afspraken houdt.

Meer uit Buitenland

Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen.

44 minuten geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

1 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

1 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

2 uur geleden
Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

NANTERRE (ANP/AFP/BELGA) - In Frankrijk is een nieuw proces begonnen tegen Monique Olivier, de weduwe van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij drie zaken die tientallen jaren geleden speelden.

2 uur geleden
Marokko pakt verdachte bommeldingenbombardement België op

BRUSSEL (ANP) - Marokko heeft een man opgepakt die verdacht wordt van de valse bommeldingen die Belgische scholen de laatste weken ontvingen. Tientallen scholen besloten uit voorzorg te sluiten en duizenden leerlingen moesten thuisblijven.

2 uur geleden
Frans oorlogsschip in Egypte voor behandeling zieke kinderen Gaza

PARIJS (ANP/RTR) - Een Frans oorlogsschip is aangekomen in Egypte en kan mogelijk deze week al gewonde kinderen uit Gaza behandelen. Dat meldde minister van Defensie Sébastien Lecornu, die op de radio stelde dat helikoptercarrier Dixmude beschikt over twee operatiezalen en veertig bedden.

3 uur geleden