Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran dreigt atoominspecties te blokkeren bij uitblijven doorbraak

Iran dreigt atoominspecties te blokkeren bij uitblijven doorbraak

TEHERAN (ANP/DPA) - Iran heeft gedreigd inspecties door VN-atoomagentschap IAEA te blokkeren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat voor het eind van de maand een doorbraak moet worden geboekt in het conflict met de Verenigde Staten over het Iraanse nucleaire programma.

Washington en Teheran liggen al jaren in de clinch over een atoomakkoord uit 2015. Dat moest zorgen dat Iran geen toegang zou krijgen tot kernwapens. De Iraniërs beloofden hun nucleaire programma te beperken in ruil voor verlichting van sancties door de internationale gemeenschap. De vorige Amerikaanse president Donald Trump vond dat een slechte deal was gesloten. Hij trok zijn land terug en legde weer zware strafmaatregelen op.

De huidige president Joe Biden wil dat besluit van Trump terugdraaien, maar dat heeft de nodige voeten in de aarde. Iran besloot sommige afspraken uit het atoomakkoord niet meer na te komen omdat de VS weer sancties hadden opgelegd. Teheran eist dat die strafmaatregelen eerst van tafel gaan. Washington verlangt juist dat de Iraniërs de eerste stap zetten en zich weer aan de deal gaan houden.

Iran dreigt nu de naleving van de overeenkomst nog verder terug te schroeven. Er kan worden teruggekomen op afspraken die betrekking hebben op de toegang van VN-inspecteurs tot nucleaire installaties, waarschuwde het ministerie. Dat eiste dat de "nucleaire overeenkomst voor het eind van de februari wordt uitgevoerd zoals afgesproken in het verdrag".

Meer uit Buitenland

Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

19 minuten geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

40 minuten geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

1 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

3 uur geleden
AfD ook in Saksen aangemerkt als rechts-extremistisch

DRESDEN (ANP/DPA) - Een Duitse veiligheidsdienst heeft de afdeling van Alternative für Deutschland (AfD) in Saksen aangemerkt als een rechts-extremistische organisatie. Het is daarmee de derde Duitse deelstaat die een dergelijk besluit neemt. In de peilingen doet AfD het desondanks nog altijd goed.

3 uur geleden
Journalistenorganisatie: dit jaar 94 journalisten gedood

BRUSSEL (ANP) - Dit jaar zijn 94 journalisten en andere mediamakers gedood, zegt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). Met name in de oorlog in Gaza zijn veel journalisten tijdens hun werk omgekomen. Het is het dodelijkste conflict voor journalisten sinds de IFJ in 1990 begon met het bijhouden van cijfers.

3 uur geleden
Media: Poetin doet mee aan presidentsverkiezingen van 2024

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin doet mee aan de presidentsverkiezingen van 2024, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Hoewel Poetins deelname verwacht werd, liet de officiële bevestiging op zich wachten. "Er is geen andere manier", aldus Poetin.

3 uur geleden