Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran bijna klaar voor verrijking van uranium tot 60 procent

Iran bijna klaar voor verrijking van uranium tot 60 procent

TEHERAN (ANP) - Iran heeft bijna alle voorbereidingen voltooid voor het verrijken van uranium tot 60 procent zuiverheid. Het Internationale Atoomagentschap van de Verenigde Naties (IAEA) meldt dat woensdag na een bezoek aan de nucleaire installatie in Natanz.

Het agentschap bevestigt daarmee de plannen van Iran. Teheran maakte dinsdag bekend het atoomakkoord uit 2015 opnieuw te schenden. Er werd sinds januari al uranium ver boven de afgesproken grens van 3,67 procent zuiverheid verrijkt, waarmee moet worden voorkomen dat Iran kernwapens kan produceren. Voor nucleaire wapens is hoogverrijkt uranium nodig.

Iran reageert met zijn nieuwe nucleaire activiteiten op "nucleair terrorisme" dat wordt toegeschreven aan aartsvijand Israël. Dat land zou verantwoordelijk zijn voor een explosie vorige week in de belangrijke nucleaire installatie van Natanz. Op die locatie wil Iran nog eens duizend nieuwe centrifuges plaatsen voor het verrijken van uranium.

Herstel van het nucleaire akkoord

Het besluit van Iran komt op het moment dat het land juist praat over het herstel van het nucleaire akkoord. Die deal wordt niet meer door Iran nageleefd sinds de Verenigde Staten zich eenzijdig terugtrokken. Iran beloofde in 2015 zijn nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor verlichting van economische sancties.

De gesprekken over het akkoord begonnen vorige week en worden donderdag hervat. China, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn hierbij aanwezig. De VS, het andere land dat betrokken was bij de totstandkoming van de atoomdeal, zijn indirect via tussenpersonen betrokken bij het overleg omdat Iran niet direct met de Amerikanen wil onderhandelen.

Dat Iran juist nu zuiverder uranium gaat verrijken, wordt door de betrokken Europese landen als "bijzonder betreurenswaardig" gezien. "Het is in strijd met de constructieve geest en de goede trouw van de besprekingen", aldus het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken noemt de Iraanse plannen voor het verrijken van uranium "provocerend". Volgens hem moet nog blijken hoe serieus Iran is over het herstel van het akkoord.

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

3 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

4 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

7 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

9 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

11 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

12 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

12 uur geleden