Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran biedt verlichting aan in Europese gascrisis

Iran biedt verlichting aan in Europese gascrisis

TEHERAN (ANP/DPA) - Iran heeft zich aangeboden als energieleverancier om daarmee de energiecrisis in Europa helpen te bezweren. "Wij beschikken over de nodige gasreserves en in potentie zouden wij ook in de Europese behoeften op dit gebied kunnen voorzien," zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran. Maar alvorens Teheran overgaat tot leveringen, moet het nucleaire akkoord van Wenen opnieuw ingevoerd worden. Ook de Amerikaanse sancties tegen Iran moeten worden opgeheven.

Iran heeft een van de grootste gasreserves ter wereld. Het land zou in theorie de nood in Europa wat betreft energie kunnen lenigen. Maar volgens waarnemers heeft Teheran weinig speelruimte voor de uitvoer van gas vanwege de vraag naar gas in eigen land. De afgelopen jaren speelden er volgens het ministerie ook technische problemen met de gasproductie als gevolg van de sancties die de VS oplegden. Intussen zijn deze echter opgelost en heeft Iran geen beperkingen meer.

Iran werkt momenteel samen met de zes partijen die bij de nucleaire deal van Wenen zijn betrokken, China, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en de VS, om het akkoord uit 2015 nieuw leven in te blazen. Er is nog geen definitief akkoord bereikt, maar de Iraanse woordvoerder heeft er vertrouwen in dat dit binnenkort wel eens zou kunnen gebeuren.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

14 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

17 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

18 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

20 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

21 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden