Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

De 33-jarige Floderus die Iran meerdere malen heeft bezocht, werd in april 2022 in Iran opgepakt op verdenking van spionage. Volgens de aanklagers heeft Floderus zich schuldig gemaakt aan "uitgebreide inlichtingenuitwisselingen met het zionistische regime" om Iran schade toe te brengen.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom heeft zaterdag bevestigd dat er in Iran een proces tegen Floderus is begonnen. De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, heeft zondag opnieuw opgeroepen tot de vrijlating van de Zweed. Die zou zijn opgepakt om als ruilmiddel te dienen. Iran wil bijvoorbeeld de vrijlating van een man die in Zweden tot levenslang is veroordeeld wegens politieke moorden in Iran.

Meer uit Buitenland

Oekraïne meldt burgerdoden in noorden door Russische drones

KYIV (ANP) - Russische droneaanvallen hebben dinsdag vijf familieleden gedood in het noorden van Oekraïne en twee mensen in een auto in de noordoostelijke regio, aldus de lokale autoriteiten.

50 minuten geleden
Rusland: 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft zijn initiatief afgerond om 200.000 ton gratis graan naar zes Afrikaanse landen te verschepen, zo laat de Russische minister van Landbouw weten. De graanleveringen waren in juli toegezegd door president Vladimir Poetin.

1 uur geleden
Twee mannen vervolgd voor moord na schietpartij Kansas City

KANSAS CITY (ANP/RTR) - Twee mannen worden vervolgd voor moord om de schietpartij na de huldiging van de winnaars van de Super Bowl in Kansas City. Vorige week kwam bij die schietpartij een vrouw om het leven en raakte zo'n veertig mensen gewond.

2 uur geleden
Nikki Haley noemt oud-president Trump instabiel en gestoord

COLUMBIA (ANP/AFP) - Nikki Haley, Donald Trumps tegenstander in de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap, noemt de oud-president "instabiel en gestoord". Haley staat ver achter op Trump in de peilingen, maar weigert haar kandidaatschap neer te leggen.

4 uur geleden
Qatar: Hamas heeft medische hulp voor gijzelaars ontvangen

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft medische middelen gekregen voor gijzelaars die de Palestijnse groep in de Gazastrook vasthoudt, zegt het Qatarese buitenlandministerie. In ruil daarvoor laat Israël meer humanitaire noodhulp het Palestijnse gebied in, aldus een verklaring. Israël en Hamas kwamen vorige maand tot de deal na bemiddeling door Qatar en Frankrijk.

5 uur geleden
Poetin: troepen moeten profiteren van succes in Avdiivka

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de krijgsmacht na het recente succes in Avdiivka moet doorzetten. Het leger moet het succes "doorontwikkelen", zo zei hij. De minister van Defensie Sergej Sjojgoe kondigde aan dat het offensief verder gaat en dat de Russen oprukken richting het westen.

8 uur geleden
VS blokkeren resolutie over bestand in Gaza in Veiligheidsraad

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Staten houden zoals verwacht een resolutie tegen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een humanitair staakt-het-vuren in Gaza. De resolutie, die werd voorgesteld door Algerije, zit onderhandelingen in de weg, zegt de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield.

9 uur geleden