Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran begraaft vermoorde wetenschapper Fakhrizadeh

Iran begraaft vermoorde wetenschapper Fakhrizadeh

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - De begrafenis van de vermoorde Iraanse wetenschapper en generaal Mohsen Fakhrizadeh is in Teheran begonnen. De ceremonie is niet toegankelijk voor het publiek wegens het coronavirus.

De kist wordt geflankeerd door een foto van Fakhrizadeh samen met de geestelijk leider Ali Khamenei en de begin dit jaar door een Amerikaanse aanval om het leven gebrachte generaal van de Revolutionaire Garde, Qasem Soleimani. De begrafenis wordt onder meer bijgewoond door de minister van Defensie, Amir Hatami, en de chef van de garde, Hossein Salami. De garde vormt een radicale elite die militair en economisch de ruggengraat van het regime van sjiitische geestelijken vormt.

Fakhrizadeh werd volgens de Iraanse autoriteiten vrijdag bij een moordaanslag ten oosten van Teheran gedood. De regering stelt dat Israël en de VS achter de moord zitten en heeft wraak aangekondigd. Fakhrizadeh was behalve officier van de Revolutionaire Garde een van de voornaamste nucleaire wetenschappers van het land. Hij werkte op een onderzoeksinstituut van het defensieministerie en eerder bij een universiteit van de garde. Israël en de VS beschuldigen Iran er al lang van aan de ontwikkeling van kernwapens te werken. Teheran stelt geen kernwapens te willen, maar wel kernenergie. Het land wil de olie die het nog heeft vooral exporteren.

Spanningen verminderen

De moordaanslag was ruim twee maanden voor de Democraat Joe Biden president van de Verenigde Staten wordt. Biden heeft altijd gezegd dat hij diplomatie terug wil in de relaties met Iran. President Trump heeft onder meer met sancties en het uit de weg ruimen van Soleimani de confrontatie gezocht. Hij trok zijn land in 2018 uit een internationaal akkoord over de Iraanse nucleaire projecten. Dat akkoord moest nieuw leven blazen in de door internationale isolatie vastgelopen Iraanse economie.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zegt in een maandag gepubliceerd vraaggesprek dat hij onder de Amerikaanse regering van Biden de spanningen met de VS wil verminderen. "We willen geen vrienden worden, maar wel de spanningen en vijandigheden wegnemen." Iran lijkt behoedzaam bij het wreken van Fakhrizadeh nu er in januari eindelijk weer een opening naar Washington lijkt te kunnen komen.

Meer uit Buitenland

Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

44 minuten geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

1 uur geleden
VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

2 uur geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

3 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

5 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

6 uur geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

12 uur geleden