Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Irakezen betogen weer massaal tegen regering

Irakezen betogen weer massaal tegen regering

BAGDAD (ANP/AFP) - Duizenden Irakezen zijn vrijdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen hun regering. Betogers scandeerden op het grote Tahrirplein in Bagdad ook leuzen tegen zowel de Verenigde Staten als Iran. Ook op meerdere plaatsen in het zuiden was het onrustig.

Irakezen demonstreren al sinds oktober massaal tegen de overheid. Ze zijn boos over corruptie en armoede in hun land en eisen hervormingen. De autoriteiten probeerden herhaaldelijk om protesten met geweld de kop in te drukken. Waarnemers zeggen dat bijna 460 doden zijn gevallen en meer dan 25.000 mensen gewond zijn geraakt.

De oplopende spanning tussen de VS en Iran overschaduwden de protesten de afgelopen tijd. De Amerikaanse strijdkrachten hebben vorige week een hoge Iraanse generaal gedood in Bagdad. Iran reageerde door bases in Irak te beschieten waar zich Amerikaanse militairen bevinden.

Activisten riepen de afgelopen dagen via sociale media op tot een nieuw massaprotest op vrijdag. "Door de protesten te herstarten, laten we zien dat we vasthouden aan de eisen van de Oktoberrevolutie", zei een betoger in de stad Nasiriya.

Meer uit Buitenland

Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

1 uur geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

2 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

3 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

5 uur geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

7 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

7 uur geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

8 uur geleden