Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Irak roept 6 maart uit tot 'Dag van Tolerantie' na pausbezoek

Irak roept 6 maart uit tot 'Dag van Tolerantie' na pausbezoek

BAGDAD (ANP/AFP/DPA) - Irak houdt voortaan op 6 maart de 'Nationale Dag van Tolerantie en Coëxistentie', een feestdag waarop iedereen vrij heeft. De aankondiging van premier al-Kadhimi volgt op een ontmoeting tussen paus Franciscus (84) en de geestelijk leider van de sjiieten in Irak, de ayatollah Ali al-Sistani (90). Zij ontmoetten elkaar in de sjiitische bedevaartsplaats Najaf.

Ook is de nieuwe feestdag een herinnering aan het bezoek van de paus aan Ur, de geboorteplaats van Abraham, die in het christelijke, joodse en islamitische geloof een centrale rol speelt. De kerkvorst ontmoette daar zaterdag religieuze leiders van de islam, het christendom en de jezidi's. Er waren geen joodse vertegenwoordigers bij.

Paus Franciscus droeg zaterdag voor het eerst op Iraakse bodem een publieke mis op in de St. Jozef-kathedraal in Bagdad. Dat gebeurde in het bijzijn van een beperkt aantal gelovigen en gezagsdragers, vanwege het coronavirus. De historische gebeurtenis vond plaats omringd door zware veiligheidsmaatregelen.

Mis

De mis vormde het sluitstuk van de tweede dag van zijn vierdaagse bezoek aan Irak. Franciscus riep op tot eenheid en tot een dialoog tussen de religies. "Vijandigheid, extremisme en geweld zijn niet in een religieus hart geboren: zij zijn het verraad van de religie", aldus de paus. "Wij gelovigen kunnen niet zwijgen als terrorisme door religie wordt misbruikt. We worden ondubbelzinnig ertoe opgeroepen alle misverstanden uit de wereld te helpen. Laat ons niet toestaan dat het licht van de hemel wordt overschaduwd door de wolken van haat." In Irak wonen naar schatting 450.000 christenen op een bevolking van 38 miljoen mensen.

Zondag reist Franciscus noordwaarts naar Mosul, een voormalig IS-bolwerk, waar de sporen van de oorlog nog duidelijk zichtbaar zijn.

Meer uit Buitenland

Verongelukte Iraanse president begraven bij mausoleum

MASHHAD (ANP/DPA/AFP) - De verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi is in de stad Mashhad bijgezet naast het mausoleum van imam Reza, het belangrijkste sjiitische heiligdom van Iran. Massa's mensen waren afgekomen op de ceremonie in de geboortestad van Raisi.

5 uur geleden
Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

BRUSSEL (ANP) - Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël. Von der Leyen, ook lijsttrekker van de EVP, vond dat verwijt niet terecht. Ze vindt dat de EU zich moet blijven inspannen voor een tweestatenoplossing.

6 uur geleden
Verenigde Naties maken 11 juli herdenkingsdag genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben 11 juli uitgeroepen tot herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. Tegen dat voorstel van Duitsland en Rwanda was verzet. In het Servische deel van Bosnië gingen duizenden mensen de straat op. Uiteindelijk stemden 84 landen voor, waaronder Nederland, en 19 tegen. 68 landen onthielden zich van stemming.

6 uur geleden
Hamas beweert Israëlische kolonel in handen te hebben

CAÏRO (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas beweert een Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober gevangen werd genomen. Israël had eerder gemeld dat de hoge officier bij de aanvallen van die dag was gedood.

6 uur geleden
Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

BRUSSEL (ANP) - De fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, heeft de Duitse AfD eruit gezet. De AfD-Europarlementariërs zijn niet langer welkom in de ID-fractie na een reeks affaires over samenspannen met buitenlandse regimes en vergoelijkende opmerkingen over nazi's.

7 uur geleden
Von der Leyen wil Europese belastingen ten bate van defensie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet nieuwe inkomstenbronnen aanboren zoals nieuwe Europese belastingen om meer geld te kunnen steken in de verdediging van de EU en van Oekraïne, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Over het gezamenlijk aangaan van leningen, waarop onder meer Frankrijk aandringt, rept ze niet.

8 uur geleden
Macron stelt omstreden verkiezingswet Nieuw-Caledonië uit

NOUMÉA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de nieuwe verkiezingswet van Nieuw-Caledonië met "een aantal weken" uitgesteld. De aanpassing van de regels leidde de afgelopen week tot grote rellen op de eilandengroep.

8 uur geleden