Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Irak roept 6 maart uit tot 'Dag van Tolerantie' na pausbezoek

Irak roept 6 maart uit tot 'Dag van Tolerantie' na pausbezoek

BAGDAD (ANP/AFP/DPA) - Irak houdt voortaan op 6 maart de 'Nationale Dag van Tolerantie en Coëxistentie', een feestdag waarop iedereen vrij heeft. De aankondiging van premier al-Kadhimi volgt op een ontmoeting tussen paus Franciscus (84) en de geestelijk leider van de sjiieten in Irak, de ayatollah Ali al-Sistani (90). Zij ontmoetten elkaar in de sjiitische bedevaartsplaats Najaf.

Ook is de nieuwe feestdag een herinnering aan het bezoek van de paus aan Ur, de geboorteplaats van Abraham, die in het christelijke, joodse en islamitische geloof een centrale rol speelt. De kerkvorst ontmoette daar zaterdag religieuze leiders van de islam, het christendom en de jezidi's. Er waren geen joodse vertegenwoordigers bij.

Paus Franciscus droeg zaterdag voor het eerst op Iraakse bodem een publieke mis op in de St. Jozef-kathedraal in Bagdad. Dat gebeurde in het bijzijn van een beperkt aantal gelovigen en gezagsdragers, vanwege het coronavirus. De historische gebeurtenis vond plaats omringd door zware veiligheidsmaatregelen.

Mis

De mis vormde het sluitstuk van de tweede dag van zijn vierdaagse bezoek aan Irak. Franciscus riep op tot eenheid en tot een dialoog tussen de religies. "Vijandigheid, extremisme en geweld zijn niet in een religieus hart geboren: zij zijn het verraad van de religie", aldus de paus. "Wij gelovigen kunnen niet zwijgen als terrorisme door religie wordt misbruikt. We worden ondubbelzinnig ertoe opgeroepen alle misverstanden uit de wereld te helpen. Laat ons niet toestaan dat het licht van de hemel wordt overschaduwd door de wolken van haat." In Irak wonen naar schatting 450.000 christenen op een bevolking van 38 miljoen mensen.

Zondag reist Franciscus noordwaarts naar Mosul, een voormalig IS-bolwerk, waar de sporen van de oorlog nog duidelijk zichtbaar zijn.

Meer uit Buitenland

1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

MADRID (ANP/DPA) - Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest. De Spaanse premier Pedro Sanchez uitte zijn bezorgdheid over een bosbrand zo vroeg in het jaar, nog voor de gebruikelijke periode.

35 minuten geleden
Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

LONDEN (ANP) - Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

2 uur geleden
Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

2 uur geleden
Media: opkomst gering bij nieuw protest Suriname

PARAMARIBO (ANP) - De opkomst bij een nieuw, groots aangekondigd protest in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is gering, melden media. Ruim een maand geleden liep daar een antiregeringsbetoging volledig uit de hand. Zelfs het parlement werd bestormd.

3 uur geleden
Held uit 'Hotel Rwanda' komt vrij en zou Afrikaanse land verlaten

KIGALI (ANP/AFP) - Een Rwandees die beroemd werd als held in de film Hotel Rwanda en in zijn dictatoriaal geregeerde land 25 jaar cel kreeg wegens 'terrorisme' komt waarschijnlijk zaterdag na meer dan negenhonderd dagen vast te hebben gezeten vrij. Hij zou dan via Qatar uitwijken naar de VS. De celstraf wegens steun aan een terroristische beweging is volgens het Rwandese regime 'omgezet'. Paul Rusesabagina (68) was tijdens de volkerenmoord op de Tutsi-minderheid in Rwanda in 1994 manager in een luxehotel in de hoofdstad Kigali en heeft daar talrijke Tutsi's beschermd en gered.

4 uur geleden
Krant: koning Charles wil minder familie die leunt op koningshuis

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles heeft een plan opgesteld om in de komende vijf jaar de kosten van het koningshuis terug te dringen en om er een moderne monarchie van te maken. Hij wil bijvoorbeeld dat minder familieleden financieel afhankelijk zijn van het koningshuis. Dat schrijft de krant The Evening Standard op basis van bronnen rond de koninklijke familie. Het afpakken van Frogmore Cottage van Harry en Meghan zou "nog maar het begin" zijn geweest.

5 uur geleden
Denemarken wil met Rusland object bij Nord Stream 2 bergen

KOPENHAGEN/MOSKOU (ANP/DPA) - Denemarken heeft een Russische onderneming gevraagd mee te helpen bij het bergen van een onbekend object op de bodem van de Oostzee, vlakbij de gaspijpleiding Nord Stream 2 voor Russisch gas naar Duitsland. De Russische gaspijpleidingen van Nord Stream waren circa een half jaar geleden waarschijnlijk het doelwit van een aanslag en er waren explosies.

6 uur geleden