Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Irak bevestigt ontvangst brief over terugtrekking leger VS

Irak bevestigt ontvangst brief over terugtrekking leger VS

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse premier Adel Abdul Mahdi heeft dinsdag bevestigd dat hij een Amerikaanse brief over terugtrekking van de troepen heeft ontvangen. De premier zegt een Engelse en Arabische versie te hebben ontvangen. Die brieven zijn volgens Mahdi niet identiek aan elkaar. Daar wil hij opheldering over.

"In de brief staat dat de Amerikanen troepen willen verplaatsen met als uiteindelijke doel terugtrekking uit Irak", aldus Mahdi. "De bedoeling was duidelijk."

Maandag liet de Amerikaanse generaal Mark Milley weten dat per ongeluk een kladversie is verstuurd aan Irak. Het was niet de bedoeling dat de brief nu al verzonden zou worden. Minister van Defensie Mark Esper zei maandag niets van de brief te weten.

De Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak staat onder druk nadat de Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood door een Amerikaanse raket in Bagdad. Het Iraakse parlement stemde zondag voor het vertrek van alle internationale troepen die onderdeel uitmaken van de coalitie tegen terreurbeweging IS.

Meer uit Buitenland

Kremlin vindt inzet van Polen aan Fins-Russische grens bedreigend

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Polen militairen naar de grens tussen Finland en Rusland stuurt, vat Rusland dat op als een bedreiging. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zegt dat zo'n stap nergens voor nodig en ongepast is. Media meldden dat Polen van plan is om mensen te sturen.

40 minuten geleden
Duitse rechter vindt tappen perstelefoon Letzte Generation gepast

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse politie mag telefoongesprekken tussen journalisten en klimaatgroep Letzte Generation (Laatste Generatie) blijven aftappen. Volgens een rechtbank in München is de dreiging die uitgaat van de activisten dermate groot, dat afluisteren moet mogen. Letzte Generation heeft ook in Nederland deelgenomen aan protesten voor strenger klimaatbeleid.

59 minuten geleden
Paus daags na afmelding voor klimaattop: voel me nog niet goed

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is daags na zijn afmelding voor de klimaattop COP28 in het openbaar verschenen, al zegt hij zich nog altijd niet goed te voelen. De kerkvorst hield zijn wekelijkse audiëntie in de Paus Paulus VI Aula in Vaticaanstad, maar liet zijn tekst uitspreken door iemand anders omdat zijn "stem niet prettig is".

1 uur geleden
Media: België overweegt twintig jaar extra voor kernreactoren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo zet volgens Belgische media "de deur open naar twintig jaar langer kernenergie". De volgende regering moet volgens hem overwegen om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 twintig jaar langer open te houden dan voorzien. Hij vindt ook dat moet worden overwogen de oudere kernreactor Tihange 1 langer te benutten.

2 uur geleden
Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey. Aan boord waren zes mensen, zegt de kustwacht die eerder uitging van acht. Zeker een van hen is omgekomen.

4 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

4 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

5 uur geleden