Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraanse voetballer opgepakt voor 'propaganda tegen de staat'

Iraanse voetballer opgepakt voor 'propaganda tegen de staat'

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse voetballer Voria Ghafouri is in zijn thuisland opgepakt op beschuldiging van het verspreiden van propaganda tegen de staat Iran, meldt het Iraanse persbureau Fars. Hij zou ook de "reputatie van het nationale team hebben aangetast".

De 35-jarige Ghafouri werd opgepakt na een training van zijn club Foolad uit de provincie Khuzestan. Hij is geboren in de Sanandaj, de hoofdstad van de Iraanse provincie Iraans Koerdistan en had op zijn Instagram-account een foto van zichzelf in traditionele Koerdische kleding geplaatst.

Ghafouri levert via sociale media geregeld commentaar op problemen in de Iraanse samenleving. De voormalig aanvoerder van Esteghlal, het meest gevierde team van het land, moest daar in juli vertrekken vanwege zijn herhaalde kritiek op de autoriteiten. Hij speelde eerder in het nationaal elftal van Iran, dat momenteel in Qatar is voor het WK voetbal. De Iraniër zou niet zijn geselecteerd vanwege zijn kritiek op de autoriteiten.

In Iran ontstond halverwege september onrust na de dood van de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini. Zij overleed nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge, religieuze kledingvoorschriften die in Iran gelden. De protesten gaan nog altijd door, het hevigst in overwegend Koerdische delen van het land, en worden hard neergeslagen.

Meer uit Buitenland

Boorwerkzaamheden voltooid in reddingsoperatie bouwvakkers India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn klaar met de boorwerkzaamheden van de reddingsoperatie in de Indiase staat Uttarakhand. Daar zitten 41 bouwvakkers al zeventien dagen vast in een ingestorte verkeerstunnel. Volgens Indiase functionarissen kan het nog uren duren voordat alle mannen weer buiten zijn.

29 minuten geleden
Europol meldt aanhouding belangrijke gijzelsoftware-verdachte

DEN HAAG (ANP) - Europol zegt dat in Oekraïne verdachten zijn opgepakt die verantwoordelijk worden gehouden voor wereldwijde aanvallen met gijzelsoftware. Die hebben geleid tot honderden miljoenen euro's aan schade, meldt het Europese samenwerkingsverband van de politiediensten.

46 minuten geleden
Hevig winterweer in Oekraïne, strijd gaat wel door

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wordt al enkele dagen getroffen door hevig winterweer. Gouverneur Oleh Kiper van Odesa meldt dat 313 plaatsen in zijn regio zonder stroom zitten door sneeuwstormen. De strijd in Oekraïne gaat volgens waarnemers wel door.

1 uur geleden
Noord-Korea: onze nieuwe spionagesatelliet nam al foto Witte Huis

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea zegt dat het met de eerste eigen spionagesatelliet foto's heeft genomen van het Witte Huis en het Pentagon. Leider Kim Jong-un zou de beelden volgens staatsmedia al hebben bekeken.

2 uur geleden
Reddingswerkers zijn nog vijf meter van mannen in tunnel India

UTTARKASHI (ANP/AFP) - Reddingswerkers in India zijn de 41 werkers die al ruim twee weken vastzitten in een tunnel tot op vijf meter genaderd. Het graven gaat met de hand verder. De autoriteiten laten weten dat een ontsnappingsgang inmiddels 52 meter lang is, bij 57 meter worden de vastzittende mannen bereikt. Er wordt "spoedig" een doorbraak verwacht, zei een minister van de staat Uttarakhand, zonder verder met details te komen.

3 uur geleden
Twee mannen vrijgesproken die decennia vastzaten in New York

NEW YORK (ANP/AFP) - Twee Amerikanen die al decennia vastzaten, zijn maandag vrijgesproken door rechtbanken in New York. Het gaat om Wayne Gardine (49), die meer dan achttien jaar vastzat voor een moord in 1994, en Jabar Walker (49), die werd veroordeeld voor de moord op twee mannen in 1995. Na herziening, aangevraagd door twee verschillende stichtingen, houden de veroordelingen juridisch niet stand. Zo waren er gebrekkige getuigenverklaringen en procedurefouten, erkennen de openbaar aanklagers.

4 uur geleden
Haaretz: bekende Palestijnse activiste Tamimi op lijst vrijlating

JERUZALEM (ANP) - De bekende Palestijnse activiste Ahed Tamimi staat volgens de Israëlische krant Haaretz op de lijst van Palestijnse gevangenen die dinsdag worden vrijgelaten in ruil voor Israëlische gijzelaars. De 22-jarige Tamimi zit sinds 6 november vast. Ze ging in 2017 viral toen ze een Israëlische militair sloeg.

4 uur geleden