Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraanse president waarschuwt voor beslissend ingrijpen

Iraanse president waarschuwt voor beslissend ingrijpen

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - In de Iraanse hoofdstad Teheran en verscheidene andere steden in het land zijn opnieuw tegenbetogingen geweest in reactie op het straatprotest van de afgelopen dagen. In de tegendemonstraties betuigden volgens staatsmedia duizenden mensen hun steun aan het regime. De straatprotesten begonnen vorige week, nadat een jonge vrouw was gestorven die door de religieuze politie was opgepakt.

Naast de gebruikelijke leuzen tegen de Verenigde Staten en Israël klonken er bedreigingen aan het adres van tegenstanders van het Iraanse regime, waarbij vooral Koranverbranders het moesten ontgelden. Zij zouden de doodstraf verdienen. Volgens critici zijn de tegenbetogingen echter geënsceneerd om zo de indruk te wekken dat een meerderheid in het land tegen de recente straatprotesten is en solidair is met de ultra-conservatieve leiders van het land.

Eerder op zondag had de Iraanse president Ebrahim Raisi gewaarschuwd dat er "beslissend" zal worden opgetreden tegen de golf van onrust die het land al dagen in zijn greep houdt. Hij wil dat er keihard wordt ingegrepen bij de protesten, die hij betitelt als rellen door tegenstanders van de veiligheid en vrede in het land.

Dodental

De protesten en het keiharde optreden van de veiligheidsdiensten hebben volgens officiële cijfers aan ten minste 41 mensen het leven gekost. Mensenrechtenorganisaties zeggen evenwel dat het werkelijke dodental veel hoger ligt. De politie schiet onder meer met scherp op betogers.

Honderden mensen zijn gearresteerd sinds de demonstraties begonnen op 16 september, de dag dat Mahsa Amini overleed. Deze 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw stierf nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. Ze zou zich niet goed hebben bedekt en zou daarmee de kledingvoorschriften in het streng-islamitische land hebben overtreden.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zondag bekend dat het de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen heeft ontboden. De Britse ambassadeur kreeg te horen dat Iran protesteert tegen de "uitnodiging om te rellen" die Farsi-talige omroepen vanuit Londen versturen. De vertegenwoordiger van Oslo moest na uitspraken van de Noorse parlementsvoorzitter uitleg geven over wat Teheran "inmenging in en niet-opbouwend commentaar over binnenlandse aangelegenheden" noemt.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

1 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

2 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

4 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

5 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

8 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

11 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

16 uur geleden