Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraanse president waarschuwt voor beslissend ingrijpen

Iraanse president waarschuwt voor beslissend ingrijpen

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - In de Iraanse hoofdstad Teheran en verscheidene andere steden in het land zijn opnieuw tegenbetogingen geweest in reactie op het straatprotest van de afgelopen dagen. In de tegendemonstraties betuigden volgens staatsmedia duizenden mensen hun steun aan het regime. De straatprotesten begonnen vorige week, nadat een jonge vrouw was gestorven die door de religieuze politie was opgepakt.

Naast de gebruikelijke leuzen tegen de Verenigde Staten en Israël klonken er bedreigingen aan het adres van tegenstanders van het Iraanse regime, waarbij vooral Koranverbranders het moesten ontgelden. Zij zouden de doodstraf verdienen. Volgens critici zijn de tegenbetogingen echter geënsceneerd om zo de indruk te wekken dat een meerderheid in het land tegen de recente straatprotesten is en solidair is met de ultra-conservatieve leiders van het land.

Eerder op zondag had de Iraanse president Ebrahim Raisi gewaarschuwd dat er "beslissend" zal worden opgetreden tegen de golf van onrust die het land al dagen in zijn greep houdt. Hij wil dat er keihard wordt ingegrepen bij de protesten, die hij betitelt als rellen door tegenstanders van de veiligheid en vrede in het land.

Dodental

De protesten en het keiharde optreden van de veiligheidsdiensten hebben volgens officiële cijfers aan ten minste 41 mensen het leven gekost. Mensenrechtenorganisaties zeggen evenwel dat het werkelijke dodental veel hoger ligt. De politie schiet onder meer met scherp op betogers.

Honderden mensen zijn gearresteerd sinds de demonstraties begonnen op 16 september, de dag dat Mahsa Amini overleed. Deze 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw stierf nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. Ze zou zich niet goed hebben bedekt en zou daarmee de kledingvoorschriften in het streng-islamitische land hebben overtreden.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zondag bekend dat het de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen heeft ontboden. De Britse ambassadeur kreeg te horen dat Iran protesteert tegen de "uitnodiging om te rellen" die Farsi-talige omroepen vanuit Londen versturen. De vertegenwoordiger van Oslo moest na uitspraken van de Noorse parlementsvoorzitter uitleg geven over wat Teheran "inmenging in en niet-opbouwend commentaar over binnenlandse aangelegenheden" noemt.

Meer uit Buitenland

Biden: steun voor Israël onwrikbaar

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden blijft toegewijd aan bondgenoot Israël en aan de vrijlating van de gijzelaars die nog worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat zegt de Amerikaanse president zondagavond (plaatselijke tijd) in een boodschap voor de joodse feestdag Pesach.

1 uur geleden
Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar nieuwe recordhoogte

KOPENHAGEN (ANP) - De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2023 tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) meldt in een maandag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,44 biljoen dollar (circa 2289 miljard euro) aan defensie is uitgegeven. Ook na correctie voor de inflatie is dat 6,8 procent meer dan in 2021.

1 uur geleden
Stoltenberg: Amerikaanse hulp voor Oekraïne komt niet te laat

WASHINGTON/KYIV (ANP) - De onlangs goedgekeurde Amerikaanse militaire steun voor Oekraïne komt niet te laat. Dat heeft Jens Stoltenberg zondag gezegd tegen de Amerikaanse televisiezender MSNBC. De maandenlange onzekerheid heeft volgens de secretaris-generaal van de NAVO wel gevolgen gehad.

4 uur geleden
Oekraïne schakelt 'oudste Russische schip' op Zwarte Zee uit

SEBASTOPOL (ANP/RTR/AFP) - Het Oekraïense leger meldt zondag dat het "het oudste dienende schip van de Russische Zwarte Zeevloot" heeft uitgeschakeld. Volgens een Oekraïense marinewoordvoerder werd het schip de Kommuna zondagochtend getroffen in Sebastopol en is het "duidelijk dat het schip niet langer in staat is om opdrachten uit te voeren".

7 uur geleden
Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

JERUZALEM (ANP/AFP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belooft de "militaire en politieke druk" op Hamas te verhogen om gijzelaars vrij te krijgen. Israël schat dat Hamas nog 133 gijzelaars vasthoudt in de Gazastrook, van wie een deel is overleden.

11 uur geleden
Zelensky na goedkeuring steun VS: kans op overwinning

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt van een kans op een overwinning" op Rusland nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een steunpakket ter waarde van zo'n 61 miljard dollar (ongeveer 57,2 miljard euro) voor Oekraïne heeft goedgekeurd. "Ik denk dat deze steun de Oekraïense strijdkrachten echt zal versterken", aldus de president tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC.

12 uur geleden
Media: massagraf gevonden in Nasser-ziekenhuis in Gaza

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Binnen het complex van het Nasser-ziekenhuis in de stad Khan Younis is een massagraf gevonden. AFP meldt op basis van de Gazaanse autoriteiten dat zeker vijftig lichamen zijn geborgen, nieuwszender Al Jazeera heeft het zelfs over 180 lichamen.

12 uur geleden