Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraanse president Rohani waarschuwt radicalen

Iraanse president Rohani waarschuwt radicalen

TEHERAN (ANP/DPA) - De Iraanse president Hassan Rohani heeft radicale parlementariërs gewaarschuwd zich niet te bemoeien met het regeringsbeleid ten aanzien van de nucleaire projecten van het land. "Jullie moeten geen overhaaste besluiten nemen. Laat de kwestie over aan mensen die verstand hebben van diplomatie, die hier hier met ervaring, kalmte en aandacht mee om kunnen gaan", zei Rohani.

Een meerderheid in het parlement heeft een wet over het toekomstige nucleaire beleid aangenomen. Daarin staat dat het atoomagentschap van het land op den duur elk jaar een minimum hoeveelheid uranium moet verrijken en opslaan, en dat ook met nieuwe installaties sneller moet doen. De volksvertegenwoordigers rijden zo in de wielen van de regering-Rohani. Die hoopt dat er straks met de nieuwe Amerikaanse regering vanaf januari weer gepraat kan worden en dat het land van wurgende Amerikaanse economische sancties kan worden verlost.

President Trump trok zijn land terug uit een internationaal akkoord uit 2015 waarmee Iran uit zijn isolement gehaald werd door toezeggingen te doen over zijn nucleaire beleid. De stap van Trump en zijn sancties en aanvallen op de Iraanse regering hebben het akkoord ondermijnd. Joe Biden heeft beloofd de diplomatie terug te brengen in de relaties met Iran.

Aanhoudende beschuldigingen

Israël en de VS beschuldigen Iran er al lang van aan de ontwikkeling van kernwapens te werken. Teheran stelt geen kernwapens te willen, maar wel kernenergie. Het land wil de olie die het nog heeft vooral exporteren.

Rohani is een gematigde geestelijke en politicus. Hij is niet de machtigste man in het land dat door een orthodoxe sjiïtische geestelijkheid wordt geregeerd. De machtigste man is de ayatollah Ali Khamenei. De geestelijkheid steunt op de Revolutionaire Garde en andere radicalen die toenadering tot het Westen afwijzen.

Meer uit Buitenland

Rus die Spelen wilde 'destabiliseren' gelinkt aan FSB-eenheid

PARIJS (ANP) - De in Frankrijk aangehouden Rus die verdacht wordt van het plannen van "destabiliserende" activiteiten rond de Olympische Spelen, werkte aan een "grootschalig project" met "serieuze" gevolgen tijdens de komende weken van de Spelen. De opsporingsdiensten hebben daarvoor bewijs gevonden, melden Franse media.

24 minuten geleden
Europese Commissie vlijmscherp over rechtsstaat Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bijzonder streng over de rechtsstaat in Hongarije in een landenanalyse die de commissie van alle 27 EU-landen heeft gemaakt.

1 uur geleden
Scholz wil opnieuw bondskanselier worden na verkiezingen 2025

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil een nieuwe termijn als regeringsleider na de verkiezingen van 2025. Dat zei hij woensdag op een persconferentie in Berlijn.

1 uur geleden
Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne staat open voor gesprekken met Rusland als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen, maar die signalen zijn er niet. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft dat in Guangzhou gezegd tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

3 uur geleden
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

5 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

6 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

8 uur geleden