Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraanse president Rohani waarschuwt radicalen

Iraanse president Rohani waarschuwt radicalen

TEHERAN (ANP/DPA) - De Iraanse president Hassan Rohani heeft radicale parlementariërs gewaarschuwd zich niet te bemoeien met het regeringsbeleid ten aanzien van de nucleaire projecten van het land. "Jullie moeten geen overhaaste besluiten nemen. Laat de kwestie over aan mensen die verstand hebben van diplomatie, die hier hier met ervaring, kalmte en aandacht mee om kunnen gaan", zei Rohani.

Een meerderheid in het parlement heeft een wet over het toekomstige nucleaire beleid aangenomen. Daarin staat dat het atoomagentschap van het land op den duur elk jaar een minimum hoeveelheid uranium moet verrijken en opslaan, en dat ook met nieuwe installaties sneller moet doen. De volksvertegenwoordigers rijden zo in de wielen van de regering-Rohani. Die hoopt dat er straks met de nieuwe Amerikaanse regering vanaf januari weer gepraat kan worden en dat het land van wurgende Amerikaanse economische sancties kan worden verlost.

President Trump trok zijn land terug uit een internationaal akkoord uit 2015 waarmee Iran uit zijn isolement gehaald werd door toezeggingen te doen over zijn nucleaire beleid. De stap van Trump en zijn sancties en aanvallen op de Iraanse regering hebben het akkoord ondermijnd. Joe Biden heeft beloofd de diplomatie terug te brengen in de relaties met Iran.

Aanhoudende beschuldigingen

Israël en de VS beschuldigen Iran er al lang van aan de ontwikkeling van kernwapens te werken. Teheran stelt geen kernwapens te willen, maar wel kernenergie. Het land wil de olie die het nog heeft vooral exporteren.

Rohani is een gematigde geestelijke en politicus. Hij is niet de machtigste man in het land dat door een orthodoxe sjiïtische geestelijkheid wordt geregeerd. De machtigste man is de ayatollah Ali Khamenei. De geestelijkheid steunt op de Revolutionaire Garde en andere radicalen die toenadering tot het Westen afwijzen.

Meer uit Buitenland

Ongeregeldheden rond pro-Palestijnse betoging op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/RTR) - Bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) zijn woensdag gevechten uitgebroken tussen pro-Palestijnse betogers en tegendemonstranten. Op de campus wordt al dagen actiegevoerd als reactie op de oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
EU-chef noemt politie-ingrijpen in Georgië onaanvaardbaar

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie heeft de regering van Georgië opgeroepen om geen geweld te gebruiken tegen betogers. EU-buitenlandchef Josep Borrell schrijft op X dat hij het politieoptreden van dinsdag "sterk veroordeelt".

2 uur geleden
Arrestaties bij actie tegen wet buitenlandse agenten Georgië

TSBILISI (ANP/RTR) - De Georgische politie heeft dinsdag 63 arrestaties verricht tijdens een demonstratie tegen een controversieel wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Bij de betoging in de hoofdstad Tbilisi zijn ook zes agenten gewond geraakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

2 uur geleden
VS vinden dat Hamas snel akkoord moet gaan met voorstel bestand

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering vindt dat Hamas nu stappen moet zetten in de onderhandelingen over een bestand met Israël. De Israëlische regering heeft een voorstel gedaan en het is nu aan Hamas om daarop te reageren, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voorafgaand aan een gesprek met de Israëlische president Isaac Herzog.

2 uur geleden
Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

NEW YORK (ANP) - Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

7 uur geleden
Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

QUITO (ANP/RTR) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een "intern gewapend conflict". Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

8 uur geleden
Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een "onbeschrijfelijke tragedie" zijn, waartegen "geen enkel humanitair plan is opgewassen". Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

11 uur geleden