Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraanse militairen berecht voor neerschieten Oekraïens vliegtuig

Iraanse militairen berecht voor neerschieten Oekraïens vliegtuig

TEHERAN (ANP/AFP) - Voor een militaire rechtbank in de Iraanse hoofdstad Teheran is een proces begonnen tegen tien militairen die betrokken zouden zijn geweest bij het neerhalen van een Oekraïens vliegtuig begin vorig jaar. Dat hebben autoriteiten zondag laten weten.

Het toestel met 176 mensen aan boord werd kort na het opstijgen in Teheran neergeschoten met twee raketten. Alle inzittenden kwamen om het leven. Iran weet het neerschieten van het toestel van Ukraine International Airlines aan een menselijke fout met het radarsysteem. Daardoor zou het passagiersvliegtuig zijn aangezien voor een kruisraket.

Kort voor de crash had Iran raketaanvallen uitgevoerd op Amerikaanse doelen in buurland Irak. Die waren bedoeld om de dood te vergelden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. De VS hadden hem in Bagdad met een drone-aanval om het leven gebracht. Op de dag van de crash stond de luchtverdediging van Iran op scherp uit angst voor een Amerikaanse tegenaanval.

Meer uit Buitenland

Denemarken wil met Rusland object bij Nord Stream 2 bergen

KOPENHAGEN/MOSKOU (ANP/DPA) - Denemarken heeft een Russische onderneming gevraagd mee te helpen bij het bergen van een onbekend object op de bodem van de Oostzee, vlakbij de gaspijpleiding Nord Stream 2 voor Russisch gas naar Duitsland. De Russische gaspijpleidingen van Nord Stream waren circa een half jaar geleden waarschijnlijk het doelwit van een aanslag en er waren explosies.

8 minuten geleden
Frankrijk verbiedt TikTok op werktelefoons van ambtenaren

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk gaat TikTok verbieden op de werktelefoons van ambtenaren. De app wordt verbannen om de cyberveiligheid van instellingen en ambtenaren te garanderen, aldus de Franse regering.

1 uur geleden
Man rijdt in op voetgangers bij luchthaven Keulen-Bonn

KEULEN (ANP/RTR/DPA) - In een parkeergarage bij vliegveld Keulen-Bonn is een man op meerdere voetgangers ingereden. De 57-jarige man reed volgens de politie recht op mensen af, maar die konden de auto ontwijken. Bij het incident zijn vijf of zes gewonden gevallen.

1 uur geleden
Bezoek Britse koning Charles aan onrustig Frankrijk uitgesteld

PARIJS (ANP/AFP) - Het driedaagse staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Frankrijk is uitgesteld. Het zou zondag beginnen, maar de Franse regering heeft op de valreep bekendgemaakt dat het nu toch niet doorgaat. Als reden wordt gegeven dat dinsdag weer een nationale staking en een nationaal protest is aangekondigd.

2 uur geleden
Indiase oppositieleider Gandhi uit parlement gezet

NEW DELHI (ANP/AFP) - De Indiase oppositieleider Rahul Gandhi is vrijdag uit het parlement gezet, een dag na zijn veroordeling om belediging. Zijn partijgenoten spreken schande van de beslissing en zeggen dat Gandhi het slachtoffer is geworden van premier Narendra Modi, die zijn macht zou hebben misbruikt om zijn politieke tegenstander uit te schakelen.

2 uur geleden
Honderden agenten gewond en honderden arrestaties in Frankrijk

PARIJS (ANP/AFP) - Bij de golf van protesten tegen het regeringsbeleid in Frankrijk zijn donderdag bij rellen in talrijke plaatsen 440 agenten gewond geraakt. In het land zijn 12.000 politiemensen ingezet om de schare betogers in toom te houden. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er 457 arrestaties zijn verricht. Ruim een miljoen mensen zijn de straat opgegaan volgens Darmanin, 3,5 keer meer volgens de vakbonden.

3 uur geleden
Surinaamse politie zegt klaar te zijn voor nieuwe protesten

PARAMARIBO (ANP) - Vijf weken na de uit de hand gelopen protesten in Suriname, zegt de politie nu wel klaar te zijn voor een nieuwe actiedag. Volgens de veiligheidsadviseur van de president zijn er nog niet eerder zoveel agenten en militairen op straat geweest als vrijdag. Actievoerders protesteren de hele dag onder de naam "Alles Plat" tegen het economische beleid van president Chan Santokhi.

5 uur geleden