Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraanse journalisten veroordeeld na verslag over dood Mahsa Amini

Iraanse journalisten veroordeeld na verslag over dood Mahsa Amini

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse journalisten Elaheh Mohammadi en Niloufar Hamedi zijn veroordeeld tot zes en zeven jaar gevangenis nadat zij verslag deden van de arrestatie en dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Het lot van Amini vorig jaar leidde tot een grote protestgolf in het streng islamitische Iran.

De journalisten spanden volgens Iran samen met de Verenigde Staten en verspreidden propaganda tegen de Islamitische Republiek. De twee werden al ruim een jaar vastgehouden. Dinsdag werd ook Amini's advocaat veroordeeld tot een jaar cel voor het verspreiden van propaganda tegen de staat en vanwege het spreken over de zaak tegen buitenlandse en nationale media.

Amini overleed in september vorig jaar nadat zij door de zedenpolitie was gearresteerd voor het onjuist dragen van haar hoofddoek. Tienduizenden deelnemers aan de massale demonstraties die daarop volgden, werden opgepakt. Enkelen werden geëxecuteerd.

Inmiddels is er een vergelijkbaar incident rond een tienermeisje dat de regels over het dragen van de hoofddoek zou hebben overtreden. De 16-jarige Armita Geravand is hersendood verklaard, melden Iraanse staatsmedia. Ze raakte eerder deze maand in coma. Dat zou zijn gekomen door een confrontatie met de zedenpolitie, zeggen mensenrechtengroepen. Het regime spreekt dat tegen.

Meer uit Buitenland

Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

14 minuten geleden
Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

2 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

2 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

3 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

3 uur geleden
VN: strijd tegen honger moeilijk door oorlog, economie en klimaat

RIO DE JANEIRO (ANP/AFP) - De strijd tegen wereldhonger wordt bemoeilijkt door conflicten, economische onrust en extreem weer, stelt een aantal organisaties van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport. Het VN-doel om in 2030 honger de wereld uit te hebben, raakt steeds verder uit zicht.

5 uur geleden
Iran ontbiedt Duitse ambassadeur na sluiting islamitisch centrum

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft de Duitse ambassadeur in het land ontboden na de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. De organisatie en vijf suborganisaties zijn woensdag door Duitsland verboden in verband met extremisme.

5 uur geleden