Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

iPhone kroongetuige spookt hardnekkig rond in proces Taghi

iPhone kroongetuige spookt hardnekkig rond in proces Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De iPhone die Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi, vijf maanden lang in zijn cel heeft gehad, blijft de gemoederen flink bezighouden. Een deel van de appberichten die het toestel bevatte is aan advocaten en verdachten in het proces vrijgegeven. De inhoud daarvan geeft volgens de raadslieden volop aanleiding de kroongetuige op korte termijn opnieuw te horen. Zij hebben dit vrijdag tijdens een zitting in de megazaak verzocht.

Nabil B. is de afgelopen weken een uitvoerig op de zitting gehoord. Dat leidde soms tot pittige confrontaties tussen hem en zijn ondervragers. De advocaten menen dat B. "calculerend" te werk gaat en lang niet altijd en overal de waarheid vertelt. De vrijgegeven iPhoneberichten zouden hun vermoedens op dit punt bevestigen.

Tot dusver heeft het Openbaar Ministerie 220 berichten vrijgegeven die zijn gewisseld tussen B. en zijn vriendin. In totaal zou het toestel 17.000 berichten hebben bevat, ook met anderen dan de vriendin. B. had de telefoon in zijn cel tussen september 2017 en en februari 2018. In 2017 sloot hij zijn kroongetuigendeal met justitie. Pas in de zomer van 2019 kwam aan het licht dat B. geruime tijd twee telefoons in zijn cel heeft gehad. Naast de iPhone betrof dit een smartphone waarmee versleutelde berichten konden worden verstuurd, zogeheten pgp's.

Volgende week dinsdag staat een verhoor van B.'s vriendin gepland, achter gesloten deuren bij de onderzoeksrechter. Advocaat Nico Meijering wil de hele inhoud van de iPhone kunnen bestuderen voordat dit verhoor plaatsvindt. Meijering staat verdachte Mohamed R. bij. Ook Inez Weski, die Taghi bijstaat, zou aan het verhoor meedoen. Het Openbaar Ministerie gaf vrijdag aan dat de inhoud van de iPhone buiten het verhoor moet worden gehouden. Meijering was hier verontwaardigd over, omdat de vrijgegeven berichten juist waren verstrekt ten behoeve van het verhoor.

Meer uit Binnenland

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

1 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

1 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

1 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

2 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

3 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

3 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

3 uur geleden