Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IOC wil sporters uit Rusland en Belarus in Azië weer toelaten

IOC wil sporters uit Rusland en Belarus in Azië weer toelaten

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de weg vrijgemaakt voor sporters uit Rusland en Belarus om in ieder geval in Azië weer te kunnen meedoen aan internationale evenementen. Tijdens een bijeenkomst werd vrijdag een motie van het Aziatisch olympisch comité aangenomen. Dat comité pleitte ervoor om de deelname van atleten uit Rusland en Belarus aan wedstrijden in Azië "te vergemakkelijken, met inachtneming van de geldende sancties".

Het IOC legde begin dit jaar sancties op aan beide landen na de Russische invasie in Oekraïne, die wordt gesteund door Belarus. Het comité deed indertijd de aanbeveling aan de internationale sportfederaties om Russische atleten te weren, of ze alleen zonder hun nationale symbolen te laten meedoen aan internationale evenementen. Vrijwel alle sportbonden namen dat over.

Volgens het olympisch comité van Azië is het argument dat sporters uit Rusland en Belarus vanwege hun eigen veiligheid worden geweerd van internationale evenementen niet langer van toepassing. In sommige landen kon de veiligheid van de sporters niet gegarandeerd worden, maar volgens het Aziatisch comité is daar in ieder geval in Azië geen sprake van.

Voorwaarden gesteld

Het IOC zei vrijdag in een verklaring dat het leiding wil geven aan de verdere verkenning van het voorstel uit Azië. De betreffende sporters zouden zich nog wel moeten houden aan bepaalde voorwaarden, waaronder het verbod op vlag, volkslied, kleuren of andere identificaties van Rusland en Belarus bij sportevenementen. Wanneer de atleten uit Rusland en Belarus weer welkom zijn in Azië, is nog niet duidelijk.

De top werd voorgezeten door IOC-voorzitter Thomas Bach. De 68-jarige Duitser verklaarde woensdag dat "de olympische beweging een verbindende kracht moet zijn en niet verdelen". Bach: "De sancties blijven van kracht, maar we moeten ook de integriteit van de internationale evenementen bewaken. Internationale competities moeten voor iedereen eerlijk zijn."

Meer uit Sport

Geen paniek bij atlete Klaver na valste start om 'trilbeen'

GLASGOW (ANP) - Atlete Lieke Klaver was geen moment in paniek nadat ze een valse start maakte in de halve finales van de 400 meter bij de WK indooratletiek in Glasgow. "Ik wist wel meteen dat het om mij ging, want mijn rechterbeen trilde in het startblok. En dat wordt geregistreerd", vertelde de atlete na afloop.

43 minuten geleden
Coleman wint sprintduel van Lyles in finale 60 meter op WK indoor

GLASGOW (ANP) - De Amerikaan Christian Coleman heeft voor de tweede keer in zijn carrière de wereldtitel op de 60 meter veroverd. Hij troefde bij de WK indoor in Glasgow zijn landgenoot en regerend wereldkampioen 100 meter Noah Lyles af in de finale. Coleman, met 6,34 in het bezit van het wereldrecord, spurtte naar het goud in 6,41, de beste tijd van dit jaar. Lyles moest het doen met zilver in 6,44. De Jamaicaan Ackeem Blake greep het brons in 6,46.

45 minuten geleden
Dokter verovert brons op vijfkamp bij WK indooratletiek

GLASGOW (ANP) - Atlete Sofie Dokter heeft de bronzen medaille veroverd op de vijfkamp bij de WK atletiek in Glasgow. De 21-jarige atlete uit Groningen stelde haar medaille veilig door de afsluitende 800 meter te winnen in een persoonlijke toptijd van 2.11,89. Ze kwam uit op een totaal van 4571 punten. De gouden medaille was voor de Belgische Noor Vidts met 4773 punten. De Finse Saga Vanninen behaalde het zilver met 4677 punten.

45 minuten geleden
Darter Van Gerwen strandt al vroeg in UK Open

MINEHEAD (ANP) - Darter Michael van Gerwen is al in de vierde ronde van de UK Open uitgeschakeld. De 34-jarige Brabander verloor in het Engelse Minehead met 10-7 van de Oostenrijker Mensur Suljovic.

2 uur geleden
Dokter verovert brons op vijfkamp bij WK indooratletiek

GLASGOW (ANP) - Atlete Sofie Dokter heeft de bronzen medaille veroverd op de vijfkamp bij de WK atletiek in Glasgow. De 21-jarige atlete uit Groningen stelde haar medaille veilig door de afsluitende 800 meter te winnen in een persoonlijke toptijd van 2.11,89. Ze kwam uit op een totaal van 4571 punten.

2 uur geleden
Bol snelt overtuigend naar finale 400 meter bij WK indoor

GLASGOW (ANP) - Femke Bol maakt vooralsnog haar favorietenrol op de WK indooratletiek in Glasgow met verve waar. Ze plaatste zich met groot gemak voor de finale van de 400 meter op zaterdag (22.00 uur Nederlandse tijd). De houdster van het wereldrecord snelde naar de winst in haar heat van de halve finales in een tijd van 50,66 seconden.

2 uur geleden
Klaver naar finale 400 meter op WK indooratletiek

GLASGOW (ANP) - Lieke Klaver heeft zich bij de WK indooratletiek in Glasgow geplaatst voor de finale van de 400 meter. De 25-jarige atlete won de eerste heat in de halve finales in een tijd van 51,18 seconden. De finale is zaterdagavond om 22.00 uur Nederlandse tijd.

2 uur geleden