Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IOC wil Franse Alpen en Salt Lake City voor Spelen 2030 en 2034

IOC wil Franse Alpen en Salt Lake City voor Spelen 2030 en 2034

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse Alpen en het Amerikaanse Salt Lake City zijn overgebleven als enige kandidaten voor de Winterspelen van respectievelijk 2030 en 2034. Dat bevestigde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) woensdag in Parijs

Karl Stoss, het hoofd van het comité voor toekomstige gaststeden, verklaarde dat het IOC nu "een gerichte dialoog" zal aangaan met de twee kandidaten. De keuze voor Frankrijk ging ten koste van Zweden en Zwitserland. Salt Lake City was de enige met een bid voor de Olympische Spelen van 2034. Zwitserland heeft nu wel voorkeursrechten voor 2038, zo besloot het uitvoerend comité van het IOC.

"Wat echt opviel aan de projecten in de Franse Alpen en Salt Lake City was hun visie voor de ervaring van de atleten, hun afstemming op regionale en nationale sociaal-economische ontwikkelingsplannen, en de zeer krachtige steun van het publiek en van alle overheidsniveaus", zei Stoss.

Teleurstelling

Het wegvallen van Zwitserland voor 2030 is ook een teleurstelling voor Thialf. Het stadion in Heerenveen zou mogelijk gebruikt worden voor de schaatsevenementen, als Zwitserland de Spelen toegewezen had gekregen. Het land beschikt namelijk zelf niet over een goede schaatsaccommodatie. "Het is jammer voor Zwitserland en in het verlengde voor ons. Felicitaties voor Frankrijk", reageerde directeur Minne Dolstra van Thialf tegenover het ANP.

"We waren vereerd dat er door Zwitserland naar Thialf en Inzell werd gekeken. We hebben ook gemerkt dat er veel enthousiasme vanuit Nederland was voor het idee. Als dit in de toekomst nog eens zou spelen, dan kunnen ze altijd bellen. Wij staan altijd open voor een gesprek", aldus Dolstra.

Toewijzing volgend jaar

Frankrijk, dat in 2024 ook al de Zomerspelen organiseert in Parijs, heeft drie keer eerder de Winterspelen ontvangen. De laatste keer was in Albertville in 1992. Salt Lake City organiseerde de Spelen van 2002.

De officiële toewijzing volgt waarschijnlijk volgend jaar juni, tijdens de 142e sessie van het IOC in Parijs.

Meer uit Sport

Van de Zandschulp verliest in eerste ronde Doha van Monfils

DOHA (ANP) - Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het ATP-toernooi van Doha. De Fransman Gaël Monfils was in twee sets te sterk voor de Veenendaler, die op het einde zijn emoties even niet onder controle had: 6-1 7-6 (9).

5 uur geleden
Uitvaart atleet Kiptum eerder door aanwezigheid president Kenia

NAIROBI (ANP/AFP) - De begrafenis van de verongelukte marathonloper Kelvin Kiptum is met een dag vervroegd, meldt de atletiekbond van Kenia. De aanwezigheid van president William Ruto van Kenia zou de reden zijn voor de verschuiving van zaterdag naar vrijdag.

5 uur geleden
Tennisster Muchova ondergaat polsoperatie

PRAAG (ANP) - Tennisster Karolina Muchova heeft een operatie ondergaan aan haar pols. De 27-jarige Tsjechische liep de blessure vorige zomer al op. "Na mijn blessure op de US Open en een uitgebreide revalidatieperiode bleek een medische interventie noodzakelijk", schreef Muchova op X.

5 uur geleden
Experiment in verspringen om foutsprongen uit te bannen

LONDEN (ANP/RTR) - De mondiale atletiekbond World Athletics werkt aan een plan om het aantal foute sprongen bij het onderdeel verspringen uit te bannen. In de loop van het jaar start bij een aantal kleine wedstrijden een experiment waarbij de verspringers kunnen afzetten vanaf een startzone in plaats van vanaf de afzetbalk.

8 uur geleden
Alcaraz opnieuw naar Queen's als voorbereiding op Wimbledon

LONDEN (ANP/RTR) - Tennisser Carlos Alcaraz heeft zijn deelname aan het grastoernooi van Queen's bevestigd. De 20-jarige Spanjaard won vorig jaar de titel op het voorbereidingstoernooi op Wimbledon, voordat hij de Engelse grandslam op zijn naam schreef.

9 uur geleden
Wielrenner Reinderink pakt leiderstrui in Ronde van Rwanda

RUSIZI (ANP) - Wielrenner Pepijn Reinderink heeft de leiderstrui veroverd in de Ronde van Rwanda. De 21-jarige Nederlander van Soudal Quick-Step werd derde in de derde etappe, achter de Colombiaanse ritwinnaar Jhonatan Restrepo en de Brit Joseph Blackmore. Hij neemt de leiderstrui over van de Israëliër Itamar Einhorn.

9 uur geleden
Roeiers testen olympische baan onder uitdagende omstandigheden

PARIJS (ANP) - De Nederlandse roeiers hebben deze week hun eerste meters gemaakt op de olympische roeibaan van Parijs. Bondscoach Eelco Meenhorst bracht met 34 roeiers, verdeeld over tien boten, een tweedaags flitsbezoek aan het meer Vaires-sur-Marne ten oosten van Parijs waar eind juli de Olympische Spelen plaatsvinden.

10 uur geleden