Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IOC-voorzitter Bach bedankt opgestapte Tokio-baas Mori

IOC-voorzitter Bach bedankt opgestapte Tokio-baas Mori

LAUSANNE (ANP) - IOC-voorzitter Thomas Bach heeft begrip voor het besluit van Yoshiro Mori, de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio, om af te treden. Mori wordt door Bach in een verklaring bedankt voor zijn inzet in de afgelopen jaren.

"Het IOC respecteert de beslissing van president Mori om af te treden volledig en begrijpt zijn redenen om dit te doen", aldus Bach. "Mori heeft geholpen om van Tokio de best voorbereide olympische stad ooit te maken. Het IOC zal nauw blijven samenwerken met zijn opvolger om in 2021 veilige Olympische Spelen te organiseren."

Ook John Coates, vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en hoofd van de coördinatiecommissie, sprak zijn waardering uit. "Gedurende de acht jaar dat we samenwerkten, was president Mori een sterke en effectieve leider, die altijd te vertrouwen was om oplossingen te vinden, zelfs in de moeilijkste omstandigheden van de coronacrisis. De samenwerking was uitstekend. Ik wil hem bedanken voor al zijn steun en toewijding."

Uitspraken

Het IOC "is verheugd over het feit dat het organisatiecomité de juiste procedure zal volgen om de nieuwe president te bepalen".

De 83-jarige Mori, voormalig premier van Japan, is afgetreden omdat de roep om zijn vertrek steeds luider werd na vrouwonvriendelijke uitspraken. Zo zei hij onder meer dat vrouwen tijdens vergaderingen veel te lang aan het woord zijn en hij uitte daarover zijn irritatie. "Als we het aantal vrouwelijke bestuursleden verhogen, moeten we verzekeren dat de spreektijd ietwat wordt beperkt. Ze hebben moeite met afronden, wat irritant is", zei de voorzitter onlangs.

Naar verluidt is Saburo Kawabuchi, voormalig voorzitter van de Japanse voetbalbond, niet ingegaan op het aanbod Mori te vervangen. Olympisch minister Seiko Hashimoto, een 56-jarige oud-schaatsster, is nu in beeld.

Het aftreden van Mori gebeurt amper zes maanden voor de Spelen, die op 23 juli moeten beginnen.

Meer uit Sport

Nuis ook blij met nipte zege op 1000 meter in wereldbeker

STAVANGER (ANP) - Kjeld Nuis was voor de tweede keer op rij de beste in de wereldbeker op de 1000 meter. De 34-jarige schaatser deed dat niet met dezelfde grote voorsprong als twee weken geleden in Beijing, maar vond zijn zege toch "superlekker". "Het gat was vorige keer zo groot, dat voelt zo lekker. Nu was het met de hakken over de sloot, maar hij telt", zei hij bij de NOS.

7 uur geleden
Schaatser Bosker pakt na lange aanval zege op massastart

STAVANGER (ANP) - Schaatser Marcel Bosker heeft voor het eerst een overwinning gepakt op de massastart. De 26-jarige schaatser bleef met een sprint na een lange aanval het peloton nipt voor. Livio Wenger uit Zwitserland werd tweede voor olympisch kampioen Bart Swings uit België.

7 uur geleden
Schouten dubbelt peloton en wint massastart in Stavanger

STAVANGER (ANP) - Irene Schouten heeft in Stavanger de derde wereldbekerwedstrijd op de massastart gewonnen. De olympisch kampioene op deze discipline won in een aparte wedstrijd ruim voor de Canadese Valérie Maltais en de Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello.

7 uur geleden
Afdaling skiërs in Beaver Creek door hevige sneeuwval afgelast

BEAVER CREEK (ANP/RTR) - De eerste afdaling van het skiseizoen bij de mannen in Beaver Creek is afgelast door te veel sneeuw op de piste. In november ging er door de weersomstandigheden ook al een streep door afdalingen in het Zwitserse Zermatt, met finish in het Italiaanse Cervinia.

7 uur geleden
Leerdam met een lach weer aan de top op de 1000 meter

STAVANGER (ANP) - Jutta Leerdam kon weer lachen nadat ze bij de wereldbekerwedstrijd in Stavanger de verhoudingen op de 1000 meter had hersteld. De 24-jarige wereldkampioene eindigde twee weken geleden als derde, na een lange reeks overwinningen op de kilometer. In Noorwegen was ze weer de beste met 1.15,26.

8 uur geleden
Nuis boekt in Stavanger tweede zege op 1000 meter in wereldbeker

STAVANGER (ANP) - Kjeld Nuis heeft ook bij het derde wereldbekerweekend in Stavanger de 1000 meter op zijn naam geschreven. De olympisch kampioen van 2018 op de kilometer was met 1.08,76 de snelste. Tatsuya Shinhama uit Japan werd tweede en diens landgenoot Kazuya Yamada derde.

8 uur geleden
Veldrijdster Alvarado dit crossweekend niet in actie door ziekte

FLAMANVILLE (ANP) - Wereldbekerleidster Ceylin del Carmen Alvarado komt zondag niet in actie in het Franse Flamanville. De Nederlandse renster van Alpecin-Deceuninck is ziek. Daardoor mist ze zaterdag ook de cross uit de Superprestige in het Belgische Boom. Ook in de Superprestige staat de 25-jarige Rotterdamse bovenaan.

9 uur geleden