Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IOC schuift besluit over deelname Russen aan Spelen voor zich uit

IOC schuift besluit over deelname Russen aan Spelen voor zich uit

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schuift een beslissing over de deelname van sporters uit Rusland en Belarus aan de Olympische Spelen voor zich uit. Voorzitter Thomas Bach zei na een bestuursvergadering van het IOC in Lausanne dat de sancties tegen beide landen voorlopig van kracht blijven.

"We hebben het vandaag niet gehad over de mogelijke deelname van sporters uit Rusland en Belarus aan de Spelen van Parijs 2024", zei Bach. "Het IOC behoudt zich het recht voor om daar op een geschikt moment over te beslissen." De IOC-voorzitter benadrukte dat sporters uit de twee landen nog steeds geweerd zouden kunnen worden in Parijs als ze wel hebben voldaan aan de internationale kwalificatie-eisen.

"Sorry dat ik niet concreter kan zijn", zei Bach. "We houden de situatie scherp in de gaten, zodat we een weloverwogen beslissing kunnen nemen in deze extreem complexe situatie. Niemand weet wat er morgen gebeurt, of volgende week of over negen maanden. Als de tijd daar rijp voor is, nemen we een beslissing. We zijn daarbij niet gebonden aan de resultaten in kwalificatiewedstrijden."

Strikte regels

Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, begin vorig jaar, legde het IOC sancties op aan Rusland en bondgenoot Belarus. Zo mogen beide landen geen internationale sportevenementen huisvesten. Russische en Belarussische sporters mogen alleen onder neutrale vlag meedoen aan internationale sportevenementen. Het IOC onderzoekt of dat ook kan gelden tijdens de Spelen van volgend jaar in Parijs en de Winterspelen van 2026 in Italië.

In heel wat sporten is de kwalificatieperiode voor de Zomerspelen al begonnen. Het IOC heeft strikte eisen opgesteld voor individuele sporters uit Rusland en Belarus om daaraan mee te doen. Zo is dat alleen toegestaan onder neutrale vlag en als ze geen enkele uiting van hun land dragen. Sporters die de oorlog actief steunen of in dienst zijn bij het leger of veiligheidsdiensten, zijn sowieso niet welkom op internationale sportevenementen. Officials en bestuurders uit Rusland en Belarus mogen zich daar van het IOC ook niet laten zien. De internationale boksbond IBA negeert die regels van het IOC.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF steunt de lijn van het internationale comité om te onderzoeken of Russen en Belarussen onder neutrale vlag kunnen meedoen. "Ons hart is bij Oekraïne. Maar de sporters staan centraal, zij werken jarenlang naar dit evenement toe", zei een woordvoerster van NOC*NSF maandag al. "Het is een worsteling waar de hele sportwereld in toenemende mate mee te maken krijgt."

Meer uit Sport

Olympische vlam voor Spelen in Parijs ontstoken in Griekenland

OLYMPIA (ANP) - In Griekenland is de olympische vlam traditioneel ontstoken voor de Olympische Spelen van Parijs komende zomer. Dat gebeurde zoals altijd in Olympia, de plaats waar de Olympische Spelen zijn ontstaan.

13 minuten geleden
Olympische basketbalselectie VS gevuld met NBA-sterren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse basketbalselectie voor de Olympische Spelen is zo goed als rond, schrijven onder meer The Athletic en CBS Sports. Het mannenteam bestaat uit NBA-sterren zoals LeBron James, Kevin Durant en Stephen Curry.

1 uur geleden
Tennisser Murray hoeft geen operatie te ondergaan

LONDEN (ANP/Belga) - Tennisser Andy Murray hoeft geen operatie te ondergaan voor zijn enkelblessure. Het is nog wel onduidelijk wanneer hij zijn rentree kan maken op de baan.

14 uur geleden
Nadal bevestigt deelname aan tennistoernooi van Barcelona

BARCELONA (ANP/RTR) - Rafael Nadal heeft bevestigd dat hij deze week zijn rentree maakt tijdens het tennistoernooi van Barcelona. "Dinsdag sta ik op de baan", zei de 37-jarige Spanjaard, die aangaf dat hij niet wist of hij kon spelen toen hij in Barcelona arriveerde.

15 uur geleden
Tennisser Alcaraz hoopt op deelname aan masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP/AFP) - Carlos Alcaraz hoopt dat hij zijn titel op het masterstoernooi van Madrid kan verdedigen. De Spaanse nummer 3 van de wereldranglijst zegt echter dat het onzeker is of hij fit genoeg is om dat te kunnen doen.

16 uur geleden
Ethiopiër Lemma wint marathon Boston na lange solo

BOSTON (ANP) - De Ethiopische atleet Sisay Lemma heeft de marathon van Boston op zijn naam geschreven. De 33-jarige marathonloper won in een tijd van 2.06.17 en bleef daarmee zijn landgenoot Mohamed Esa en de Keniaan Evans Chebet voor. Chebet had de marathon de afgelopen twee jaar gewonnen.

17 uur geleden
Dopingschorsing van 3 jaar voor oud-winnaar marathon Rotterdam

MONACO (ANP) - Marathonloper Marius Kimutai is voor drie jaar geschorst omdat hij is betrapt op doping. Dat meldt de onafhankelijke dopingautoriteit in de atletiek AIU. Kimutai, van oorsprong Keniaan, won in 2017 de marathon van Rotterdam. Vorig jaar was de atleet namens Bahrein de beste in de marathon van Barcelona.

21 uur geleden