Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IOC: kunstrijdster Valieva krijgt geen medailles tijdens Spelen

IOC: kunstrijdster Valieva krijgt geen medailles tijdens Spelen

BEIJING (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet af van de medailleceremonie voor de landenwedstrijd bij het kunstschaatsen tijdens de Winterspelen in Beijing. Die prijsuitreiking was eerder al uitgesteld vanwege de positieve dopingtest van de 15-jarige Russin Kamila Valieva, die haar land aan het goud had geholpen. Mocht Valieva in de individuele competitie op het podium eindigen, dan zal zij evenmin een medaille uitgereikt krijgen tijdens de Spelen.

Valieva kreeg maandag toestemming van het internationaal sporttribunaal CAS om mee te doen aan het individuele toernooi, ondanks haar positieve dopingtest. Het CAS nam haar in bescherming omdat ze minderjarig is en ze ook te weinig tijd heeft gehad zich te verdedigen tegen de uitslag van de dopingcontrole.

De Russische tiener is eind december na de nationale kampioenschappen van haar land positief bevonden op het verboden middel trimetazidine, maar kreeg die uitslag pas de dag na de gewonnen landenwedstrijd in Beijing onder ogen. Het Russische antidopingbureau Rusada legde haar in eerste instantie een voorlopige schorsing op, maar hief die een dag later alweer op. Vervolgens tekenden het IOC, antidopingbureau WADA en de mondiale schaatsbond ISU beroep aan bij het CAS tegen die vrijspraak. Het CAS verwierp dat beroep.

Acceptatie

Het IOC liet in een reactie weten zich neer te leggen bij de uitspraak, maar gaf ook duidelijk aan dat de dopingzaak niet ten einde is. Hoewel Valieva dinsdag mag starten in de korte kür, blijf ze verdachte in een dopingzaak. "Omwille van de eerlijkheid jegens alle atleten zou het niet passend zijn de medailleceremonie voor het onderdeel kunstschaatsen te houden als daar een atleet bij betrokken is die nog verwikkeld is in een dopingzaak", aldus het IOC.

Het mondiale antidopingbureau WADA betreurt het besluit dat Valieva mag meedoen. "Het CAS lijkt de antidopingcode niet te respecteren. In die code is geen ruimte voorzien voor uitzonderingen voor beschermde personen, zoals minderjarigen", verklaarde de instantie.

Het WADA deelde ook een sneer uit aan het Russische antidopingbureau Rusada. Die zou verzuimd hebben de urinestaal van Valieva, die al eind december werd afgenomen, versneld te laten onderzoeken door het dopinglaboratorium in Stockholm. "Het is wenselijk dat de testen zijn uitgevoerd voor de start van grote toernooien, zoals de Olympische Spelen. Volgens onze informatie heeft Rusada niet gevraagd om bespoediging."

Meer uit Sport

Jumbo-Visma-renner Benoot houdt breukje in nekwervel over aan val

LIVIGNO (ANP) - Jumbo-Visma-renner Tiesj Benoot heeft een breukje in zijn nekwervel overgehouden aan de valpartij in de Italiaanse Alpen. De 28-jarige Belg heeft een update gegeven op sociale media.

1 uur geleden
Belgische wielrenner Wellens nieuwe ploeggenoot Pogacar bij UAE

BRUSSEL (ANP) - De Belgische wielrenner Tim Wellens verruilt na dit seizoen Lotto Soudal voor UAE Team Emirates. Bij de ploeg van tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar heeft Wellens een contract voor twee seizoenen getekend. De 31-jarige renner won in zijn carrière onder meer twee etappes in de Giro d'Italia en de Vuelta.

2 uur geleden
Medvedev denkt dat hij nu baat heeft bij weigering op Wimbledon

MONTREAL (ANP) - Daniil Medvedev denkt dat zijn uitsluiting op Wimbledon hem dit najaar weleens goed kan uit komen. De Russische nummer 1 van de wereld heeft zich in alle rust kunnen voorbereiden op het Amerikaanse hardcourtseizoen.

3 uur geleden
Regen hindert tennissers op masterstoernooi Montreal

MONTREAL (ANP) - Het masterstoernooi van Montreal is op de eerste dag van het hoofdtoernooi gehinderd door regenval. Slechts vier tenniswedstrijden werden voltooid in Canada.

5 uur geleden
Wielrenner Benoot komt zwaar ten val in training

BRUSSEL (ANP) - Wielrenner Tiesj Benoot van de Nederlandse formatie Jumbo-Visma is op een training in Italië zwaar ten val gekomen. De Belg heeft daarbij vermoedelijk meerdere breuken opgelopen, zo meldt het Belgische Sporza. Zijn seizoen is daarmee voorbij.

13 uur geleden
Williams wint na ruim een jaar weer een partij in het enkelspel

TORONTO (ANP) - Serena Williams heeft na ruim een jaar weer een tenniswedstrijd in het enkelspel gewonnen op een WTA-toernooi. De 40-jarige Amerikaanse versloeg in de eerste ronde in Toronto de Spaanse Nuria Parrizas Diaz. Het werd 6-3 6-4.

15 uur geleden
Fraser-Pryce maakt indruk met zege op 100 meter in Hongarije

SZEKESFEHERVAR (ANP) - Atlete Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft opnieuw indruk gemaakt op de 100 meter. De 35-jarige Jamaicaanse won de afstand bij de World Athletics Continental Tour in Szekesfehervar in Hongarije in een tijd van 10,67 seconden.

17 uur geleden