Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IOC: kunstrijdster Valieva krijgt geen medailles tijdens Spelen

IOC: kunstrijdster Valieva krijgt geen medailles tijdens Spelen

BEIJING (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet af van de medailleceremonie voor de landenwedstrijd bij het kunstschaatsen tijdens de Winterspelen in Beijing. Die prijsuitreiking was eerder al uitgesteld vanwege de positieve dopingtest van de 15-jarige Russin Kamila Valieva, die haar land aan het goud had geholpen. Mocht Valieva in de individuele competitie op het podium eindigen, dan zal zij evenmin een medaille uitgereikt krijgen tijdens de Spelen.

Valieva kreeg maandag toestemming van het internationaal sporttribunaal CAS om mee te doen aan het individuele toernooi, ondanks haar positieve dopingtest. Het CAS nam haar in bescherming omdat ze minderjarig is en ze ook te weinig tijd heeft gehad zich te verdedigen tegen de uitslag van de dopingcontrole.

De Russische tiener is eind december na de nationale kampioenschappen van haar land positief bevonden op het verboden middel trimetazidine, maar kreeg die uitslag pas de dag na de gewonnen landenwedstrijd in Beijing onder ogen. Het Russische antidopingbureau Rusada legde haar in eerste instantie een voorlopige schorsing op, maar hief die een dag later alweer op. Vervolgens tekenden het IOC, antidopingbureau WADA en de mondiale schaatsbond ISU beroep aan bij het CAS tegen die vrijspraak. Het CAS verwierp dat beroep.

Acceptatie

Het IOC liet in een reactie weten zich neer te leggen bij de uitspraak, maar gaf ook duidelijk aan dat de dopingzaak niet ten einde is. Hoewel Valieva dinsdag mag starten in de korte kür, blijf ze verdachte in een dopingzaak. "Omwille van de eerlijkheid jegens alle atleten zou het niet passend zijn de medailleceremonie voor het onderdeel kunstschaatsen te houden als daar een atleet bij betrokken is die nog verwikkeld is in een dopingzaak", aldus het IOC.

Het mondiale antidopingbureau WADA betreurt het besluit dat Valieva mag meedoen. "Het CAS lijkt de antidopingcode niet te respecteren. In die code is geen ruimte voorzien voor uitzonderingen voor beschermde personen, zoals minderjarigen", verklaarde de instantie.

Het WADA deelde ook een sneer uit aan het Russische antidopingbureau Rusada. Die zou verzuimd hebben de urinestaal van Valieva, die al eind december werd afgenomen, versneld te laten onderzoeken door het dopinglaboratorium in Stockholm. "Het is wenselijk dat de testen zijn uitgevoerd voor de start van grote toernooien, zoals de Olympische Spelen. Volgens onze informatie heeft Rusada niet gevraagd om bespoediging."

Meer uit Sport

Handbalsters winnen ook tweede groepsduel op WK ruim van Congo

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters hebben ook de tweede groepswedstrijd op het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen ruim gewonnen. Oranje versloeg in het Deense Frederikshavn Congo met 40-20 en is daarmee al zeker van een plaats in de hoofdronde van het WK. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson met 20-9.

3 uur geleden
Schaatser Roest stelt teleur op 10 kilometer, Ghiotto wint

STAVANGER (ANP) - Schaatser Patrick Roest heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Stavanger genoegen moeten nemen met de achtste plaats op de 10 kilometer. De zege ging naar wereldkampioen Davide Ghiotto uit Italië. Die won in 13.02,71 voor Ted-Jan Bloemen uit Canada en Michele Malfatti uit Italië. Roest gaf ruim 21 seconden toe en finishte in 13.23,96.

5 uur geleden
Handbalsters op WK zonder Ten Holte en Van Vliet tegen Congo

FREDERIKSHAVN (ANP) - De handbalsters spelen de tweede groepswedstrijd tegen Congo zonder keepster Yara ten Holte en Loïs van Vliet. Bondscoach Per Johansson heeft beide handbalsters op de tribune gezet voor de tweede groepswedstrijd.

5 uur geleden
Schaatsers ver van podium op 500 meter, Japanner Morishige wint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger ver van het podium gebleven op de 500 meter. Hein Otterspeer was de beste Nederlander. Hij werd met 35,12 tiende. De zege ging naar de Japanner Wataru Morishige. Die was met 34,65 nipt sneller dan de Chinees Tingyu Gao. Tatsuya Shinhama uit Japan pakte het brons.

6 uur geleden
Japanse Takagi klopt Rijpma-De Jong en Groenewoud op 1500 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Antoinette Rijpma-de Jong heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger zilver gepakt op de 1500 meter. De 28-jarige wereldkampioene kwam tot een tijd van 1.56,95 waarmee ze alleen Miho Takagi voor zich moest dulden. De Japanse won in 1.55,87. Marijke Groenewoud pakte het brons.

6 uur geleden
Wielrenner Cimolai vindt met Movistar alsnog ploeg

MADRID (ANP) - De Italiaanse wielrenner Davide Cimolai heeft alsnog een ploeg gevonden om zijn profloopbaan voort te zetten. De Spaanse ploeg Movistar heeft hem binnengehaald om de Colombiaan Fernando Gaviria te assisteren in de sprint. Cimolai (34) kreeg bij het Franse Cofidis geen nieuw contract voor volgend jaar.

8 uur geleden
Judoka Van Dijke pakt goud op Grand Slam Tokio

TOKIO (ANP) - Judoka Sanne van Dijke heeft bij het Grand Slam van Tokio het goud gepakt in de klasse tot 70 kilogram. De 28-jarige Brabantse versloeg in de finale in de golden score de Japanse Shiho Tanaka.

12 uur geleden