Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IOC komt ook voor Winterspelen met 'rigoureuze' coronamaatregelen

IOC komt ook voor Winterspelen met 'rigoureuze' coronamaatregelen

LAUSANNE (ANP) - De deelnemers aan de Winterspelen van begin volgend jaar in China krijgen te maken met 'rigoureuze' coronamaatregelen. Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kondigt in een open brief aan dat volgende maand de eerste 'playbooks' verschijnen, waarin de maatregelen staan die gaan gelden voor sporters, stafleden, journalisten en vrijwilligers. "De pandemie is verre van over", aldus Bach.

"Samen met onze Chinese partners en vrienden stellen we alles in het werk om deze Olympische Winterspelen voor iedereen veilig en gezond te maken. Net als in Tokio nemen we rigoureuze maatregelen tegen het coronavirus, om de gezondheid en veiligheid van alle olympische deelnemers in Beijing te waarborgen. Daarbij laten we ons nog steeds leiden door de wetenschappelijke adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie en internationale experts."

Naar verluidt worden de maatregelen in China nog een stuk strenger dan afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen van Tokio. De grote vraag is of sporters bij aankomst in quarantaine moeten. In Japan hoefde dat niet. Wel moesten de sporters zich dagelijks laten testen op het coronavirus. Wie positief bleek, werd voor tien dagen ondergebracht in een quarantainehotel. Dat overkwam vier Nederlandse sporters en enkele stafleden.

Tevreden over Tokio

Bach kijkt tevreden terug op de Spelen van Tokio, die vanwege het coronavirus vorig jaar uitgesteld moesten worden. Voor lege tribunes kon het mondiale sportevenement afgelopen zomer wel doorgaan. "Het waren de Spelen van hoop, solidariteit en vrede", schrijft de Duitse IOC-voorzitter. "Sporters uit 205 landen stuurden deze boodschap vanuit Tokio de wereld in en ze inspireerden ons met onvergetelijke prestaties."

Het IOC gaat er opnieuw alles aan doen om zoveel mogelijk deelnemers aan de Spelen te voorzien van een vaccin. China heeft volgens het IOC genoeg vaccins beschikbaar voor de landen die dat nodig hebben. De mondiale federatie had de deelnemers aan de Zomerspelen niet verplicht om zich te laten vaccineren, maar riep iedereen wel op om gevaccineerd naar Tokio te komen.

Het IOC hoopt dat in Beijing weer publiek welkom is bij de Winterspelen. China moet daar nog een besluit over nemen.

Meer uit Sport

Fransman Thomas blijft sprinters voor in vijfde Giro-etappe

LUCCA (ANP) - Wielrenner Benjamin Thomas heeft de vijfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman van Cofidis was de beste uit een kopgroep van vier vluchters in de rit van Genua naar Lucca over 178 kilometer. Hij bleef medevluchters Michael Valgren uit Denemarken, Andrea Pietrobon uit Italië en de Fransman Enzo Paleni én het aanstormende peloton voor.

30 minuten geleden
Australiër Welsford wint chaotische sprint in Ronde van Hongarije

HAJDÚSZOBOSZLÓ (ANP) - Wielrenner Sam Welsford heeft de eerste etappe in de Ronde van Hongarije gewonnen. De Australiër van Bora-hansgrohe was de beste in een door valpartijen ontsierde massasprint na een rit van Karcag naar Hajdúszoboszló over 166 kilometer. Hij bleef de Italianen Samuel Quaranta en Jakub Mareczko voor.

31 minuten geleden
Bondscoach De Knegt van veldrijders en MTB door tot Spelen 2028

ARNHEM (ANP) - Gerben de Knegt blijft tot en met 2028 bondscoach van de mountainbikers (MTB) en veldrijders, meldt wielerbond KNWU. De 48-jarige Brabander is sinds 2016 actief in deze rol en zag de Nederlandse sporters veel mondiale titels in het veldrijden behalen.

59 minuten geleden
Kanosprintsters schrijven historie met olympische deelname

SZEGED (ANP) - De Nederlandse kanovaarders Selma Konijn en Ruth Vorsselman hebben zich verrassend geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs komende zomer. Op het olympisch kwalificatietoernooi in het Hongaarse Szeged wist het sprintduo in de tweepersoonskano (K2) de finale over 500 meter te winnen. Het is voor het eerst in 32 jaar dat een Nederlands kanosprintteam deelneemt aan de Spelen.

1 uur geleden
Beachvolleybalsters willen met nieuwe aanpak terug naar wereldtop

DEN HAAG (ANP) - Beachvolleybal Team Nederland (BTN) slaat met de vrouwentak een nieuwe weg in. BTN heeft vier nieuwe vrouwenteams geformeerd met als doel om ook in de toekomst een rol van betekenis te kunnen spelen in de wereldtop.

2 uur geleden
Olympische vlam aangekomen in zwaarbeveiligd Marseille

MARSEILLE (ANP/RTR) - De olympische vlam is woensdagochtend aangekomen voor de kust van Marseille, waar om 19.30 uur de fakkeltocht over land zal beginnen. Na een zes uur durende show op het water, met meer dan duizend boten, is voormalig olympisch zwemkampioen Florent Manaudou de eerste fakkeldrager op Franse bodem. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen in de tweede stad van Frankrijk, waar 150.000 toeschouwers worden verwacht.

5 uur geleden
Amerikaans onderzoek naar weigeren Formule 1-team Andretti

WASHINGTON (ANP/RTR) - De justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is niet te spreken over de afwijzing van Andretti als nieuw Formule 1-team. Commissievoorzitter Jim Jordan heeft de top van de raceklasse en eigenaar Liberty Media om uitleg gevraagd omdat hij vindt dat de weigering "concurrentiebeperkend" is. Formule 1 en Liberty hebben tot 21 mei om de informatie aan te leveren, staat in een brief in handen van de Amerikaanse nieuwszender NBC.

8 uur geleden