Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inzet Segers bij volgende formatie is drastisch hervormen

Inzet Segers bij volgende formatie is drastisch hervormen

DEN HAAG (ANP) - Voorman Gert-Jan Segers van de ChristenUnie voelt er weinig voor om aan te schuiven bij een volgende kabinetsformatie als daar niet serieus wordt gesproken over een drastische hervorming van het belastingstelsel en de arbeidsmarkt.

Segers kwam donderdag met een manifest waarin hij zijn sociaal-economische plannen uit de doeken doet. De coronacrisis toont volgens hem overduidelijk het falen van het systeem aan. Hierna kan het niet weer 'business as usual" zijn, zei hij bij de presentatie.

Het belastingstelsel moet radicaal hervormd worden, vindt hij. De toeslagen moeten worden vervangen door een gezinskorting die elke maand wordt overgemaakt. Passief kapitaal en vermogen moet zwaarder worden belast. Hij wil een eind maken aan de fiscale kloof tussen een- en tweeverdieners". De partij komt binnenkort met een belastingplan.

Veranderingen in arbeids- en woningmarkt

Ook wil hij dat de arbeidsmarkt en woningmarkt worden hervormd. Laagbetaalde zzp'ers kwamen toen de crisis begon direct in de problemen. Hij noemt ze de "nieuwe horigen". Hij wil dat het wettelijk minimumloon omhoog gaat. Pandjesbazen moeten meer belasting gaan betalen.

De politiek is naar zijn mening veel te veel gefocust op economisch groei. Hij wil meer aandacht voor zorg en welvaart. "Dat vraagt om afscheid van het dominante individualisme en rauwe kapitalisme en om nieuwe, overtuigde politieke keuzes."

Hij gelooft dat zijn voorgestelde plannen meer kans van slagen maken nu het neoliberalisme bij alle partijen onder vuur ligt. Van links tot rechts wordt er gekeken naar een sterkere overheid en minder marktwerking.

Meer uit Binnenland

Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

17 minuten geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

54 minuten geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

58 minuten geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

1 uur geleden
Verdediging Piet S.: woorden zijn niet in daden omgezet

DEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.

1 uur geleden
Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

AMSTERDAM (ANP) - De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. "Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting", verklaart een woordvoerder van de NS.

2 uur geleden
OM: Quincy Promes verloor deel van zijn drugshandel

AMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

2 uur geleden