Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Inzet Defensie in zorginstellingen alleen bij acute hoge nood'

'Inzet Defensie in zorginstellingen alleen bij acute hoge nood'

NIJMEGEN (ANP) - Veiligheidsregio's kunnen alleen om de hulp van defensiepersoneel vragen als de nood in een zorginstelling zo hoog is geworden dat zo'n instelling niet meer kan functioneren. De hulp van Defensie is een uiterste redmiddel. Het leger heeft ook niet zomaar duizend of meer mensen beschikbaar om in te springen.

Die boodschap hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen maandagavond gekregen, aldus hun voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. De burgemeesters vergaderden online met de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Zij zijn vrijwel altijd aanwezig bij het Veiligheidsberaad, omdat Grapperhaus als minister gaat over de openbare orde en De Jonge over corona.

Over de hulp van Defensie werd gesproken omdat de veiligheidsregio's Groningen, Twente en Noord- en Oost-Gelderland in een brandbrief om dergelijke hulp hebben gevraagd. Volgens Bruls overwegen meer regio's om de hulp van het leger in te roepen.

Strikte criteria

"Er gelden strikte criteria voor het te hulp roepen van Defensie. De regio's moeten eerst onder meer uitzoeken of er onderling nog personeel kan worden uitgewisseld, of het Rode Kruis kan helpen en of er nog mensen van buitenaf kunnen instromen. Er is bijvoorbeeld een regio waar de brandweer meehelpt in een instelling. Zulke voorbeelden worden onderling uitgewisseld. Dat het zorgstelsel enorm onder druk staat is duidelijk", aldus Bruls.

Grapperhaus benadrukt namens het kabinet dat de welwillendheid van Defensie er is en dat militairen beschikbaar zijn mocht het nodig blijken. Wel moet eerst duidelijk worden hoeveel mensen precies nodig zijn en wat voor werkzaamheden ze gaan uitvoeren. Zo is er mogelijk vraag naar "lichte hand-en-spandiensten", maar ook naar medisch ingewikkeldere taken. Hij benadrukt ook dat regio's eerst moeten kijken wie zij zelf beschikbaar hebben, om vervolgens mensen te vragen bij het samenwerkingsverband Extra Handen in de Zorg en daarna het Rode Kruis. Toch wordt er volgens hem wel "voortvarend" gewerkt.

De ministeries van Volksgezondheid en Defensie houden de hulpvraag van de drie regio's dinsdag nog eens tegen het licht, voordat er een besluit wordt genomen, zegt Bruls. "De capaciteit van Defensie is ook niet oneindig. Als een of twee regio's deze week alle militaire hulp opslokken, is er niemand meer voor regio's waar het volgende week misschien nog nijpender zal zijn." Vanaf aanstaande woensdag worden "mogelijk een paar problemen verholpen", zegt Grapperhaus.

Meer uit Binnenland

Rest van de avond geen treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Door een kapotte bovenleiding bij Gouda Goverwelle is er naar verwachting tot zeker 23.00 uur geen treinverkeer mogelijk tussen Woerden en Gouda. Daardoor kunnen er ook geen treinen rijden tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam.

5 minuten geleden
Brekelmans: geen concrete doelen in afspraak met defensiesector

DEN HAAG (ANP) - In de gezamenlijke verklaring van ministers van NAVO-landen en defensiebedrijven staan geen meetbare doelen, geeft defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) toe. "Het kan ook bijna niet" om concrete afspraken te maken over bijvoorbeeld het aantal geproduceerde tanks.

1 uur geleden
Politiecommandant kan stroomstoring nog niet linken aan NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Politiecommandant Willem Woelders kan nog niet zeggen of de brand en grote stroomstoring aan het spoor te maken hebben met de NAVO-top. De politie meldde eerder al rekening te houden met een misdrijf. "Er is brand geweest, er zijn mogelijk spullen gebruikt om dat te doen. Dus dat neigt naar opzet." Woelders zegt "nog geen enkele indicatie" te hebben dat er sprake is geweest van sabotage. "We zoeken breed naar waar die sporen op duiden."

1 uur geleden
ProRail moet 25 stroomkabels volledig vervangen na spoorbrand

DEN HAAG (ANP) - Bij de brand langs het spoor in Amsterdam zijn 25 stroomkabels over een lengte van 30 meter verbrand, meldt ProRail. Een van de kabels is een zogenoemde 3kV-kabel die essentieel is voor de energievoorziening van de trein. Alle kabels moeten volledig worden vervangen en vervolgens een voor een worden getest, aldus ProRail. De verwachting is dat het treinverkeer van en naar Schiphol vanuit Utrecht en Amsterdam tot zeker 23.00 uur dinsdagavond is verstoord.

1 uur geleden
Minister 'heel sceptisch' dat Spanje doelen haalt met minder geld

DEN HAAG (ANP) - Demissionair defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) is "heel sceptisch" over de bewering van Spanje dat het de NAVO-doelen ook met minder geld kan halen. Dat land stelt dat een wat lossere formulering ruimte laat om de militaire doelen te halen binnen zelf te bepalen financiële kaders.

1 uur geleden
Schap verbiedt water te halen uit sloten rond Utrechtse Heuvelrug

HOUTEN (ANP) - Het is voorlopig verboden om water op te pompen of scheppen uit sloten en singels in delen van de gemeenten De Bilt, Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft daartoe besloten vanwege de droogte. Het oppompen van slootwater voor vee en brandbestrijding is nog wel toegestaan.

2 uur geleden
Politie onderzoekt verband tussen NAVO-top en stroomstoring spoor

DEN HAAG (ANP) - De politie neemt de mogelijkheid dat er een directe relatie is met de NAVO-top mee in het onderzoek naar de kapotte stroomkabels rondom Amsterdam. Dat zegt een woordvoerder van demissionair minister David van Weel (Veiligheid en Justitie) over de treinverstoringen van en naar Schiphol. De politie houdt rekening met een misdrijf.

2 uur geleden