Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inwoners Urk in actie tegen voortdurende vuurwerkrellen

Inwoners Urk in actie tegen voortdurende vuurwerkrellen

URK (ANP) - Inwoners van Urk hebben genoeg van de vuurwerkrellen, die zich nu al wekenlang met name op zaterdagavond voordoen in de buurt van het Wilhelminapark in de gemeente. "Inwoners trekken opmerkelijk eensgezind van alles uit de kast om nieuw geweld te voorkomen en om de jongeren die erbij betrokken zijn aan te spreken op hun gedrag", aldus een woordvoerder van burgemeester Cees van den Bos.

Van den Bos heeft opnieuw een deel van Urk aangewezen als veiligheidsrisicogebied vanaf vrijdagavond tot maandagmorgen. Daar mag de politie preventief fouilleren. Er is cameratoezicht en er geldt een samenscholingsverbod. Vrijdag heeft opnieuw een aantal jongeren een gedragsaanwijzing gekregen, wat betekent dat ze in het weekend 's avonds niet op straat mogen komen. Ongeveer twintig van de 23 tot nu toe gearresteerde relschoppers heeft nu zo'n aanwijzing volgens de gemeente.

Burgemeester Van den Bos en wethouder Freek Brouwer hebben vrijdagavond een gesprek met jongeren van Urk. Doel van het gesprek is tot een oplossing te komen voor het voortdurende wangedrag van een aantal relschoppers, zegt de gemeente.

Burgerwachters

Inwoners van Urk gaan zaterdagavond op straat patrouilleren om jongeren te weerhouden van het gooien met zwaar vuurwerk. Vrijwel de voltallige Urker gemeenteraad sluit zich daarbij aan. De politie geeft vooraf instructies aan de burgerwachters. In de afgelopen week hebben kerken, scholen en sportclubs de jeugd opgeroepen om te stoppen met de vuurwerkrellen. Sportcoaches en leraren hebben pupillen rechtstreeks en digitaal aangesproken.

"Bijna heel Urk is het erover eens dat dit echt té gek is", stelt de zegsman van de burgemeester. De gemeente werkt met anderen aan een actieplan om de jeugd op Urk voor langere tijd een alternatief te bieden voor de vrijdag- en zaterdagavonden. "Zodat ze niet uit verveling de straat op gaan."

Meer uit Binnenland

Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

2 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

4 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

6 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

6 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

9 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

12 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

1 dag geleden