Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inwoners Sydney moeten huis uit nadat 'jaar aan regen' valt

Inwoners Sydney moeten huis uit nadat 'jaar aan regen' valt

SYDNEY (ANP) - Inwoners van laaggelegen wijken in Sydney moeten donderdag hun huizen verlaten omdat er overstromingen dreigen. Australische media melden dat er in de stad in de eerste 96 dagen van 2022 evenveel regen is gevallen als in een gemiddeld jaar.

De Australische deelstaat New South Wales, waar miljoenenstad Sydney deel van uitmaakt, werd de afgelopen weken meermaals getroffen door zware regenval. Sinds de jaarwisseling viel er 1214 millimeter regen in Sydney, de hoeveelheid die er in een gemiddeld jaar valt. Meteorologen verwachten donderdag nog eens 60 tot 100 millimeter regenval in de stad. Aan de kust kan zelfs 140 millimeter vallen.

The Sydney Morning Herald meldt dat straten zijn afgesloten en bewoners zijn opgeroepen niet de weg op te gaan tenzij dat strikt noodzakelijk is. Er wordt veel overlast gemeld en hulpdiensten hebben al verschillende mensen moeten redden. Op beelden op sociale media is te zien hoe het water door de straten stroomt en rivieren buiten hun oevers treden. Een overstroomde put bij de grootste olieraffinaderij van Australië heeft ervoor gezorgd dat er olie over een weg spoelt.

De komende dagen blijft het regenen in de regio en de autoriteiten waarschuwen in verschillende gebieden voor plotselinge overstromingen. In februari moesten tienduizenden inwoners van voorsteden van Sydney hun huis al verlaten vanwege noodweer, zeker twintig mensen kwamen toen om het leven.

De Australische premier Scott Morrison bestempelde de watersnood eerder dit jaar al als de ergste ooit: "Dit zijn overstromingen die we sinds mensenheugenis in niemands leven, en zelfs daarvoor, hebben gezien."

Meer uit Buitenland

VS, Zuid-Korea en Japan houden militaire oefening bij Hawaï

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben vorige week voor de kust van Hawaï geoefend met hoe een ballistische raket kan worden afgeweerd, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag. Het was voor het eerst sinds 2017 dat de drie landen zo'n oefening uitvoerden.

20 minuten geleden
VN kunnen IAEA-missie naar Zaporizja begeleiden

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben de logistieke en veiligheidscapaciteit om een missie van internationaal atoomagentschap IAEA naar de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja te begeleiden, zegt een woordvoerder van de VN maandag. Zo'n missie zou uit Kiev moeten vertrekken.

3 uur geleden
Studie: extreme hitte treft in toekomst 107 miljoen Amerikanen

NEW YORK (ANP) - In de Verenigde Staten zullen in het jaar 2053 zo'n 107 miljoen Amerikanen te maken krijgen met minstens een dag van extreme hitte per jaar. Het gaat om een dag waarop de gevoelstemperatuur 52 graden Celsius is. In 2023 maken 8,1 miljoen Amerikanen dat minstens een dag per jaar mee, schrijven onderzoekers van de First Street Foundation in een nieuwe studie.

5 uur geleden
Trump beschuldigt FBI van diefstal paspoorten

PALM BEACH (ANP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt dat de FBI zijn paspoorten heeft "gestolen" bij de inval in zijn resort Mar-a-Lago in Florida. De recherchedienst doorzocht Trumps huis in een onderzoek naar geheime documenten uit het Witte Huis.

9 uur geleden
VN-chef en Russische minister bellen over centrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en VN-chef António Guterres hebben maandag telefonisch gesproken over de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de bezette centrale in Zuid-Oekraïne zijn recent meermaals beschietingen geweest.

9 uur geleden
Buitenlanders in Donetsk aangeklaagd voor vechten met Oekraïne

DONETSK (ANP/RTR) - In een rechtbank van pro-Russische separatisten in Donetsk zijn vijf buitenlanders aangeklaagd omdat ze huurlingen zouden zijn. Ze werden gevangen toen ze meevochten met het leger van Oekraïne, melden Russische media. Drie van hen kunnen de doodstraf krijgen.

10 uur geleden
Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

12 uur geleden