Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inwoners Sydney moeten huis uit nadat 'jaar aan regen' valt

Inwoners Sydney moeten huis uit nadat 'jaar aan regen' valt

SYDNEY (ANP) - Inwoners van laaggelegen wijken in Sydney moeten donderdag hun huizen verlaten omdat er overstromingen dreigen. Australische media melden dat er in de stad in de eerste 96 dagen van 2022 evenveel regen is gevallen als in een gemiddeld jaar.

De Australische deelstaat New South Wales, waar miljoenenstad Sydney deel van uitmaakt, werd de afgelopen weken meermaals getroffen door zware regenval. Sinds de jaarwisseling viel er 1214 millimeter regen in Sydney, de hoeveelheid die er in een gemiddeld jaar valt. Meteorologen verwachten donderdag nog eens 60 tot 100 millimeter regenval in de stad. Aan de kust kan zelfs 140 millimeter vallen.

The Sydney Morning Herald meldt dat straten zijn afgesloten en bewoners zijn opgeroepen niet de weg op te gaan tenzij dat strikt noodzakelijk is. Er wordt veel overlast gemeld en hulpdiensten hebben al verschillende mensen moeten redden. Op beelden op sociale media is te zien hoe het water door de straten stroomt en rivieren buiten hun oevers treden. Een overstroomde put bij de grootste olieraffinaderij van Australië heeft ervoor gezorgd dat er olie over een weg spoelt.

De komende dagen blijft het regenen in de regio en de autoriteiten waarschuwen in verschillende gebieden voor plotselinge overstromingen. In februari moesten tienduizenden inwoners van voorsteden van Sydney hun huis al verlaten vanwege noodweer, zeker twintig mensen kwamen toen om het leven.

De Australische premier Scott Morrison bestempelde de watersnood eerder dit jaar al als de ergste ooit: "Dit zijn overstromingen die we sinds mensenheugenis in niemands leven, en zelfs daarvoor, hebben gezien."

Meer uit Buitenland

Bondskanselier Scholz prijst overleden Henry Kissinger

BERLIJN/BEIJING (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft de overleden voormalige buitenlandminister van de VS, Henry Kissinger, geprezen als een bijzondere diplomaat die erg belangrijk is geweest voor de vriendschappelijke betrekkingen tussen Duitsland en de VS.

40 minuten geleden
Israël en Hamas verlengen wapenstilstand met minstens één dag

GAZA-STAD/JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël en Hamas zijn donderdag overeengekomen hun staakt-het-vuren in hun oorlog met minstens één dag te verlengen, luttele minuten voordat het zesdaagse bestand zou aflopen.

3 uur geleden
Kissinger, de man van de pingpongdiplomatie

WASHINGTON (ANP) - Slechts weinig politici hebben tijdens de Koude Oorlog zo'n stempel gedrukt op de wereld als de Amerikaanse voormalige minister Henry Kissinger van Buitenlandse Zaken. De man introduceerde eigenhandig de pragmatische 'Realpolitik' in het starre anticommunistische buitenlandse beleid van de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Hamas bevestigt dat Israël nieuwe gijzelaarslijst heeft afgewezen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas bevestigt dat Israël een door Hamas samengestelde lijst van vrij te laten gijzelaars niet heeft geaccepteerd. Daardoor is een verlenging op donderdagochtend van de tijdelijke wapenstilstand minder waarschijnlijk geworden.

3 uur geleden
Israëlische leger zegt dat wapenstilstand in Gaza zal voortduren

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zei donderdag dat een wapenstilstand met Hamas zal worden voortgezet "in het licht van de inspanningen van de bemiddelaars om het proces van de vrijlating van gijzelaars voort te zetten, en met inachtneming van de voorwaarden van de overeenkomst".

3 uur geleden
Israël en Hamas nog oneens over nieuwe Hamas-lijst met gijzelaars

TEL AVIV (ANP) - Israël en Hamas hebben nog geen overeenstemming bereikt over de lijst van gijzelaars die in de volgende ronde moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media. Het meningsverschil zou draaien om de samenstelling van de door Hamas verstrekte lijst, die op aandringen van Israël ook vrouwen en kinderen zou moeten bevatten.

5 uur geleden
VS-diplomaat en Nobelprijswinnaar Henry Kissinger (100) overleden

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.

6 uur geleden