Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inwoners Herkenbosch mogen gefaseerd naar huis

Inwoners Herkenbosch mogen gefaseerd naar huis

ST. ODILIËNBERG (ANP) - Inwoners van het dorp Herkenbosch (Limburg) mogen gefaseerd terugkeren naar huis. Dat heeft burgemeester Monique de Boer-Beerta van de gemeente Roerdalen donderdag bekendgemaakt in een persconferentie. Dinsdag werd het dorp geëvacueerd wegens grote bos- en heidebranden in het Nationaal Park De Meinweg.

Niet iedereen kan direct terugkeren. Eerst worden mensen die in een opvanglocatie zitten opgehaald met bussen. Later volgen anderen. Zij kunnen in kleine groepen terugkeren. De evacués uit beide verzorgingshuizen in Herkenbosch komen als laatste terug naar hun appartementen.

De politie en handhavers blijven in het dorp totdat alle inwoners terug thuis zijn.

Woningen ontluchten

De burgemeester riep inwoners op bij terugkeer hun auto direct op de oprit te parkeren en niet onnodig rond te rijden of ergens te parkeren of boodschappen te gaan doen. "Blijf thuis tot iedereen terug is", vulde de burgemeester aan.

Zij riep mensen op hun woningen bij terugkeer eerst te ontluchten. Roetdeeltjes kunnen gewoon verwijderd worden, die vormen geen gevaar voor de volksgezondheid, aldus De Boer.

Toegang afgesloten

Zij wees er verder op dat het sein brand meester is gegeven, en dat het nablussen van de brand nog dagen kan gaan duren. Er ontstaan nog steeds brandhaardjes. De toegang tot de Meinweg blijft tot en met 1 mei afgesloten om fietsers en ramptoeristen weg te houden. "We willen niet dat er mensen komen die daar gaan roken", aldus De Boer. "Iedereen die zich daar bevindt, krijgt een boete."

De Keulsebaan tussen Herkenbosch en Vlodrop blijft tot en met zondag afgesloten om watertransporten van de brandweer snel te laten verlopen.

Meer uit Binnenland

Tientallen klimaatactivisten XR gearresteerd op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag zo'n tachtig klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.

44 minuten geleden
Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

2 uur geleden
XR: mogen niet weg van terrein Eindhoven Airport om onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.

2 uur geleden
Marechaussee: situatie Eindhoven Airport onder controle

EINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.

2 uur geleden
XR niet van plan om vliegtuigen op Eindhoven Airport te blokkeren

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.

2 uur geleden
Honderden klimaatactivisten met zang en vlag op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.

3 uur geleden
Klimaatactivisten betreden omheind terrein Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.

3 uur geleden