Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inwoners Chicago trotseren kou voor legale wiet

Inwoners Chicago trotseren kou voor legale wiet

CHICAGO (ANP) - Inwoners van de Amerikaanse staat Illinois konden op Nieuwjaarsdag voor het eerst legaal marihuana kopen voor recreatief gebruik. Veel gebruikers trotseerden de kou om van die nieuwe mogelijkheid gebruik te maken. Onder meer in Chicago stonden lange rijen voor de winkels die een vergunning hebben gekregen om cannabis en afgeleide producten te verkopen.

"Ongelooflijk dat mensen al zo vroeg op pad gingen", zei inwoner Cal Marek, die een filmpje online zette van honderden wachtenden voor een cannabiswinkel in een buitenwijk van Chicago, tegen CNN. "Ik had verwacht dat mensen nog met een kater in bed zouden liggen." Ook andere inwoners maakten melding van grote drukte.

Een van de eerste klanten was vice-gouverneur Juliana Stratton, die een blik snoepjes kocht met een microdosis THC, de werkzame stof in cannabis. "Te lang zijn inwoners van Illinois, vooral zwart en bruin, aangepakt en gecriminaliseerd vanwege cannabisbezit", zei ze. "Het is niet alleen een nieuw jaar, het is een nieuw tijdperk."

Illinois is de elfde Amerikaanse staat waar cannabis nu helemaal legaal is. Wie 21 jaar of ouder is, mag 30 gram kopen en bij zich hebben. Mensen van buiten de staat mogen de helft van die hoeveelheid inslaan.

Meer uit Buitenland

Juryberaad in rechtszaak tegen Trump gaat donderdag verder

NEW YORK (ANP/RTR) - De juryleden in de zwijggeldzaak tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump hebben na bijna vijf uur hun eerste dag van beraadslagingen afgerond. Ze gaan donderdag 15.30 onze tijd verder, melden Amerikaanse media. De juryleden moeten overleggen tot ze het erover eens zijn of Trump schuldig is of niet.

1 uur geleden
Burgerslachtoffers gemeld bij Israëlische beschieting van Syrië

BANIYAS/DAMASCUS (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op Syrië is volgens Syrische meldingen een meisje gedood en zijn er meer dan tien burgers gewond geraakt. Volgens de Syrische autoriteiten voerden de Israëli's een aanval uit met een raket op een pand in een woonwijk in de kustplaats Baniyas, circa 175 kilometer ten noorden van Damascus.

1 uur geleden
Witte Huis bevestigt komst president Biden naar D-day herdenking

WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat begin juni naar Frankrijk om deel te nemen aan de viering van de tachtigste verjaardag van D-day. Dit heeft het Witte Huis bevestigd zonder dit verder toe te lichten.

3 uur geleden
Opperrechter VS wil zich niet terugtrekken na ophef over vlaggen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De hoge Amerikaanse rechter Samuel Alito weigert zich terug te trekken uit twee rechtszaken rond de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Alito is een van de zeven rechters van het Hooggerechtshof. Hij kwam in opspraak omdat het leek alsof hij de bestormers mogelijk steunt. Dat was zijn vrouw, zegt hij zelf.

3 uur geleden
VS tegen ontwerpresolutie in VN-Veiligheidsraad over Gaza

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Een nieuwe resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de Gazastrook "is niet behulpzaam". Dit zei de plaatsvervangend VN-ambassadeur van de VS, Robert Wood, over een door Algerije ingediende ontwerpresolutie die Israël oproept het offensief tegen Rafah te stoppen. De resolutie roept ook op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Het is nog niet duidelijk wanneer er over de resolutie zou worden gestemd.

3 uur geleden
Orbán heeft moeite met Rutte als NAVO-chef, blokkeert nog niet

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije heeft grote moeite met Mark Rutte als nieuwe leider van de NAVO, maar sluit hem nog niet uit. Premier Viktor Orbán zegt in een interview met het Franse tijdschrift Le Point dat hij op dit moment nog niet overtuigd is van Rutte.

4 uur geleden
Israëlisch leger zegt grens Gaza - Egypte helemaal te beheersen

JERUZALEM/RAFAH (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlische leger heeft volgens Israëlische media gemeld dat het een smalle corridor langs de grens tussen de Gazastrook en Egypte volledig controleert. Deze strook land van ongeveer 14 kilometer lang heet de Philadelphi-corridor. Het was een gedemilitariseerde bufferzone en komt voort uit het vredesverdrag tussen Israël en Egypte van 1979.

4 uur geleden