Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inwoners Bonaire en Greenpeace beginnen klimaatzaak tegen Staat

Inwoners Bonaire en Greenpeace beginnen klimaatzaak tegen Staat

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van Bonaire en Greenpeace dagen de Nederlandse staat voor de rechter, omdat ze vinden dat de overheid de eilandbewoners onvoldoende beschermt tegen klimaatverandering. Al eerder eiste Greenpeace samen met inwoners klimaatactie van het kabinet. Nu gaan ze met die eisen naar de rechtbank.

Acht inwoners van Bonaire hebben zich aangesloten bij de dagvaarding. Ze willen dat er samen met burgers concrete plannen en maatregelen worden opgesteld om het Caribische eiland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en weersextremen. Ook zeggen ze dat de Nederlandse staat de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk moet terugdringen. Voor het Nederlandse vasteland zou de CO2-uitstoot uiterlijk in 2040 al onder de streep nul moeten zijn, vinden de eisers.

Sinds hun oproep zijn er meerdere gesprekken geweest met ministers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) liet in een brief aan de Tweede Kamer weten de zorgen te delen van de inwoners en Greenpeace. Ze wees daarbij op de inzet van Nederland om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zegde toe dat ieder eiland van Caribisch Nederland in 2024 een klimaatplan moest krijgen.

Grote achterstand

Deze acties zien de eisers ook, maar in de dagvaarding zeggen ze dit nog "(ruim) onvoldoende" te vinden, "zeker in het licht van de grote achterstand die inmiddels is opgelopen op Bonaire waar het gaat om klimaatbeleid". Voor Nederland is al "jarenlang" onderzoek gedaan naar manieren om het land te beschermen tegen bijvoorbeeld overstroming en gevolgen van klimaatverandering, stellen de eisers. Ook is er voldoende geld beschikbaar. "Echter: Bonaire is eenvoudigweg uitgesloten van vrijwel al dit adaptatiebeleid van de Staat." Ze noemen deze verschillen niet rechtvaardig.

Om de dagvaarding kracht bij te zetten, lopen actievoerders donderdagmiddag een "symbolische protestmars" door Den Haag, van het Torentje naar de rechtbank.

Meer uit Binnenland

Kabinet overweegt bevrijdingsfestivals nog één keer te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet overweegt de bevrijdingsfestivals nog één editie uit hun geldnood te helpen. Dat zou dan wel de laatste keer zijn, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.

42 minuten geleden
Telegram haalt 'bangalijsten' offline

AMSTERDAM (ANP) - Telegram heeft de zogeheten bangalijsten verwijderd, meldt expertisecentrum onlinemisbruik Offlimits. Na meerdere vergeefse verzoeken aan Telegram om de lijsten te verwijderen, diende Offlimits een handhavingsverzoek in bij de toezichthouders. En met succes, want de 'bangalijsten' zijn op het berichtenplatform offline gehaald.

1 uur geleden
Cultuurfonds vindt bezuinigingen OCW 'klap in gezicht' sector

AMSTERDAM (ANP) - De bezuinigingen die worden doorgevoerd op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn "een klap in het gezicht van de kunst- en cultuursector". Dat zegt directeur Cathelijne Broers van het Cultuurfonds.

3 uur geleden
Huisartsenclub twijfelt aan betrouwbaarheid Zorgkaart

DEN HAAG (ANP) - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stapt uit de adviesraad van ZorgkaartNederland, een platform van de Patiëntenfederatie Nederland waarop patiënten een zorgverlener kunnen waarderen. De vereniging heeft twijfels gekregen over de betrouwbaarheid.

3 uur geleden
Minister Van Weel: Nederland loopt achter bij aanpak cybercrime

DEN HAAG (ANP) - Nederland en andere landen lopen achter bij de aanpak van onlinecriminaliteit. Dat heeft justitieminister David van Weel gezegd. "We hebben deze markt ondergereguleerd, we hebben te laat een been bijgetrokken, als overheid, maar ook als opsporingsdiensten. Dat betekent dat we nu een inhaalslag te maken hebben", stelde Van Weel in een commissiedebat met de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Coalitieleiders praten weer over asielmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - In het Catshuis zijn de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer bijeen om te praten over het compromis dat PVV en NSC hebben bereikt over asielmaatregelen. Vooral de VVD zit nog met aanvullende vragen en wil mogelijk nog wat aanpassingen van het pakket.

4 uur geleden
Ruim 400 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in Oud-Beijerland

OUD-BEIJERLAND (ANP) - De politie heeft maandag in Oud-Beijerland (Zuid-Holland) in totaal ruim 400 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Er zijn twee mannen van 35 jaar uit die plaats aangehouden. Dat maakte de politie donderdag bekend.

5 uur geleden