Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inwoners Bonaire en Greenpeace beginnen klimaatzaak tegen Staat

Inwoners Bonaire en Greenpeace beginnen klimaatzaak tegen Staat

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van Bonaire en Greenpeace dagen de Nederlandse staat voor de rechter, omdat ze vinden dat de overheid de eilandbewoners onvoldoende beschermt tegen klimaatverandering. Al eerder eiste Greenpeace samen met inwoners klimaatactie van het kabinet. Nu gaan ze met die eisen naar de rechtbank.

Acht inwoners van Bonaire hebben zich aangesloten bij de dagvaarding. Ze willen dat er samen met burgers concrete plannen en maatregelen worden opgesteld om het Caribische eiland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en weersextremen. Ook zeggen ze dat de Nederlandse staat de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk moet terugdringen. Voor het Nederlandse vasteland zou de CO2-uitstoot uiterlijk in 2040 al onder de streep nul moeten zijn, vinden de eisers.

Sinds hun oproep zijn er meerdere gesprekken geweest met ministers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) liet in een brief aan de Tweede Kamer weten de zorgen te delen van de inwoners en Greenpeace. Ze wees daarbij op de inzet van Nederland om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zegde toe dat ieder eiland van Caribisch Nederland in 2024 een klimaatplan moest krijgen.

Grote achterstand

Deze acties zien de eisers ook, maar in de dagvaarding zeggen ze dit nog "(ruim) onvoldoende" te vinden, "zeker in het licht van de grote achterstand die inmiddels is opgelopen op Bonaire waar het gaat om klimaatbeleid". Voor Nederland is al "jarenlang" onderzoek gedaan naar manieren om het land te beschermen tegen bijvoorbeeld overstroming en gevolgen van klimaatverandering, stellen de eisers. Ook is er voldoende geld beschikbaar. "Echter: Bonaire is eenvoudigweg uitgesloten van vrijwel al dit adaptatiebeleid van de Staat." Ze noemen deze verschillen niet rechtvaardig.

Om de dagvaarding kracht bij te zetten, lopen actievoerders donderdagmiddag een "symbolische protestmars" door Den Haag, van het Torentje naar de rechtbank.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden